Корал

Характеристика на минерала:

Коралите – символ на младостта, здравето и надеждата. Коралът се среща в най-разнообразни цветове: червено, розово, оранжево, синьо, бяло и черно.
Коралът е материал изграден от малки животни, които живеят в колонии в морето. Червените, розовите и белите корали най-често представляват калциев карбонат и са най-използвани в бижутерията. Той не е минерал, тъй като е с органичен произход. Коралът е скъпоценният камък за 35-тата годишнина от брака. Коралите са крехки и трябва да се предпазват от надраскване, удар и силно притискане. Трябва да се съхраняват в отделни кутии. Също така да се избягват големи температурни промени. Да не се почистват в ултразвукови ванички. Различни форми са били използвани най-вече в индийските бижута. Корал се намира на африканските брегове, Австралия, Япония, Малайзия и Индия. Най-добрият корал идва от Средиземно море, особено край бреговете на Алжир и Тунис. Коралът е органичен материал, втвърден във вид на вещество, подобно на камък. Използва се от векове за магически цели и за изработка на накити. Коралът е органичен продукт от скелети на коралови организми. Докато са живи, тези полипи изграждат огромни колонии. След като умрат, останките им (съставени предимно от калциев карбонат) образуват кораловите рифове. Най-ценен е дървовидният корал, наречен Corallium rubrum, Corralium Nobile или ”скъпоценен корал”.  По крайбрежието на Хаваите се добива специален вид черен корал (Antipathes Spiralis). Друг вид черен корал се събира в Индийския океан. За разлика от останалите, той е образуван от органичен материал, наречен хитин, близък по състав до човечките коси и нокти и овчата вълна.  Сини корали (Allopara subirolcea) се добиват край Филипините и Камерун. По крайбрежието на Хавай, Аляска, Япония и Австралия се среща красивият златен корал (Parazoantus Spirals). В някои варовикови скали се откриват коралови фосили (Thamnopora Cevicornis) с форми наподобяващи цветя. Скъпоценните корали се формират дълбоко под водата вследствие на отлагания на скелетите на микроскопични живи организми, наречени polyp corallicum. Предимството им е във възможността, която дават за перфектна полировка. В естествената си среда коралите имат дървовидна форма, което позволява максимален брой от полипите да поемат хранителни съставки от водата около тях.

Коралите се откриват в спокойна и прозрачна вода на дълбочина между 25 и 1000 фута*. Интензитетът и качеството на оцветяването им нарастват с дълбочината. Коралите обаче са много чувствителни и виреят само във вода с температура между 13 и 16 градуса по Целзий. В този смисъл идеални условия за тях съществуват само на няколко места по света – Южна Ирландия, Бискайския залив, Канарските острови и Средиземно море, Червено море, о. Маврициус и японските води. В традиционните вярвания на някои племена и народи коралът е талисман срещу зли духове и носи добро здраве и просперитет на притежателя си. Примери за древна бижута от корали с възраст близо 25 000 години могат да бъдат видяни в музеите. Коралите са използвани в ювелирното изкуство преди перлите.

Италия се смята за център на бижутерията от корали. Специалисти твърдят, че най-добрите бижута от корали се произвеждат в Торре дел Греко. Най-често от корали се правят огърлици, гривни, обици, брошки и понякога – пръстени. Коралите имат различни цветове. Коралът е камък с органичен произход или по точно вкаменени варовикови скелети на морски корали. Червените, розовите и белите корали най- често представляват калциев карбонат. Цветовете му са червено, розово, оранжево, синьо, бяло и черно. Твърдостта му е 3,5 – 4 по скалата на Мос. Плътността му е 1,3 – 2,6 грама на куб. см. Блясъкът му е матов. наричат го още кралски и драконски. Едни от най- ценните се водят червените корали. Красиви корали се срещат във всички морета и океани, но най често се срещат в Тунис. Но находища има и в Австралия, Япония, Малайзия и Индия. Използва се за направата на вази, украшения и др. Червения корал е класически и скъп, това е най-цененият от всички корали заради своята твърдост, красота и цвят. Добива се от Средиземно море. Благородния корал е вид червен корал, който също може да бъде намерен в Средиземно море. Черния корал се открива се в Персийския залив и Средиземно море. Рядък е като вид. Когато се полира, има изключителен блясък. В комбинация с жълто злато ефектът е зашеметяващ. Синия корал е необикновен вид и е открит във водите до Камерун. Известен е под името Allopora Subviolacea или Akor. Розовият корал е открит през 1966 г. по крайбрежието на Хаваи. Хавайският златен корал е открит в много малки количества през 1971 г. от д-р Ричард Григ, който се спуска с подводницата “Звезда 2” на дълбочина 1200 фута.

Мистични и магически свойства на минерала:

За корала се казва, че дава мъдрост. Използва се за изграждане на стабилно емоционално равновесие и защитава от лудост. Предпазва децата. Пази при пътуване по вода. Носи позитивизъм, нервна сила и радост. Губи силата си когато се строши или стрие. Вярвало се е, че коралът успокоява вълните и морето. Като се има предвид фактът, че кораловите рифове защитават крайбрежната линия, това твърдение не звучи толкова абсурдно. Коралът пази от светкавици и торнадо, а силата му нараства значително по пълнолуние.Според древна легенда Персей поставил отрязаната глава на Медуза в торбата си върху подложка от водорасли, в резултат на което те изсъхнали и се втвърдили като камък. Морските нимфи били възхитени. Те напълнили в шепи вкаменените водорасли, отнесли ги със себе си в морските дълбини … и така се появили коралите.Римляните вярвали, че коралите предпазват от зли сили. Затова по старинен техен обичай ги връзвали на вратовете на децата си за защита.В Средновековието коралът бил използван за лечение на стерилитет и като амулет срещу злите сили.Италианските мъже подарявали бижута от корали на любимите си в знак на своята любов и вярност.Северноамериканските индианци подарявали бижута от червен корал на жените си, за да бъдат те по-плодовити.Счита се, че червеният корал е предназначен за мъже, а белият за жени.Евтината коралова бижутерия е обикновено имитация. Коралите с високо качество са изключително скъпи. Те се увреждат, ако стоят потопени във вода твърде дълго. Водата може да увреди полировката на кората и да я направи да изглежда мътна и непривлекателна.

Известни още в древни времена, шумерците са го използвали за  декоративни цели известна е шумерската ваза и украшения с възраст от 5000 години. В древна Индия коралите не се ценели много, но в Гърция го почитали като символ на дълголетието, а в средновековна Европа го оприличавали с непорочността. Както на запад така и на изток инкрустирали конските хамути и доспехи, оръжия и кориците на свещените книгите. Кораловите украшения са известни на много народи мексиканските индийци, носели коралови гердани за да изгонят лошите духове, а по островите местните жители са ги използвали като полезни материали от тях правели стръв за ловене, пили и филтри за вода. Смята се,че това е камъка на гадателите защото развиват интуицията. Някои казват, че носи бедност. Други казват, че дарява мъдрост. Използва се да предпазва от лудост и пази при пътешествия. Когато е стрит или се строши губи от силата си. Той се подарява на 35 годишнината от брака. Червеният се носи от мъже, а белият от жени. Камъкът предупреждава за опасности, и те предразполага към приключения. При покупка трябва да се внимава, защото може да бъде фалшифициран с помощта на оцветено непрозрачно стъкло. Коралите са крехки и трябва да се внимава с тях да се пазят от надраскване, удар и силно притискане. Трябва да се избягват големи температурни промени и да не се почистват в ултразвукови ванички. Той е талисман на зодия Риби.

История и легенди:  Името ”корал” идва от гръцката дума коралион и латинската коралиум. Древното му название, обаче - горгея - е свързано с Горгона (Медуза) и легендата за смъртта и в двубоя с Персей. Той пъхнал страховитата и глава в торбичка и поел по дългия път към дома. Докато си почивал край морето, оставил торбата върху водораслите и храстите на брега. Кръвта на Медуза протекла през платното и ги превърнала в камък. Морските нимфи отнесли вкаменените клони и листа на дъното на морето – това били първите коралови колонии. Затова гърците наричали червения корал ”кръвта на Медуза”, а океанския – ”Дървото на Живота”. Според археолозите, най-древните находки на червен корал, използван от хората, са открити в Месопотамия и датират от 3000 г. пр. н. е.Древните са го прилагали най-вече като средство за защита, особено срещу уроки. В някои култури и до днес окачват в домовете си корали във вид на дрънкалки и камбани или просто на късове, за да гонят злите духове. Дори ученият Парацелз (1495-1541) пише, че демоните се страхуват от червения корал. Но предупреждава, че кафявият ги привлича. Това вярване се е запазило частично и до днес на Изток, където се смята, че носенето на мътен, обезцветен или замърсен корал може да привлече всякакви беди. Други автори твърдят, че кафявият корал може да накара човека да мине към ”тъмната страна” на магията.На Юг от Неапол червения корал и до днес се нарича ”вещерски камък” и се вярва, че пази от черна магия и заклинания. Днес в бижутерийните магазини не е необичайно да видите украшения, при това скъпи, във вид на малки коралови ръчички (със свит юмрук и вдигнати показалец и кутре), за предпазване от уроки.Според друга италианска легенда, коралите, окачени в къщата, пропъждат завистта, разногласията и вредните въздействия. Освен това, отблъскват дивите животни, пазят от кошмари и защитават от мълнии. Древните гърци окачвали корали на носовете на корабите, за да ги отведат благополучно у дома; и до днес по Средиземноморието се срещат малки плавателни съдове със закачени по тях корали.Римляните завързвали червени корали към бебешките люлки и ги окачвали на врата на децата за да ги предпазват от болести и да им растат по-лесно зъбките. Вярвало се още, че коралът предотвратява епилепсията. Кораловите накити избледнявали, ако притежателят им се разболеел, и си връщали цвета, когато оздравеел. По Средиземноморието окачвали корали по плодните и маслиновите дървета за добра реколта, а жените ги носели, за да забременеят.Индианците пуебло свързвали корала с един от четирите елемента. За хопите и зуните символите на Пътя на живота били коралът, гагатът, морският охлюв и тюркоазът.

 През 1564 г. лекарите предписвали стрит на прах корал при сърдечни и заразни болести и кръвоизливи. Окачвали го на корема като лек срещу колики и спазми. В Азия децата смучели малки късчета корал, смесен с живовляк, като средство срещу краста. Чак до XVII век варели коралови клонки във восък като лек срещу болести на пикочната система. Красивите корали се смятат за амулет на късмета, подходящ за танцьорите.

Лечебна енергия:  Червените и белите разновидности от векове се смятат за полезно средство при лечение на психически болести. Освен това помагат при анемия.

Находища:  Най-висококачествените корали се добиват край западните брегове на Средиземно море, също така по крайбрежието на Гърция и гръцките острови, Канарите, Тунис, Мароко, Алжир, Малайския архипелаг, Япония, Северна Австралия и Червено море. Среща се още във Филипините, Хавай, Индийския океан и Аляска.

Таг: Корал, гердан от корал, висулка от корал, гривна от корал, пръстен от корал, обици от корал