Чароит

Характеристика на минерала:
Не са толкова често срещани минералите с виолетов цвят. А чароитът е една вълшебно видение от преливащи тъмно- до светлолюлякови нюанси и напълно заслужава определението, с което е наречен. Красива и необикновена е историята на неговото откриване и пътят му към върховете на ювелирното и декоративното изкуство. Независимо от някои несъответствия в разказаното от различни автори, написаното досега е увлекателно и интересно. Не би могло всичко това да се вмести в една страница на вестника, но да се надяваме, че ще се намери подходящ начин за описание. Заслужава си, защото колкото и да не обичам думата уникален (заради злоупотребата с нея), чароитът е наистина такъв минерал. И ще бъде такъв поне дотогава, докато бъде намерено второ находище някъде в света. А първото и единствено е далече в сибирската тайга, сгушено сред нежната сибирска лиственица и величествени кедри. Намерено е в Мурунския масив, на едно девствено, труднодостъпно и недокосвано допреди години място, на границите на Южна Якутия, Иркутска и Читинска област. Находището е познато като Мурунското или Люляковият камък. Минералът е образуван при много специфични геоложки условия и това е една от причините за рядкото му намиране. Наречен е на река Чара (означава плитчина на езика на евенките), но името чароит (а не само чараит) подсказва и възможност за влияние на прилагателното чаровен. В извършените изследвания в находището досега са открити повече от 40 минерала – между тях редки и нови минерали (канасит, федорит, тинаксит, мурунскит, токкоит, франкаменит, стисиит и др.), а също редкометални, различни сулфидни и платинови минерали, злато, сребро, мед, бисмут. Чароитът заедно с други минерали (най-вече егирин, тинаксит, микроклин, кварц, федорит, карбонати и др.) изграждат скали, наречени чароитити. Много приятно е съчетанието на виолетовия чароит със „слънца” от черен до тъмнозелен егирин. Когато заедно с тях има и тинаксит се появяват много приятни медножълти тонове и особеното своеобразие на скалата изпъква още по-силно

 

Като непознат допреди 50 години чароитът не следва да е обвит с легенди. Но явно красотата и някои от свойствата му са дали благодатен материал на „лечители”, гадатели и подобни, да сътворят набързо измислици за него. С магическа пръчка той изтрива натрупаната през деня възбуда. А какво ще кажете за това, че той хармонизира брачните отношения? Или това, че е философски камък и е подходящ за медитации. Като енергетичен камък той е талисман за хората, стремящи се към художествено творчество. Ако дълго време гледате чароит, той действа успокоително, а носенето му повишава имунитета и усилва паметта. И какви ли още не невероятни качества и въздействия.
За първи път видях необработен чароит и изделия от него през есента на 1977 г. в каменоделна фабрика в селището Смоленщина, на около 20 км от град Иркутск в Сибир. Той ме завладя с необикновения си цвят, който внушаваше спокойствие и размисли. Изработените от него вази, кутии, кълба, гердани, брошки, медальони, обици, присъствието му в различни бижута и други ме пренесоха в един пъстър и красив свят. Представете си образците и изделията от люляков чароит, тъмнозелен нефрит и син лазурит от сибирските им находища струпани и подредени в малката в онези години фабрика и ще усетите тяхното очарование. Не може да не попаднете под завладяващото въздействие на примамливото съцветие.
Само след една година чароитът беше утвърден като нов минерален вид за света. Всъщност той е силикатен минерал със сложен състав – с основни компоненти калций, калий, натрий, с участието на флуор и понякога – барий, стронций. За цвета може да се допълни, че нюансите се определят от микропримеси от манган (определя виолетовия цвят), желязо и титан. Има копринен блясък. Твърдостта му е 6-7. Влакнестият му строеж предопределя неговата здравина и жилавост. А податливостта му към полиране спомага за пълното разкриване на впечатляващия цветен рисунък.
Интересът към великолепното сибирско чудо се появява още при първите му срещи с хората и расте непрекъснато. Сведенията от последните години показват, че запасите на минерала на повърхността се изчерпват. В тон с устойчивото развитие на областта в Якутия е взето решение за ограничаване на добива до 100 тона на година. Всичко това покачва цената на чароита. Възможности за още добив има, но затова е необходима кариера с много големи инвестиции.

Нека се надяваме, че бъдещето ще донесе нови находища и повече количества. Тогава чароитът ще стане по-достъпен до всички, които искат да имат изделия от него или с мънички късчета да усещат топлината на Природата, скрита в него, да поглъщат с очите си необикновеното цветно великолепие. Кръстен е на реката Charo до която е открит. цветът му е лавандулов, люляк, тъмно виолетово с бели , сиви и черни жилки. Блясъкът му е стъклен с копринено преливане на цветовете. Твърдостта му е 5 — 5,5 по скалата на Мос. Структурата на чароитовата скала е своеобразна ивици от чароит обтичат овални включения от фелдшпат и млечен кварц. Образува дребно иглести, криптокристалинни маси и звездовидни агрегати. Примесите от егирин му осигуряват виолетовият цвят и придават на камъка изключителна красота. Находището му е единствено в Източен Сибир при р. Чара. Има видове от този камък които притежават лилав ефект на котешките очи, а също и видове наречени пейзажни с разновидности с петна от гъсто виолетови и бледозелени цветове с лъчисти черни и златисти звездички. Има поставен лимит за извличането на този камък в размер 100 тона в година с цел защита от изчерпване на запасите му. Затова цената на камъка от година на година расте. За бижутерите този камък е за предпочитане в предвид неговите качества за обработка. От него се правят бижута като пръстени, обици, огърлици и копчета. съществуват над 100 разновидности на камъка, различни по рисунки и цвят. Използват го и за изработка на декоративни предмети като вази, часовници, статуетки и кутии. Благодарение на широката си цветова гама, чароитът често се използва и в мозаечното пано при поставянето на флорентинската мозайка. първата си награда камъкът получава на ІХ Московски международен кино фестивал — земният мир от люляков минерал — наградата получили създателите на филма «Дерсу Узала». Камъкът притежава и целителни свойства. Дългото гледане на камъка действа успокояващо и лекува нервно напрежение. А носенето на този камък повишава имунитета, усилва паметта и сваля напрежението. той прекрасно въздейства на жлъчката, дроба, сърцето и бъбреците. Зодиакално съответства на Везните.

Мистични сили: Чароитът е открит наскоро и за това за него няма древни легенди и вярвания, въпреки това според съвременните руски магове това е камък с много силна енергия и се използва от тях като амулет за хармонизиране с околния свят, за зареждане с космическа енергия и др. Заради цвета си се предполага, че има успокояващ ефект върху нервната система и облекчава главоболие. Според някои литотерапевти камъкът подобрява работата на сърцето, храносмилателната система и жлъчката.

Находища: Чароитът засега е открит само на едно място в Русия. Не е напълно изяснено защо не се среща на други места.

Таг: Чаорит