Перли

Характеристика на минерала:

Перлите могат да бъдат в различни цветове – от бяло до черно. Кремаво, сиво, синьо, жълто, лилаво, зелено. Всички тези цветове се срещат в деликатни оттенъци. Култивираните перли се отглеждат в практически всички цветове на дъгата. Главният компонент съставящ седефа на перлата е арагонит CaCO. Тя се формира в мекотелото от същия материал образуващ черупката – седефа.
Перлите са високо ценени скъпоценни камъни. Колкото е по правилна формата и по-силен блясъка им, толкова са и по-скъпи. Образуват се след проникване на външна частица в мидата, около която започват да се наслагват концентрични слоеве седеф. Перлите с неправилна форма се наричат барокови, а тези които растат непосредствено на черупката често са плоски от едната страна и се наричат блистерни бисери.
Само мекотели, чиито черупки се образуват от седеф могат да образуват качествени перли. Перлите образувани от други мекотели са червеникави, белезникави и нямат достатъчен блясък.
Повърхността на перлите е неравна, размера им варира в широк диапазон. Онези с тегло по-малко от 1/16 карата се наричат бисерни зародиши. Най-големи са бароковите перли. Известна е барокова перла с маса 465 карата.

Описание:  Перлите, също като кехлибара и гагата, не са минерали, а втвърдено органично вещество. Но в продължение на хилядолетия те се ценят високо и се използват за различни магически цели. Образуват се в мидите и други мекотели, когато под черупката попадне песъчинка; за да намалят дразненето, автоматично започват да отделят специални вещества. Практиката за изкуствено поставяне на дразнители се е прилагала в Китай още през XIII век. Под черупките слагали зрънце от седеф, след това нареждали мидите в плетени кошове и ги потапяли в морето, окачени на специални салове. След три-четири години събирали ”реколтата”. Още в онези времена тези производители на перли вкарвали в мидите миниатюрни восъчни изображения на Буда; когато се покриели със седеф, ги продавали в храмовете.

  За производство на перли се използват три дребни разновидности молюски от вида Pinctada, наречени според цвета по ръба на мантията – ”сребърна”, ”златна” и ”черна устна”. Първата образува бели перли, втората – розови и жълтеникави, а третата – черни. Мекотелото Strombus gigas в топлите води на Калифорнийския залив произвежда едри, красиви розови перли с шарки, подобни на пламък по повърхността. Перлите са най-скъпите от всички органични скъпоценни материали. Те съдържат около 2 % вода и не бива да се съхраняват на много топло място, защото изсъхват и на повърхността им се появяват тънки като косъм пукнатини. Освен това, след век и половина загниват и почерняват. Образуването на перли по същество е защитна реакция на мидата срещу попаднало чуждо тяло между черупката и мантията й. Външният тънък слой на мантията в тези случаи реагира незабавно и образува епително мехурче, чиито клетки отделят седефено (бисерно) вещество.Красотата на перлите се цени от векове. В древна Персия (Иран) перлите били привилегия единствено на кралската фамилия. В древна Индия вярвали, че перлите пазят притежателя си от беди.Древен Египет също се славел с богатствата си от перли. И до ден днешен живее легендата за Клеопатра, която на един от пировете в чест на Марк Антоний, свалила от обицата си бисер, купен на много висока цена, ратворила го във виното и след като го изпила, станала още по-красива и по-умна.В древен Рим перлите били толкова модни и така много се носели, че известният философ Сенека (54 г. пр.н.е. – 39 г. от н.е.) не преставал да критикува жените за тази им слабост. Известно е, че съпругата на Калигула носела огърлица от перли на стойност 8 милиона френски франка.Перлите били най-древното украшение и на русите. Ползвали ги за бродерии по дрехите си; правели от тях накити за глава. Великите князе украсявали с перли всичко.

През Средновековието перлите в Европа били украшение предимно на кралските династии, неазвисимо че кръстоносците донесли от Ориента огромно количество от тях. Когато през 1532 г. Катерина Медичи пристига във Франция, тя носи със себе си 6 наниза най-фини перли и 25 големи бисера, които след време подарява на Мария Стюарт (1542 – 1587). След смъртта на Мария, перлите на Медичи били купени от Елизабет I (1533 – 1603) за незначителна сума. На всичките си портрети Елизабет I е именно с тези перли.

  Мъжките портрети на кралското семейство през същия период показват, че перлите били украшение и на мъжете.

  По време на късния ренесанс особена популярност в Европа добили бароковите перлени пендативи (висулки) във формата на дракони, русалки и кентаври.Целият 19-ти век човечеството се възхищавало на перлите. А в началото на 20-ти век (20-те години) всяка по-заможна американка можела да притежава рокля от перли, съперничейки на европейските кралски династии и на азиатските владетели.Сферичната култивирана перла била добита за първи път в Япония през 1907 г. Името на създателя й е Кокичи Микимото (починал 1955), известен още като ”Краля на перлите”.Големи компании като ТИФАНИ и КО например, дълго време отказвали да работят с култивирани перли. До 1956 г. те изобщо не ги продавали.Днес търговията с естествени перли представлява едва 10% от общата световна търговия с този фин продукт.Перлите, както и хората, боледуват (вж. Пиляев). Блясъкът и красотата на перлата, свойственото й преливане се дължи на нейното вътрешно ядро, покрито със слой изкючително чист, прозрачен седеф, през който светлината прониква до самото сърце на бисера и играе с всички цветове на дъгата. Ако сърцето й заболее, перлата става мъглява, губи прозрачността и блясъка си и се покрива с матов слой.До 17-ти век перлите били ползвани в европейската и ориенталска медицина.

Юбилей: Сладководните перли са скъпоценният камък за първата година на брака. Океанските перли са за 12-тата и 30-тата годишнина.Разновидности: Перлите образувани в солени води обикновено се наричат ориенталски бисери, а образуваните от сладководни мекотели се наричат сладководни перли.Съхранение и почистване: Перлите са по-крехки от повечето скъпоценни камъни. Те са чувствителен към киселини, много ниска и много висока влажност. Отбягвайте да ги пръскате с парфюми, дезодоранти и лакове за коса. Перлите могат да се почистят внимателно с хладка сапунана вода или специален почистващ препарат. След почистването подсушете с мека кърпа.Мистични сили: За перлата се казва, че помага на човек да опознае себе си и подобрява самооценката. Тя символизира Любов, успех, щастие и чистота.Находища: Най-добрите ориенталски бисери са намерени в Персийския залив. Други съществени източници са Индонезия и островите в южната част на Тихия океан. В Америка, Персийския залив, Мексиканския залив, и водите на Тихия океан край бреговете на Мексико се добиват перли с по-тъмни нюанси, а също и бели перли с добро качество. Сладководни перли с голяма стойност се добиват от река Мисисипи и др. Япония и Австралия са най-големите производители на култивирани перли.

История и легенди:  Перлите са били познати на Изток от древни времена и са били високо ценениот старите средиземноморски цивилизации. Римляните ги посвещавали на богинята Изида и ги носели, за да привлекат нейното внимание и благосклонност. Гмуркачите ги използвали за защита срещу акули. Метафората ”златни одежди” се споменава в много древни ръкописи, но не означава дреха, изтъкана от златни нишки. Всъщност се има предвид тъкан от органични материали, произведени от определени мекотели. Перлените миди се прикрепват към подводните скали чрез сноп от меднозлатисти нишки, наречени byssus. В стари времена хората ги събирали и изтъкавали от тях прочутите ”златни одежди”. За произхода на перлите се разказват много легенди. В една от тях, записана от Плиний, се казва, че те са се образували от капки роса, попаднали в отворените черупки на мидите, докато се размножават. Тази идея идва от Изтока, където разказват, че по пълнолуние мидите улавяли капки небесна роса, паднали от Луната; после те се втвърдявали и се превръщали в перли. Може би оттам идва и легендата, че светят нощем. Хората от времето на Плиний вярвали също така, че светкавиците спирали растежа на перлите, а от гръмотевиците мидите ”помятали”. Древните араби имали същата легенда за перлите, но добавяли, че мидите излизат на повърхността само през април, за да уловят росата. В Китай вярвали, че перлите са капки от слюнката на драконите, които капят по време на дъжд, който те произвеждат в небесата. Затова много китайци смятат перлите за талисмани срещу пожар. Освен това, те пазят притежателя си чист и неопетнен.

  В Древна Индия знаели, че бисерните миди произвеждат перли, но същевременно вярвали, че понякога могат да ги намерят в стомаха, главата или мозъка на слоновете. Перлите се смятат за могъщи тализмани срещу всякакви опасности; асоциират се с Луната и затова са символ на влюбените. Много традиционни индийски любовни еликсири съдържат фино стрит перлен прах.В скандинавските страни също разказват приказка за перлите и бог Балдур. Когато бил убит от стрела от имел, по време на едно състезание, майка му, богинята Фриг, заплакала. Сълзите и се вкаменили и се превърнали в перли.През Средновековието добавяли стрити на прах перли към отварите с противоотрова. Такъв лек бил даден дори на френския крал Шарл VI в безполезни опити да му бъде върнат разумът. Лекарите в онези времена вярвали, че перлата лекува хемороиди, повръщане на кръв, обилна менструация, сърдечни болести, освен това прогонва ”злите духове” от ума. Правели мехлем от изгорена перла и корал, с който мажели телата на прокажените.За щастие фино стритият перлен прах заместил пудрата, съдържаща арсеник, с която френските и английските дами обилно покривали лицата си; смятало се, че тя подобрява структурата и блясъка на кожата. Някои козметични предприятия и днес добавят перлен прах в пудрите и кремовете за лице.

Вярвания: Според индийската митология перлите са божествени капки роса, паднали в морето, където биват поглъщани при първите слънчеви лъчи (по време на пълнолуние) от раковините. Това вярване бива прието по-късно и от европейците.Съгласно друга легенда (юдейска),перлите са сълзите на Ева, ронени от нея, когато бива изгонена от Рая.В древно китайско предание са казва, че перлите носят здраве и дълголетие. Вярва се също, че даряват богатство и взаимност в любовта. Засилват способността  за предсказване и предвиждане. Осигуряват победа.Гарантират разум и разсъдливост в начинанията. Носят щастие.Отстраняват болка, грижи и тевки,тягостни мисли.

Лечебна енергия:  Балансират и лекуват всички чакри. Помагат при лечението на стомашни болки, простуда, бронхит и белодробни инфекции.

Находища:  Персийски залив, Индийски океан, Червено море, Полинезия,  Австралия, Япония, Китай, Шотландия, Ирландия, Франция, Австрия, Германия и САЩ.

Таг: Перли, гердан от перли, висулка от перли, гривна от перли, пръстен от перли, обици от перли, гердан от седеф, висулка от седеф, гривна от седеф, пръстен от седеф, обици от седеф