Лунен камък

Лунен камък

Характеристика на минерала:
Лунният камък е с различни цветове, вариращи от безцветни до бяло, сиво, кафяво, жълто, оранжево, зелено или розово. От прозрачен до полупрозрачен. Има сребриста или синкава иридисценция. Лунният камък е скъпоценният къмък за 13-тата година от брака.
Бил е много популярен сред древните римляни, които смятали, че е образуван от лунната светлина. В Индия се смята за свещен камък
Много често за лунен камък се представя опалитът (синтетичен опалесцентен кристал), който също е красив и има опалесценция подобна на лунния камък, но е по-евтин от него.

Мистични сили:

Твърди се, че лунният камък защитава жените и бебетата. Балансира Ин и Ян. Носи успех и щастие. Легендата гласи, че е много желан подарък за влюбени, тъй като засилва тяхното увлечение и страст. Лунен камък е намерен в Бразилия, Алпите, Индия, Мадагаскар, Мексико, Мианмар, Шри Ланка, Танзания и САЩ (Пенсилвания и Вирджиния). В Шри Ланка се добива най-високо качествения лунен камък.Лунният камък е минерал, с прозрачен синьо-бял отблясък. Макар че се среща и с светложълт цвят, някой го наричат рибни очи. Другото име на камъка е селенит. Камъка е разновидност на фелдшпата, цвят син с бели отблясъци и много напомнят на лунната светлина, но няма отношение към луната.Химическата формула е К(AISi308). Добива се от Бирма, Индия, Шри Ланка, Бразилия, САЩ, Мексико и други страни. Цената му се покачва ако е по-силна неговата прозрачност и разбира се важно значение има големината му. Трябва да се носи с особена грижа, макар че ако се захаби можем да го полираме и отново ще блесне.
Лунният камък се счита за камъка на любовта. В Индия го почитат като камъка на съня. Не случайно вавилонските магьосници го слагали под езика и получавали видения, които след това тълкували.
Смятали са още, че този камък е антагониста на слънцето и има странна връзка с луната – по-ярко светел при новолуние и събирал древна магическа сила, като концентрирал в себе си положителната сила на луната.
От европейски схващания символизирал здраве, богатство и дълголетие, а по индийски- надежда.
Той помагал на девойките да станат жени. На британския остров съществувала легенда, че лунният камък давал ораторски способности, а също го носели и адвокатите и юристите пред публични изяви. Индийците смятат, че ако се сложи в тъмна стая от него се отделя целебна влага, която е способна да излекува меланхолията, смъква високата температура, бъбречни заболявания, възпаления и инфекции, епилепсия и други нервни разстройства.
Камъкът е опасен за тези хора които страдат от мечтателност и от капризните, тъй като изостря тези качества.Ако окачим този камък на неплодородно дърво, то дървото отново ще стане плодовито. Смята се, че на родените в юни, камъка ще донесе щастие и благополучие.
Но също така, може да се носи и от останалите знаци от зодиака с изключение на Стрелеца, Овена и Лъва.
Талисмана не е необходимо да се носи постоянно, може да го слагате в периода от новолуние до пълнолуние.
Защото когато луната е в други фази, камъка може да стане енергиен вампир и вместо да помогне може да навреди.Лунният камък е наричан още воден опал, рибешко или вълче око. Това е вид фелдшпат, наречен ортоклаз. Доставя се от мините в Шри Ланка, Швейцария и Бирма. Когато се среже и обработи на кабошон, проявява ефекта на котешко око – променя се в зависимост от светлината, която се отразява от повърхността му. Лунни камъни с голям размер и високо качество се срещат много рядко.

Магически и мистични свойства: 

Всички древни култури приемат, че този минерал е свързан с Луната; бил е използван при нарастваща Луна за любовна магия, а при намаляваща – за педсказване на бъдещето. Плиний нарича лунния камък астрион, астриотес и церауния. Той го описва като прозрачен или почти прозрачен, с ярко бяло петно, което се движи, когато се завърти камъкът – подхоящо описание за минералите от вида котешко око. Според него, най-хубави церуании (гръмотевични камъни) се добивали в Кармания; те имали синкав оттенък. Гърците го наричалиафроселени - комбинация от имената на две богини – Афродита и Селена. Образци от този минерал са намерени в римски накити от 100 г. сл. Хр., а в Далечния изток – дори и по-стари. През Средновековието пътешествениците носели лунен камък за защита. Вярвали също така, че носи щастие в любовта, късмет в хазартните игри и лекува епилепсия. Най-благоприятното време за носене на лунен камък било в понеделник – деня на Луната, както първоначално го наричали. Камилус Леонардус, лекар от XVI век, го споменава като селенит. Но това е различен минерал. Той пише, че в лунният камък има фигура на луна или звезда.В Индия се смята за много свещен и се полага само върху жълт плат. Там го наричат кандра канта и твърдят, че светлината на пълната Луна му дава магически и окултни сили. Смята се, че носи много добър късмет и дава на човека способността да вижда в бъдещето. В Азия вярват, че най-красивите синкави лунни камъни се мият от вълните на прилива само веднъж на 21 години, когато Слънцето и Луната са в определена взаимовръзка. Азиатските култури също го смятат за камък на големия късмет. Той предпазва пътешествениците, носи успех и щастие, особено в любовта; освен това дава вдъхновение. Засилва емоционалността, мечтателността и нежността. Стимулира добрите спомени и чувствата. Прекалено самоуверените и непреклонните прави по-меки и сговорчиви. При продължително съзерцание помага при епилепсия и бъбречни кризи. Спомага за дълголетие, добро здраве и богатство. Повишава благоразумието. Носи надежда. Укрепва предпазливостта. Гони опасности и беди, а също и апатията. Увеличава плодородието. Засилва способността за предвиждане и предсказване, дори за магии. Помага при ”женски болести” и раждане. Пречиства лимфната система; балансира панкреаса, стомаха и хипофизата. Може да намали оток и да изхвълри излишните телесни течности.

Профилактични и лечебни свойства според легендите:

ангина; безсъница; хормонални разстройства; депресия и остри хронични заболявания; костни и ставни заболявания; треска; епилепсия; паралич; загуба на паметта; черен дроб; повръщане; заболявания на централната и периферната нервна система; психични заболявания (лунният камък в този случай трябва да се носи на шията). Находища:  Навсякъде по света, но най-големите образци се срещат в Норвегия, Русия, САЩ, Канада, Кения, Индия и Шри Ланка.

Таг: Лунен камък, гердан от лунен камък, висулка от лунен камък, гривна от лунен камък, пръстен от лунен камък, обици от лунен камък

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook