Обсидиан

Обсидиан

Характеристика на минерала:

Обсидианът е естествено стъкло, образувано в резултат от вулканична дейност. Няма цепливост. Това е просто вулканична маса, изстинала токлова бързо при излагане на въздух, че не се е оформила във вид на кристали. Обикновено цветът му е черен, но се среща също в кафяво и сиво. По-редки са червените, сините и зелените образци, които са много скъпи. Обсидианът може да бъде равномерно оцветен или на ивици и петна. Синята разновидност се среща по британското крайбрежие, а тъмнокафявата и черната, понякога нашарена с бели петна (така неречения христобалит) – на италианските острови Липари, в Исландия и САЩ. Понякога се среща много рядката кафява разновидност с шарки, подобни на червени пламъци (бергмахони). Мехурчетата или кристалите вътре понякога създават уникални фигури, например при снежинковия обсидиан. Други инклузии му придават метален или иридиращ сребрист и златист отблясък, например при ирисовия обсидиан. Аномалиите създават ефекта на котешкото око, когато камъкът се полира във вид на топка. Тъй като е крехък, рядко се използва за бижута.Вулканичното стъкло “Сейнт Хелън” е открито след изригването на вулкана със същото име в щата Вашингтон през 1980 г.; този тип обсидиан се обработва, за да придобие тъмнозелен или синьо-зелен цвят. Везувианитът, който може да бъде червен, жълт, зелен, кафяв или виолетов, е открит най-напред по склоновете на вулкана Везувий в Италия; понякога го наричат идокраз. Може да бъде объркан с гранат, диопсид, опушен кварц, турмалин и циркон.Обсидианът е обикновено черен. Срещат се също кафяв, сив, червен, син, зелен, бял, оранжев, жълт. Обсидианът е природно стъкло с вулканичен произход, което се е образувало при бързо охлаждане на лавата. Той е много богат на силициев диоксид (около 35 до 80%). Има стъклен блясък и се чупи малко по-трудно отколкото обикновеното стъкло. Въпреки, че обикновено е черен, наличието на хематит създава червени и кафяви разновидности, а включването на малки мехурчета газ може да създаде златист блясък. В бижутерията се използват обсидианите с по-атрактивни цветове и включения.
Разновидности: Черен със сиво-бели включения наподобяващи снежинки, често се нарича снежинков обсидиан и е най-често използван в бижутерията.
Използван е от хиляди години за сечиво. През 1967 г. археолози, работещи в Tlapacoya, югоизточно от Мексико сити, откриват добре изработени остриета от обсидиан, датирани около 21 000 г. пр.н.е. Ацтеките са използвали много обсидиан, за различни инструменти, очите на статуите на техните богове и дори за огледала. Обсидианът също така е използван за бижута от векове.

Мистични сили:

Дава ясен поглед върху проблемите.
Находища: Исландия, Италия, САЩ, Хавай, Япония и др.

В древните времена на Рим войник на име Обсидиан донесъл от Етиопия в столицата тъмни блестящи камъни, които и до днес ги наричат Обсидиани. Това са камъни — природно стъкло, произлизащи от бавно охлаждане на лавата на вулканите и имат черен, сив, кафяв, жълт и червен цвят. Практически в камъка не се образуват кристали. твърдостта му е 5 по скалата на Мос. Кафявите с черно се наричат персийски, а сиво белите са ги наричали снежни. Заради тъмният цвят на камъка го наричали смолист камък, а заради характерният им блясък — стъклени. Още в древността от него са правили върхове на стрелите, ножове и чесало за конете. Древните индийци вярвали, че черният обсидиан зарежда тялото на човека с енергията на земята. Обсидианта поглъща негативизмът, затова се използва като амулет и помага на човекът да опознае своите слаби страни, по този начин предпазва човекът от глупави постъпки и предпазва от грехове. Този камък има вулканичен произход и хората които го носят като амулет не се боят от промени било то вътрешни или външни. В Индия преливащия в черно обсидиан го свързвали с чакрата на Мулатхар. Този камък го почитали като прочистващ. За да си заредим тялото с енергия от земята литотерапевта Катрин Рафаел препоръчва да слагаме камъка на пъпа и слабините, също заедно с камъка е хубаво да сложим и малки кристали от планински кристал и така ще засилим чакрата да се бори,  с психическите и емоционалните блокове. Този камък се води спасителен, а за водолеите се явява камък пазител. Смятало се е че броеници, гердани и висулки от обсидиан влияят положително на стомаха и червата, а също стимулират работата на бъбреците и стабилизира кръвното.

История и легенди:  В ранната човешка история обсидианът бил използван за направата на ножове, огледала и предмети за украса. Древните мексикански цивилизации го наричали итцили; те се снабдявали с него от ”Хълма на ножовете”, недалеч от Тимапау. От него превели изображения на бог Тецкатлипока (сияйното огледало) и магически гадателски огледала. Назовавали го ицтли или теотетл (Божествен камък). Други коренни американски народи го използвали при церемонии и за изостряне на вътрешното зрение. В древните мексикански гробници често се откриват вази и огледала от обсидиан.На хавайските острови се среща обсидиан, наречен ”косите на Пеле”, по името на полинезийската богиня на вулканите Пеле. Древните индонезийци вярвали, че тя пази душите на умрелите в Долния свят, после ги връща обратно на Земята с вулканичната лава, за да се преродят.Гърците и римляните изработвали от обсидиан камеи и други накити. Римският писател Плиний пише, че този минерал е получил названието си от мъж, на име Обсидиус, който го открил в Етиопия. Разказват, че известният д-р Джон Дий, магьосник-алхимик на кралица Елизабет I Английска, имал гадателско огледало от обсидиан.Някои смятат, че този минерал носи названието си от името на римлянина Обсиан, който го донесъл от Етиопия в Рим (“лапис Обсианус”). Според други и може би по – правдоподобни версии, името му произлиза от гръцкото опсис със значение видение, зрелище, тъй като черният обсидиан в Етиопия бил ползван за направата на огледала. От гръцкото опсианос терминът преминал в латински език като опсианус, опсидианус, обсидианус.През каменния век обсидианът бил използван за направата на ножове, наконечници на стрели и пр. По-късно от него започнали да се изработват украшения и различни декоративни предмети. В доколумбова Америка от обсидиан правели огледала и ножове за жертвоприношения  – толкова остри, че по тях не оставала ни капчица кръв. Най-високо се цени обсидианът с преливащ се кадифен, сребристо седефен или златист блясък, чието наличие се явява в следствие на еднакво ориентирани, дребни газови или минерални включения в него. Рядко се среща т.н. иризиращ обсидиан – със светлосинкави, зелени или червеникави тонове на иризация.Помага при стомашни и чревни неразположения. Силен лечител, но не в ръцете на всички магьосници. Подобрява вътрешното зрение.

ВярванияОбсидианът е камъкът на късмета. Предпазва притежателя си от последиците на фатална любов. Прави човека непобедим (според вярванията на ацтеките). Вярва се още, че осигурява връзка с отвъдния свят, със света на покойниците.

Находища:  Навсякъде по света, в райони с вулканична активност.

Таг: Обсидиан, гердан от обсидиан, висулка от обсидиан, гривна от обсидиан, пръстен от обсидиан, обици от обсидиан

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook