Нефрит

Нефрит

Характеристика на минерала:

Нефритът от гр. topis – камък, nephros – бъбрек, от лат. lapis nerhriticus – бъбречен камък.
Той е минерал с полупрозрачен бял или зелен цвят.Особеност при нефрита са тънките преплетени влакна.
Нефрита  има голяма прилика по външен вид с жадеита. Структурата и на двата вида е дребнозърнеста с твърдост 6 по скалата на Мос.
Удобни са за гравиране и шлифовка. И двата минерала са с монохронна кристална структура и мазно восъчен блясък.
Химическата формула на нефрита е Ca2 (MgFe) 5Si8O22 (OH) 2 и има плътност 3. Нефритът е с красиво очертание и се използва за изработване на сувенири. Най-рядко се среща  благородният светлосин нефрит. Нефритът се среща сред варовиковите скали. Находищата му са предимно в Бирма, Гватемала, Русия, Япония и САЩ. Най-известният и ценен е „Императорският нефрит” открит е в Бирма и е с цвят на изумрудено зелен поради хрома който има в състава си.
Срещат се нефрити с цветове: зелен, бял, и по-рядко жълт, розов, лилав и черен. Китайците го ценят високо и го признават за най-добър в обработката, но нямат залежи от него и го внасят от Бирма.
В древен Китай и други източни страни, са го смятали за свещен камък, от който е направен трона на Буда.
Още в праисторическите времена са го използвали за направата на украшения и оръжия.
Изработвали са и ритуални вази за жертвена кръв. В древен Рим са е смятало, че нефрита дава късмет в хазарта и носи успех на гладиаторите.
Лечителите го използвали при болки в бъбреците, черният дроб и мигрена. Още се е смятало, че предпазва от мълнии.
В древен Египет е бил почитан като камъка на любовта, хармонията и баланса. Вднешно време е приет за символ на доброто.Смята се още, че е носител на енергията ЯН и в Китай са слагали частици от камъка в „елексира на безсмъртието за да им осигури младост и здраве.
Препоръчват го  за зодиите Телец и Дева. Потъмняването на камъка предсказва нещастие.

Наименование: от гр. нефрос = бъбрек. (Вярва се, че лекува заболявания на бъбреците.) В повечето случаи е със сиво зелен, а по-рядко с тревисто зелен цвят. Има мастен блясък и прозрачност, подобна на восъка. Характерно физично свойство на нефрита е голямата му компактност и плътност при относително малка твърдост. Нефритът издържа на натиск 7 m/см2,  докато за смачкването на стоманата са необходими 4 m/см2, а на гранита – 2,5 m/см2. Изключително трудно е да се разбие нефритов блок с чук.Преди време във вестниците имаше съобщение за огромен нефритов къс – рекордьор с тегло 33 тона, който бил изложен на традиционния търг за скъпоценни камъни и бисери в Рангун (Бирма). Правителствените войски го конфискували от банда сепаратисти, които имали намерението да го взривят и разпродадат извън страната. Уникалният експонат не бил охраняван, тъй като изобщо не можело да се повдигне. Самото му докарване в бирманската столица коствало неимоверно много усилия.В предисторически времена нефритът бил използван за направата на оръжия и оръдия на труда.

История и легенди:

Родината на нефрита е била и си остава Азия.Там находищата са най-богати. Наричат го още ”вълшебния талисман на Изтока”. Нефрит от най-високо качество се добива в Китай и Индия. Нефритът в Китай се цени от векове. От него се изработват вази, флакони, блюда, дребни художествени предмети и сувенири, кабошони за пръстени и висулки. Не особено красивите разновидности служат за направата на хаванчета за лаборатории.В древнокитайската поезия нефритът е символ на целомъдрието на девойката. ”Владетелите го вземат (като лекарство), за да избегнат нещастията” се казва в китайските хроники.Източна поговорка гласи: ”Златото има цена, а нефритът е безценен”.Сред китайските дипломати бил разпространен обичаят да подаряват нефритови изделия в знак на уважение.

  В Монголия ценели най-много белия нефрит. Според народното поверие,когато човек е силно ядосан,трябвало да го стисне здраво в ръка, за да се успокои.

Вярвания: 

Отстранява зли духове и магии, предпазва от гръм и мълния, от излишни страсти и стихийни бедствия, Гони умората и отровите от човешкия организъм.Съдейства за душевна чистота,честност, целомъдрие и искреност. Способства за милосърдие, въздържание, и мъдрост, за добро здраве, вярност и дълголетие. Нефритът е камъкът на добродетелта и добрите дела. В известна степен той е и детски талисман, защото предпазва децата от болести и опасности. Дарява бодрост и щастие (в това число и съпружеско), предана дружба взаимна любов и успокоение на духа. От друга страна се смята, че носи власт над хората и победа (в това число и във воинските дела), ум, мъжественост и храброст. Способства още за изпълнение на обещанията и на съкровените желания, а също и за познание на битието. Това е камъкът на справедливостта, скромността и добрия разум, на правосъдието и лекото раждане. Ползва се също при траурни ритуали. Носи умереност в сегашния и вечност в задгробния живот.

Профилактични и лечебни свойства според легендите:

 астма; стомах и черва; бъбреци и пикочен мехур; холера; мигрена и главоболие.

Находища: Азия.

Таг: Нефрит, гердан от нефрит, висулка от нефрит, гривна от нефрит, пръстен от нефрит, обици от нефрит

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook