Цитрин

Характеристика на минерала:
Прозрачен от бледо жълт до оранжев. SiO2 Цитринът е жълта по-рядко срещана разновидност на кварца.
Името му идва от френската дума citron – лимон.
Цитринът е скъпоценният камък за 17-ата година от брака.
Цветът му се променя от продължително излагане на слънчева светлина. Трябва да се предпазва от надраскване, удар, силна светлина и висока температура.
Цитринът е един от най-достъпните камъни – този „златен кварц” е траен и е лесен за намиране. Наименуван по френската дума за лимон – citron, цитринът обикновено има лимонен цвят.
Цитринът е разновидност на кварца, срещаща се в жълт, жълто-кафяв, оранжев, оранжево-кафяв и червеникаво-кафяв цвят. Кристалите на цитрина могат да формират заедно с аметиста и опушения кварц камък, който се нарича аметрин и всъщност е двуцветен кварц.
Цитринът има жълти до кафяви нюанси на прозрачен кварц. Слънчев и приветлив, цитринът може да освежи почти всеки бижутериен дизайн, съчетавайки се особено добре с жълтия блясък на излъскано злато. В древни времена цитринът е бил носен като протекция срещу змийска отрова и зли мисли. Въпреки че по-тъмният, оранжев цвят на цитрина, понякога наричан „Мадейра цитрин”, е бил най-цененият цвят, в модерни времена много хора предпочитат ярките лимонени тонове, които се смесват добре с пастелни цветове.

Голяма част от цитрина на пазара днес е аметист, преминал топлинна обработка. Естественият цитрин е бледожълт до бледооранжев, много по-светъл от обработения с топлина материал, който е оранжево-кафяв до червеникаво-кафяв и е по-тъмен. Обработваният камък освен това има червен оттенък, за разлика от естествения цитрин. Понякога обаче залежи от аметист в следствие на високи температури се превръщат по естествен път в кафяв цитрин.
Най-много цитрин се добива в Бразилия, но почти целият бразилски материал е топлинно обработен аметист. Други източници са Боливия, някои африкански страни и части от бившия Съветски съюз. Естествен цитрин може да бъде намерен в Урал в Русия, както и във Франция и Мадагаскар. Цитринът може да бъде объркан с по-скъпия оранжево-жълт топаз и понякога се продава като топаз от непочтени търговци на скъпоценни камъни.
Цитринът е приет за камък на месец ноември от Американската национална бижутерска асоциация през 1912 година. Той също така е и планетарен камък на зодиакалния знак Дева и освен това е приет за скъпоценен камък на тринадесетата и седемнадесетата годишнина от брака. Цитринът е представител на кварцовата минерална група и има жълт до златист цвят. Тъмнозлатиста вариация от Мадейра, Испания може да наподобява скъпия имперски топаз.
Цитринът е наричан „камък на мисълта”. Древните култура вярвали, че поставянето на цитрин на челото усилва психичната енергия.

Цитринът още е познат и като „камък на търговците”. Ако работите в областта на търговията и продажбите, просто сложете цитрин в в касата и наблюдавайте какво ще стане.
Цитринът се използва от лечители и за усилване на самочувствието, предпазване от негативна енергия, отваряне на мисълта за нови идеи, избистряне на съзнанието.
Вярва се, че цитринът помага при храносмилането. Благотворен е за ендокринната и храносмилателната система като пречиства и елиминира натрупаните отрови. Смята се, че цитринът притежава силата да успокоява и облекчава стресови състояния и депресии и носи радост и любов на своя притежател. Наименование – “бохемски топаз”, т.е. от областта Бохемия в Чехия. Разновидност на кварца (прозрачна,стъкловидна) с лимоненожълт или златистокафяв цвят, понякога и с кафеникъв оттенък.Оцветяването му напомня топаз, затова често бива продаван за златист топаз.
Мистични сили: Цитринът отстранява емоционалната незащитеност, подобрява климата в отношенията между хората, допринася за ясното и логично изказване на мислите. Стимулира

творческия потенциал, развива интелектуалните възможности. Използва се от магическите практики като амулет за успешно учение, образование, бизнес. Вярва се, че защитава приносителя си от негативни въздействия и отровни животни. В древна Индия камъкът се е използвал при лечение на храносмилателната система, а също и за общо укрепване на тялото. Предполага се, че влияе положително и на мозъчната дейност.

Находища: Бразилия е основният източник на цитрин. Находища има още в Мадагаскар, Испания, Уругвай, Шотландия, САЩ (Калифорния, Колорадо, Северна Каролина, Джорджия, и Невада) и Русия.
Вярвания: Прогонва депресиите, прочиства организма.

Таг: Цитрин, гердан от цитрин, висулка от цитрин, гривна от цитрин, пръстен от цитрин, обици от цитрин