Планински кристал

Планински кристал

Характеристика на минерала:
Планинският кристал е една от най-разпространената форма на кварца. Безцветните, прозрачни като вода кристали на кварца се наричат планински кристали. Твърдостта им е 7 по скалата на Мос. Плътността му е 2,6 грама на куб. см. Блясъкът им е стъклен. Чисти камъни се срещат рядко и практическо значение имат кристалите с размери от 3 до 5 см. Примесите на желязо увеличават пречупването, а примесите от алуминий го намалят. Зеленият цвят се получава от желязото в състава му , а синият от кобалта. Името е дошло от гръцки kristallos означаващо лед и се описва в произведенията Илиада и Одисей. Находища на този камък има в Бразилия, Маями, Канада, САЩ, Япония, Австралия и Швейцария. От него са изработвали почти всичко, посуда, бижутерски украшения и магически инструменти. Говори се, че от такива кристални чаши са пили амброзия самите богове. Още в древен Тибет и Китай лекарите са умеели да обгарят раните с помощта на кристала и слънчевата енергия пропусната от
камъка. Жреците го използвали да викат духове с него. Такива кълба използвали и тибетските лами и пророчицата Ванга. Индийците са мислели, че енергията на този камък настройва вибрациите на човека и ги регулира. В съвременен Китай топки от този кристал ги използват за масаж. Камъкът носи постоянство, скромност и вярност на човекът който го притежава. Помага при сърдечни, стомашни и очни заболявания, предпазва от безсъние и действа успокояващо при дихателни проблеми. Също може да предпазва от световъртеж и нормализира кръвното налягане, а ако се постави в стаята, то той пречиства въздуха в нея. Ако се носи отдясно може да подобри работата на жлъчката. Преди много години в Гърция е имал мраморен храм на богинята Деметра. И там над кръгъл кладенец, висяло удивително огледало направено от планински кристал, там се стичали много хора които задавали различни въпроси, а главният жрец след определена церемония поглеждал човекът който задавал въпроса, и след като се взирал в огледалото му отговарял на въпроса. Нямало случай в който да не се сбъдвало това което е бил казал жрецът.Безцветните, прозрачни като вода кристали на кварца се наричат планински кристал. Образуванията на този минерал са най-често във формата на призми, които завършват с пирамида. Големината им варира от няколко милиметра до 1 метър. Понякога достигат и по-големи размери. Най-търсени и ценени друзите от планински кристал, които се срещат в пукнатините или празнините на скалите.В древността считали планинския кристал за символ на скромността и целомъдрието. Още в зората на историята индийските магове, а сетне и жреците-прорицатели на Гърция и Рим ползвали сферите от прoзрачен кварц в своята практика. С лещи от кристал си служели и древните ювелири при някои особено фини изработки.Древните тибетци облъчвали със сфера от планински кристал раните на войниците. И раните им бързо заздравявали, защото, за разлика от стъкото, кварцът пропуска ултравиолетовите лъчи, чието антисептично действие е общоизвестно.Шаманите на индианското племе апахи считали планинския кристал за спътник на видения и халюцинации и го ползвали в магическата си практика за намирането на изгубени предмети. Друго индианско племе – чероки – ползвало кварца като амулет при лов и магии художествения музей във Виена се пази единствена по рода си флейта от планински кристал – великолепна изработка и с прекрасен тон. Тя била подарена от Наполеон през 1811 г. на прочутия флейтист Друе.

Вярвания: Според легендите, планинският кристал носи на притежателя си бодрост, делова алтивност и здраве, енергия, душевна чистота и късмет. А също изпълнение на обещанията и взаимност в любовта. Той засилва способността за предсказване и предвиждане. Съдейства за изпълнение на молбите, както и за изгодни запознанства. Дарява с вярност, скромност и постоянство.При пътувания осигурява безопасност. Съдейства още за медитация. Пазител е на невинността ( девствеността ) на притежателя си.

Отдалечава грижите, тежките сънища и кошмарите. Пази от преждевременна смърт. Премахва полюцията и заекването. Закриля от измръзване.

 

Профилактични и лечебни свойства според легендите:

  – безсъница; стомах и черва; зрение и очни болести; зъби и зъбни болки; подпухване,воднянка; дихателни органи; наранявания от всялакъв род; сърце; трескаво състояние на сън; непонятна, заплетена реч; действа успокояващо.

Таг: Планински кристсал, гердан от планински кристал, висулка от планински кристал, гривна от планински кристал, пръстен от планински кристал, обици от планински кристал