Планински кристал

Планински кристал

Характеристика на минерала:
Планинският кристал е една от най-разпространената форма на кварца. Безцветните, прозрачни като вода кристали на кварца се наричат планински кристали. Твърдостта им е 7 по скалата на Мос. Плътността му е 2,6 грама на куб. см. Блясъкът им е стъклен. Чисти камъни се срещат рядко и практическо значение имат кристалите с размери от 3 до 5 см. Примесите на желязо увеличават пречупването, а примесите от алуминий го намалят. Зеленият цвят се получава от желязото в състава му , а синият от кобалта. Името е дошло от гръцки kristallos означаващо лед и се описва в произведенията Илиада и Одисей. Находища на този камък има в Бразилия, Маями, Канада, САЩ, Япония, Австралия и Швейцария. От него са изработвали почти всичко, посуда, бижутерски украшения и магически инструменти. Говори се, че от такива кристални чаши са пили амброзия самите богове. Още в древен Тибет и Китай лекарите са умеели да обгарят раните с помощта на кристала и слънчевата енергия пропусната от
камъка. Жреците го използвали да викат духове с него. Такива кълба използвали и тибетските лами и пророчицата Ванга. Индийците са мислели, че енергията на този камък настройва вибрациите на човека и ги регулира. В съвременен Китай топки от този кристал ги използват за масаж. Камъкът носи постоянство, скромност и вярност на човекът който го притежава. Помага при сърдечни, стомашни и очни заболявания, предпазва от безсъние и действа успокояващо при дихателни проблеми. Също може да предпазва от световъртеж и нормализира кръвното налягане, а ако се постави в стаята, то той пречиства въздуха в нея. Ако се носи отдясно може да подобри работата на жлъчката. Преди много години в Гърция е имал мраморен храм на богинята Деметра. И там над кръгъл кладенец, висяло удивително огледало направено от планински кристал, там се стичали много хора които задавали различни въпроси, а главният жрец след определена церемония поглеждал човекът който задавал въпроса, и след като се взирал в огледалото му отговарял на въпроса. Нямало случай в който да не се сбъдвало това което е бил казал жрецът.Безцветните, прозрачни като вода кристали на кварца се наричат планински кристал. Образуванията на този минерал са най-често във формата на призми, които завършват с пирамида. Големината им варира от няколко милиметра до 1 метър. Понякога достигат и по-големи размери. Най-търсени и ценени друзите от планински кристал, които се срещат в пукнатините или празнините на скалите.В древността считали планинския кристал за символ на скромността и целомъдрието. Още в зората на историята индийските магове, а сетне и жреците-прорицатели на Гърция и Рим ползвали сферите от прoзрачен кварц в своята практика. С лещи от кристал си служели и древните ювелири при някои особено фини изработки.Древните тибетци облъчвали със сфера от планински кристал раните на войниците. И раните им бързо заздравявали, защото, за разлика от стъкото, кварцът пропуска ултравиолетовите лъчи, чието антисептично действие е общоизвестно.Шаманите на индианското племе апахи считали планинския кристал за спътник на видения и халюцинации и го ползвали в магическата си практика за намирането на изгубени предмети. Друго индианско племе – чероки – ползвало кварца като амулет при лов и магии художествения музей във Виена се пази единствена по рода си флейта от планински кристал – великолепна изработка и с прекрасен тон. Тя била подарена от Наполеон през 1811 г. на прочутия флейтист Друе.

Вярвания: Според легендите, планинският кристал носи на притежателя си бодрост, делова алтивност и здраве, енергия, душевна чистота и късмет. А също изпълнение на обещанията и взаимност в любовта. Той засилва способността за предсказване и предвиждане. Съдейства за изпълнение на молбите, както и за изгодни запознанства. Дарява с вярност, скромност и постоянство.При пътувания осигурява безопасност. Съдейства още за медитация. Пазител е на невинността ( девствеността ) на притежателя си.

Отдалечава грижите, тежките сънища и кошмарите. Пази от преждевременна смърт. Премахва полюцията и заекването. Закриля от измръзване.

 

Профилактични и лечебни свойства според легендите:

  – безсъница; стомах и черва; зрение и очни болести; зъби и зъбни болки; подпухване,воднянка; дихателни органи; наранявания от всялакъв род; сърце; трескаво състояние на сън; непонятна, заплетена реч; действа успокояващо.

Таг: Планински кристсал, гердан от планински кристал, висулка от планински кристал, гривна от планински кристал, пръстен от планински кристал, обици от планински кристал

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook