Флуорит

Характеристика на минерала:

Флуоритa представлява основно калциев дифлуорид и се среща като кубични, по-рядко додекаедрични и октаедрични кристали.Цветът му е разнообразен: безцветен, виолетов, зелен, розов, млечнобял и черен и се променя при нагряване, облъчване с ултравиолетови и рентгенови лъчи и натиск.
Флуорита е един от най-често използваните камъни в магическите практики. В Индия вярват, че това е камъка с най-силна магическа енергия. От него се изработват амулети за защита от негативните влияния на околните, за общ успех в личния живот, използва се за медитация, при гадаене и др. За този камък се твърди, че носи хармония със заобикалящия ни свят, затова се препоръчва ако сте изморени и раздразнителни да си поставите накит от флуорит. Носи късмет в Любовта, помага на притежателя си да се справя с емоциите, предпазва от истерия.
Той е природно лечителен и успокоява ума. Помага при лечението на кожните тъкани и премахва петна по кожата. А също така и при епилепсия, сърдечни проблеми, склероза, ревматични възпаления и болки в главата. Това е камъкът на откривателите и хората които се занимават с наука. Камъкът помага за духовното израстване на човека. Флуорида умее да събира всички видове енергии и да ги отдава на своя притежател, в резултат на това може да предостави на стопанина си, да слуша музиката на сферата или да откликне на пеенето му. Но все пак това може да стане само ако самият камък пожела
Астролозите го препоръчват за знаците Водолей, Близнаци и Стрелци.
Флуоритът е вид минерал с хим. формула CaF2. Твърдостта му е 4 по скалата на Мос. Плътността му е 3,18 грама на куб. см. Цветът му е син, жълт, зелен и е с оттенъци, рядко се среща безцветен, а също така може и да флуоресцира. Той е магматогенен и хидротермален. Температурата му на топене е 1360 градуса. Камъкът е типичен флуоресциращ минерал, при нагряване и облъчване от ултравиолетови лъчи, той фосфоресцира. Под действието на външни фактори като радиация, решетката на кристала може да се промени и да се появят дефекти. Особено много дефекти се появяват, ако в минерала има примеси на уран и тории. Решетката на йонният минерал има колкото положителни толкова и отрицателни заряда. Името му идва от лат. fluor – флуор, течен и това свойство го открива ученият Георг Бауер, който му дава това име. Формата на кристалите е с кубичен, октаедричен или ромбододекаедричен хабитус. Цветът му е придобит от примеси на хлор, желязо, уран и тории, тъмно виолетовите кристали съдържат голямо количество стронции, а зелените съдържат самарии. Находища има в

Турция, Германия, Италия, Норвегия, Гренландия, Великобритания, Канада, САЩ, Русия, България и много други. Използва се в металургията, химическата промишленост, керамиката, оптиката и бижутерията. В древността са го използвали за направата на изделия като вази, различни посуда, ковчежета за бижута и украшения. Той е природно лечителен и успокоява ума. Помага при лечението на кожните тъкани и премахва петна по кожата. А също така и при епилепсия, сърдечни проблеми, склероза, ревматични възпаления и болки в главата. Това е камъкът на откривателите и хората които се занимават с наука. Камъкът помага за духовното израстване на човека. Флуорида умее да събира всички видове енергии и да ги отдава на своя притежател, в резултат на това може да предостави на стопанина си, да слуша музиката на сферата или да откликне на пеенето му. Но все пак това може да стане само ако самият камък пожелае. Препоръчва се за зодиите Водолей, Близнаци и Стрелци. Установено е, че ако се сложим в помещение такъв камък, то той ще очисти стаята от вредни влияния. В Индия е считан за един от мощните магически камъни и се използват топки от този минерал за медитация.
Флуорита е мек минерал (4 по Моос) и за да запази красотата си дълги години трябва да се съхранява внимателно, най-добре в отделна кутия, защото по-твърдите камъни и метали могат да го надраскат. Трябва да се пази от нагряване и продължително излагане на пряка слънчева светлина. Можете да го почистите със студена или хладка вода и мека кърпа.

Символика и мистични сили на камъка: Флуорита е един от най-често използваните камъни в магическите практики. В Индия вярват, че това е камъка с най-силна магическа енергия. От него се изработват амулети за защита от негативните влияния на околните, за общ успех в личния живот, използва се за медитация, при гадаене и др. За този камък се твърди, че носи хармония със заобикалящия ни свят, затова се препоръчва ако сте изморени и раздразнителни да си поставите накит от флуорит. Носи късмет в Любовта, помага на притежателя си да се справя с емоциите, предпазва от истерия.

В лечебен план често се използва при главоболие, за отстраняване на негативните последици от стреса, за нормализиране на съня, облекчаване на безсъние и кошмари. Вярва се, че действа положително на сърдечно-съдовата система и на главния мозък. Използва при общоукрепващ и тонизиращ масаж на лицето и тялото.

Таг: Флуорит, гердан от флуорит