Сардоникс

Сардоникс

Вид халцедон или микрокристален кварц.  Сардониксът, известен още като сардеров оникс, е смес от сардер и оникс. Древните автори са смятали за ценни единствено образците в черно, червено и бяло – цветовете на трите проявления на Богинята.Редуване на прави бели ивици от оникс и кафяво-червени от сардер.
История и легенди:  Сардониксът се използва от хилядолетия. Тъй като се състои от различни по цвят пластове, от него са изработвали печати и камеи. Римляните обичали да резбоват върху него образите на Марс и Херкулес и вярвали, че те ще направят притежателя си безстрашен и храбър.

 В класическата епоха го носели съдиите, защото вярвали, че ще ги дари с красноречие.Много древни култури го надарявали със способността да осигурява щастлив брак, успех в съдебните дела, да привлича приятели, да облекчава болката и да защитава от инфекции и отровни ухапвания и ужилвания.

Вярвания: Осигурява щастлив брачен живот. Гони измяната, в това число и съпружеската. Предпазва от уроки. Лекува меланхолия. Носи здраве и дълголетие. Пречиства водата.

Профилактични и лечебни свойства според легендите:  наранявания от всякакъв род; има успокоително въздействие; кръвотечения; невроендокринни заболявания (има подмладяващ ефект); болки от различен характер (колики).

Таг: Sardonyx, гердан от сардоникс, висулка от сардоникс, гривна от сардоникс, пръстен от сардоникс, обици от сардоникс