Кварц

Кварц

Характеристика на минерала:


Двуокис на кремия, един от най разпространените минерали на нашата планета. Кварцът е твърд неговите кристали надраскват стъкло. (той отстъпва място по твърдост на топаза, елмаза, и на корунда). Произхода на термина кварц днес не е съвсем ясен.естествен камък кварц
Всички многочислени разновидности на кварца могат да бъдат разделени кристалически – планински кристал, морион, опушен кварц, аметист, цитрин, розов кварц, правем, котешко око и др, и скрито- кристалически – халцедони, хризопраз, сердолик, карнеол, сардер, сапфирин, плазма, хелиотроп, крема, ахат, оникс и др. Освен това при ювелирните изделия се използват планински видове (породи) , които се състоят основно от кварц – яспис и кварцити. Разтопеният в резултат на вулканичните процеси (аморфен кварц) се нарича вулканично стъкло (обсидиан) . От кварца също така са формирани опалите и кремъците. Кварца и неговите разновидности отдавна са използвани от човека за практически цели. При древните разкопки от първобитния човек които се отнасят към епохата на мезолита (8-12хил г. назад) са открити всевъзможни оръдия на труда както и за лов от крема а също така и от твърди кварцо-съдъжащи планински видове (породи – яспис и кварцит).
Eстествен камък кварц

От древни времена се считало че определени камъни могат да влияят върху съдбата именно кварца е бил един от най-първите и най-древни магически камъни за човека. Кварца притежава пълен спектър от магически свойства за всички случаи на живота и за всички знаци на зодиака.
Чистият кварц е безцветен и прозрачен като вода той е оксид на кремния ( SiO2 ) с възможни примеси и особености на вътрешната си структура. Самостоятелните кристали на кварца са 6 стенни и с заострена пирамидално връхче. Най характерните примеси на кварца това са съединенията с желязо и алуминий. Кварца изглежда по различни начини и по този начин образува голямата група на минералите. Масиви от кристали (розов, сив кварц). Има прозрачни кристали на планинския кристал и на жълтия цитрин, на опушения раух кварц, на черния марион и на светло лилавия аметист също така се среща млечен розов и син кварц. Зеления и кафявия кварц с примеси образуват една от разновидностите на авантюрина.Кристалите на кварца могат да съдържат в себе си тънки кристалчета рутил и турмалин. Интересни разновидности на кварца са котешкото, соколовото и тигровото око (асоциират се с други минерали).Кристалите на кварца често асимилират други породи (видове), формирайки се в цепнатините и пукнатините. Целият друз сраствания на кристалите на кварца може да достигне до няколко тона. В този смисъл особено се отделя изпъква

Mинерал кварцлилавия аметистов кварц. За разлика от аметиста той е непрозрачен и има бели концентрични кръгове, така наречените зони на растеж.Кварца често се облагородява с до полочване на златисти, жълти и оранжево кафяви оттенъци. При облъчване кварца получава наситено лилав цвят. Създава се изкуствен синтетичен кварц който се използва за различни нужди.
Кварца е устойчив на химично въздействие, той не реагира с обикновените силни киселини. Разтваря се само в хлороводородна киселина. Температурата на топене на кварца е 1570 градуса по целзий.

Днес на пазара често се среща синтетичен кварц който е съпоставим с цена на натуралния с естествения и се предлага за естествен. По често това са масивни колиета, топки или магически кристали. Те даже могат да имат пукнатини и вътре в себе си да съдържат въздушни балончета. Балончета в природните кристали обикновено се образуват там където големия кристал е асимилирал по малък и е нараствал около него и по този начин като чели повтаря някаква повърхност. Балончета още се образуват там където образуващото в кристалите вещество са в по-голямо количество от обикновеното и разпределени в обема на кристала изглежда като застинал поток. Леки петънца се образуват в местата на срастване на паралелните кристали като им придават вътрешен блясък. Цепнатинки се образуват от резките температурни амплитуди по време на кристало-образованието и те също не са случайни (получават се на местата на най-голямо вътрешно напрежение в кристала). Кристалите отхвърлят себе си от голяма част от примесите и в тях нищо не се образува. Наличието на отдели дребни или по-големи балончета обикновено говори за синтетичен кристал.

Кварц кристалМагически свойства на камъка.
Счита се че вода която е стояла в/у кварц оказва на организма на човек целебно и стимулиращо действие. Това не е удивително, та нали в природата животворната изворна вода също минава през пластове от кварц. Свойствата на кварца зависят от неговата конкретна разновидност. Известно е че всички кварцови минерали идеално прочистват пространството около нас. Кварца е много популярен. От него правят магическите топки и украшения.

 

Таг: Кварц, розов кварц, гердан кварц, гривна кварц, висулка кварц, пръстен кварц, обици кварц

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook