Киновар (цинобър) - Бижутерия онлайн [ Естествени камъни ]

Киноварът е сулфид на живака с ярко-червен цвят, единствен руден минерал на този „течен метал”. Отделни кристали на киновара се срещат рядко, обикновено тя се среща във вид на разсеяни враствания с червен цвят. На основата на този минерал се произвежда едноименната ярко червена боя – цинобър, която е била известна на човечеството още преди много десетки векове. Например, на територията на съвременна Турция, цинобъра се е използвал още през осмото хилядолетие преди нашата ера. Тя е била известна на финикийците, етруските и древните египтяни. През ІV в. преди н.е., в Ефес са работели майстори за производството на цинобърна боя. За киновара споменава Плиний (І в. преди н.е.), във времената на Древна Русия тя се използвала в иконописта. Освен това, на протежение на ХІ – ХІV в. в славянските ръкописи заглавните букви са се писали с киноварна боя. Най-големите в света месторождения на живак и киновар се намират в Испания и то е било разработвано още по времето на Римската империя. Второ по големина има на територията на съвременна Италия. В САЩ, водещ доставчик на киновар е Калифорния.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Данните за лечебните свойства на киновара са противоречиви. Още през 4-3 хилядолетие преди н.е. в Китай, съединения на живака са се използвали за лечение на проказа. В арабските медицински трактати от ІХ – ХІ в., киновара също се споменава като правилно средство за лечение на кожни заболявания. Тази традиция се е съхранила и до наши дни. Достатъчно е да си спомним, че в началото на ХХ в. с мехлеми на основата на живака са лекували сифилис. От друга страна, даоските монаси, търсещи елексира на дълголетието и безсмъртието, не рядко са използвали киновар в микроскопични дози за приготвяне на своите билкови лекарства. При това, леките симптоми на отравяния с такива „лекарства” – мравки по тялото, треска – са се приемали за показатели за ефиктивността на елексира. Не е далеч от ума, че такива билкови лекарства често са довеждали до смърт. Например, през ІХ в. техни жертви са станали няколко китайски императори, които са се увличали по даосизма. Решението на това противоречие се състои в това, че и съединенията на живака и самия живак са отрови. Това е било добре известно още на Авицена. При външно използване такива вещества са способни да убиват различни микроорганизми, много от които предизвикват разранявания по кожата. Ако те се приемат вътрешно, те водят до тежки отравяния.  

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Киновара е била известна още в Древен Египет още през 3 хилядолетие преди н.е. Направената на нейната основа боя често са използвали за ритуални цели. Не рядко малки съдчета, напълнени с живак или киновар са служели за амулети. В други култури по света, киновара е играла същата роля.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

Точно влияние не е установено. Обладава проективната енергия Ян.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Цинобарит – старо име на киновара

Тагове: Киноварът находища, Киноварът зодии, Киноварът астрология, Киноварът лечебни свойства, Киноварът свойства, Киноварът значение, Киноварът камък, бижута Киноварът