Опал

Характеристика на минерала:

Опалът – символ на щастието, надеждата и истината.Опалът поначало е безцветен, но такъв се намира рядко, понеже често има примеси, които го оцветяват. Оцветен е в много широка гама от жълто и червено (съдържа железен оксид) до черно (манган и органични въглеродни оксиди). Благородния опал отразява светлината с цветове в целия видим спектър, червените отблясъци са най-ценни.
Описание: SiO2+2OН.Х. Той няма кристална структура и съдържа до 13% вода. Благородните опали са прозрачни и полупрозрачни и се отличават с комбинация от млечна до перлена опалесценция и атрактивна игра на цветовете. Тези цветове припламват и се промят когато камъкът се разглежда от различни посоки и са причинени от пукнатини и други вътрешни неравности. Опалът е широко използван. Различни негови форми се добиват и използват за абразиви, керамични съставки и др.
Разновидности: Черните опали, с много тъмно сив и син, почти черен цвят са особено редки и високо ценени. Огненият опал се характеризира с жълт, оранжев или червен цвят. Той както и белият опал са много по-често срещани от черния.
Името му произлиза от латинската дума opalus, което означава, бижу, скъпоценност. Според друга теория думата идва от санскритската дума upala, и означава камък.

Описание:  Опалът е съставен от микроглобули, потопени в гелообразен силициев диоксид, на които се дължи ”огнената” игра на цветовете. Той не образува кристали; може да изсъхне и да се разтроши/ Това е деликатен камък, като понякога 30% от собственото му тегло се пада на съдържащата се в него вода. Затова при прекалено нагряване може да загуби блясъка си; понякога повърхността му се напуква, ако от топло помещение се изнесе на студено, а при прекалено силен натиск може да се счупи. Благородният бял опал е бял, светлосив, жълтеникав, светлосиньо-сив или бледосин. Много е крехък и не понася груби манипулации. Добива се от векове в бивша Чехословакия (където са най-старите опалови мини в Европа), а днес се доставя от Австралия, САЩ, Мексико, Бразилия, Япония и Индонезия. Водният опал (хиалит) е прозрачен, но има чудесна игра на цветовете, наподобяваща ”огньове”, докато при разновидността, известна като хидрофан, тя се вижда едва когато се потопи със сода или олио.

  Огненият опал може да бъде прозрачен или полупрозрачен; има наситени жълти, алено-червени или оранжеви оттенъци, понякога – но не винаги – с огнена опалесценция. Бил е известен на ацтеките и днес се добива в Мексико; той е една от редките разновидности на опала, която по-скоро се фасетира, отколкото кабошонира. Висококачествените огнени опали са прозрачни, а не млечни, с красиви, наситено оранжеви основни цветове. никой друг скъпоценен камък не прилича на него. Добива се още в Гватемала, Хондурас, Австралия и САЩ.Истинският черен благороден опал е рядък и много скъп; един екземпляр с размерите на бобено зърно може лесно да достигне цена от 25 000 долара. Цветовете му варират от черно през сиво-синьо до опушено сиво; цветните петна са почти същите като при белия благороден опал. Към 1887 г. в района, наречен ”Белите скали” в Ню Саут Уелс, Австралия, миньорите откриват няколко находища с естествен черен опал. Преди това той се е срещал много рядко, затова непочтените търговци на скъпоценни камъни го произвеждали изкуствено, като потапяли светли опали в мастило или ги заливали с вряло масло, докато се просмуче през пукнатините. Днес Австралия е най-големия доставчик на естествен черен опал, като известни по-малки количества идват от Индонезия.

  Други разновидности на опала са: мъхов, дървесен, паунов, арлекин, червеникаво-кафяв и восъчен. В много случаи благородният опал замества вкаменелости – черупки, амонити и други фосили.Опалът бива цветен или млечен. Благородните му разновидности са с хубав цвят и игра на цветовете. Различните примеси ( предимно желязо) оцветяват опалите в жълто, тъмно кафяво, червено, розово, зелено, синьо или черно.При полупрозрачните опали се наблюдава хубава игра на цветовете ( т.н. опалесценция). Блясъкът им е стъклен или восъчен.Различават се няколко благородни разновидности на опала, съобразно цвета и играта на цветовете: огнен - ярко жълт или червен цвят; жиразол - бял с цветни отблясъци; черен опал - тъмно зелена, тъмно синя или черна разновидност, (черните опали се ценят особено много; арлекин - червеникав с цветни пламъчета; лехос - с тъмно зелен цвят; млечен - млечно бял, жълтеникав, синкав или зеленикав; ахатов опал - опал на ивици; хиалит - бистър или безцветен, напомнящ капка стопено стъкло; хидрофан - полупрозрачен, бял, с много малко съдържание на вода; мъхов опал - с враствания на манганови окиси, които на вид напомнят на мъх; опализирано дърво - с характерна дървесна структура В миналото считали кой знае защо, че опалът символизира обаянието на непостоянната жена. Освен това той се славел със способността да предизвиква у притежателя си пророчески дарби. Опалите днес са отново модни и много популярни. От тях се правят кабошони за пръстени, брошки, медальони. За коригиране цвета на камъка се правят опалови дублети, т.е. в долната му част се добавя оцветен камък или перлена маса.Цената на опала е различна. Зависи от играта на цветовете, от вида опалесценция на отделните образци.Юбилей: Опалът е скъпоценният къмък за 14-тата и 18-тата година от брака.
Опалът е много деликатен камък. Тъй като съдържа вода е крехък и при съхраниние на пряка слънчева светлина се напуква и губи иридисценцията си. Затова трябва редовно да се намазва с покриващо олио, за да се съхрани кристализационната му вода в молекулата. Не използвайте почистващи препарати. След почистване задължително омаслявайте камъка.

История на камъка: Най-удивителното качество на опала е способността му да пречупва и отразява по специфичен начин светлината. Това му качество го е направило един от най-търсените и предпочитани скъпоценни камъни на всички времена. За римляните е бил на второ място по ценност, отстъпвайки само на изумруда. Много често са използвани при инкрустиране на короните на крале, императори и др. Повечето опали са на възраст над 60 милиона години. По-голямата част от благородния опал на пазара в древни времена е била получена от територията на днешна Словакия.
Огнените опали обикновено са фасетирани, но повечето други опали са кабошони, защото техните оптични свойства се виждат най-добре на заоблена повърхност. Обикновено при продажбата са покрити със защитен филм. Понякога опалът може да бъде оцветен. Опалите варират от много евтини камъни, които са почти чисто бели, млечни опали до много скъпи черни опали.

Мистични сили:

Черен опал се разглежда като изключително щастлив камък. В древни времена опалът се е приемал като символ на честност и доверие. Той е прочут със свойте лечебни свойства. Увеличава психическия капацитет, като творческо въображение. Черният опал когато се носи близо до сърцето на медальон или колие пази от лоши очи и защитава пътуващите до далечни земи. Използва се за магически предмети, за лекуване и защита от кошмари.
Находища: Повечето опали се намират при геотермални извори. Повече от 90% от качествените опали в света идват от Южна Австралия, въпреки че могат да бъдат намерени в други части на света като Бразилия, Мексико, Чехословакия и САЩ (Айдахо и Невада). Всички качествени черни опали са получени от област Lightning Ridge, Нов Южен Уелс, Австралия. Находища на бял опал има в Япония, Мексико и Хондурас.

Цвят:  Благородният опал е светъл и блести в цветовете на дъгата; черният има тъмна основа. Обикновеният няма разноцветни отблясъци. Огненият е искрящ, червеникаво-оранжев; познат е още като мексикански огнен опал.

История и легенди:  Едно от имената на опала в древна Гърция билопедерос, което означава както ”дете”, така и ”любимец”. Наричали го ощекераниус (гръмотевичен камък); съответното латинско име било церауниум. Наред с опала, гръцката и латинската дума ”педерос” се отнасяла още до аметиста и два вида растения. Другото латинско име на опала било опалус. В санскритските текстове той се нарича упала или ”скъпоценен камък”.За римляните опалът бил камък на късмета и пламенния устрем. Когато сенаторът Ноний отказал да се раздели със своя много голям опал, Марк Антоний го изгонил от Рим. Опалът е по някакъв начин свързан с римския празник опалия – ритуал в чест на богинята Опс, който се провеждал всяка година. Римляните го смятали за силен помощник на оракулите. Руснаците обаче гледат на него по съвсем различен начин. Те отказват всякакви сделки и не купуват нищо, ако сред предлаганите стоки има опал. Според тях всяка покупка в негово присъствие ще им донесе само лош късмет.През XIV век наричали опала офталмус или ”очен камък”, защото вярвали, че усилва зрението. Може би това е и ”философският камък”, за който пишат арабските алхимици.В норвежката “Еда” (сборник със старонордически народни приказки, поеми и легенди) има една приказка за ковача Волунд, който изковал от детски очи свещен камък, наречен yarkastein. Според Братя Грим, този свещен норвежки камък вероятно е бял опал.

  Албертус Магнус (1193 – 1280) пише, че в короната на свещените римски императори бил инкрустиран много голям великолепен опал; той бдял над императорското семейство. Описан е като чисто бял, прозрачен камък, който проблясвал с яркочервена светлина. Наричали го патронус форум(покровителя на крадците) и вярвали, че който го носи, ще стане невидим.Митът, че опалът носи нещастие, вероятно се дължи на неговата чупливост; напротив, много древни цивилизации са го смятали за камък на късмета. Може би романът на Уолтър Скот Anne of Geierstein е допринесъл за лошата слава на опала, въпреки че той никъде не споменава опал, а и характеристиките му не съвпадат. Едно от най-ранните му описания на английски е направено по времето на Елизабет I; там нищо не се споменава за вредно влияние. И все пак, годежният пръстен с опал продължава да се смята за лош знак.Унгарските опалови мини в Черновци развивали активна дейност през Средновековието и доставяли големи количества. Когато по времето на кралица Виктория било открито находището в Австралия, тя незабавно наредила на кралските бижутери да изработят различни красиви за нея и така те излезли отново на мода.Според древните вярвания, опалът предпазва притежателя си от зарази и го предупреждава за отрова, като променя цвета си. Ако се носи като медальон, лекува меланхолия и очни болести, освен това запазва цвета на русата коса. За древните гърци той съдъждал пророчески дарби. В Индия прокарвали парче опал по веждите за прочистване на съзнанието и усилване на паметта. В източните култури този минерал се смята за свещен, защото съдържа духа на истината. Черният опал се ценял високо като камк на късмета.

Вярвания: Носи щастие. Успокоява нервите. Поддържа талантите на притежателя си ( както добрите, така и лошите ). Помага при сърдечни болести, меланхолия и печал. Възвръща остротата на зрението. Предпазва от подли дтрасти и раздразнение.Огненият опал защитава от стихийни бедствия.  Опалът дарява чистота на помислите, вярност, успех във воинските дела. здраве и здравомислие. Носи красота на притежателя си, взаимна обич и надежда. Залриля майчинството. Дарява творческо признание. Съдейства за правдивост. Проваля коварните замисли на враговете. Прогонва мъката, долните страсти, тежките мисли. Сяасява от ярост и гняв.Счита се още, че това е камъкът на каприза.

Находища:  Австралия, бивша Чехословакия, САЩ, Бразилия, Мексико и Африка. От XIX век Австралия е най-големият доставчик.

Таг: Опал