Гранат

Характеристика на минерала:
 

В ювелирното дело най-широко се използва огнено-червеният пироп, малиновия и сивкаво червения алмандин и изумрудено андрагит. В природата се срещат гранати в кристалите на които е гамата от всички цветове с изключение на синия. В тази ценна група влизат силикати на магнит и желязото. Разновидност на оливана има множество различни названия в зависимост от цвета:
Пироп ( червен, тъмно ален),
алмандин (червен с лилав оттенък), най-често се използват по евтините украшения и колиета,
гесонит ( оранжев, меден до виолетов, често се инкрустира в злато и сребро,
Спесартин медно жълт , оранжево червен, не обича слънчевите лъчи, уваровит (с ярко червен изумруден цвят с четкоподобни малки кристалчета, това е най-зеленият минерал)
Грусолар (то е в зелени тонове подобно на изумруда по твърд от него)
Демантоид (най-блестящият зелен минерал, хризолит)
Хидрогранат (синкав на цвят),
Родолит (розов гранат),
Меланит (черен),
Топазолит (жълт),
Шерлонит (черен) и др.
Тъмно червените на граната в своята същност напомнят сърната на плода нар (финикийска ябълка). От тук е и названието на камъка (лат. Granum – зрънце, зърно). Удивително но е факт че граната е минерал с необикновено богати природни естествени разнообразия! Външната страна на минерала е отражение на вътрешната му структура. Счита се че термина който се използва в днешно време гранат е влязъл в потреба в 1270г. в средновековието и е бил въведен от химика Алберт Магнус. От 1803г. терминът е започнал да се използва за цяла група минерали в която се включват алмандин, грусоляр, демантоид, хризолит, пироп, спенсартин, уваровит. За гранати се считат и червено-кафявите андраити наречени на името на португалския минералог д` Андраде (1763-1838), който ги описал през 1800г. Обикновено в тесния смисъл под гранат се разбира прозрачните червени камъни алмандин и пироп. За това когато се обсъждат дойстонствата на граната е нужно по точно да се определи за кой точно камък се говори.
Цвета на пиропа се определя от йоните на хрома и желязото, на алмандина от йоните на желязото и марганеца, на сперсартина от йоните на марганеца. Карпунку – самороден с червен цвят, кърваво червена разновидност на граната (пироп) остаряло и не употребявано название. Спесартин – широко разпространен минерал на педмангините въпреки че неговите ювелирни разновидности, се срещат рядко. По често се срещат силно напуканите и малко прозрачни кристали които не са пригодни за ювелирни цели. Спесарина се обработва в съответствие с качеството му , цвета и прозрачността на изходния материал. При диагностирането го бъркат с гесанита. Интерес представлява само една разновидност на спесартина – е спесангит, която съдържа алмандинови примеси.Цената на спесартина в САЩ е достатъчно (твърде висока). Красотата на спесартина се определя от неговият цвят; Оранжев, червено-оранжев, жълто кафяв.
Размерите на кристалите в спесартина, които имат качеството да бъда ювелирни са незначителни.
Гранатите са много разпространени популярни камъни за ювелиране. В природата гранатите се срещат често но образци с добро качество са редки. Често гранатите образуват кристали в форма на ромботека ядра, тетра-готриокта ядра или техните комбинации.Прието е гранатите да се класифицират по видов.

 

Магически свойства на камъка:
Този камък се счита за символ на сърдечните чувства, любовта и дружбата, и камък на честността. Той е талисман за влюбените, подарява се в знак на приятелство, за спомен и за любов. Граната е камъкът на любовта, който е способен да събужда любовни страсти и да весели душата. Той прогонва тъгата и носи радост на притежателя си.
Според други източници основното магическо свойство на граната е неговата способност да поражда страсти и желания, които могат да станат дори опасни и да се обърнат към притежателя му. На ръката човек е който е завлядан от страст тез започват да блестят рязко тъй като се навиват с неговата кръв. Талисман на мъдрото и добро сърце. Талисман на пътешествениците. Счита се че червеният гранат възбужда сексуалността, усилва чувството на смелост, стимулира волята, а също така способства за развитието на собствено достойнство. Граната е талисман и на войните които пази в битките и ги прави доблестни и честни в боя. Камъкът няма да помогне на човек който притежава „шпионски“ качества, особено ако на този човек е безразлично на който служи. Граната презира користолюбивите хора но не им пречи в печалбите, но такъв човек може да загуби всичко. Камък е много взискателен към тези които не искат да имат никаква отговорност. Граната е безполезен за нерешителните хора
Хората вярват че пръстен с гранат дава на неговия притежател власт над хората. Граната е талисман на реформатори и преобразователи на духовно устремените тъй като притежава небесна честота и от там черпи своите енергични подаръци, като неприсъстващ избор.Граната предпазва своите притежатели от липса на енергия щастие или благополучие. Ако човека е много страстен то граната предобива още по-голяма цветова наситеност. Зеленият гранат дава на притежателя си ясновидки способности. Като талисман на семейството граната подобрява отношението дори далечни роднини и прави децата послушни. Също така се счита за символ на верността, вярата, предаността и силата.
Черният гранат може да способства за общуването с духове. Те също така са полезни на тези които искат да погледнат в бъдещето.
Алмандин – червено-виолетов (лилав) сорт на граната. Той е най-твърдата и една от най-разпространените разновидности на граната. По голяма твърдост от аламндина имат само рубините като тези приличат по своята окраска. Много рядко се срещат почти черни алмандини. Те правят по хармонични взаимоотношения. Този камък е много подходящ за подрастващите особено за момичетата. За тях е добре да носят колиета от алмандин – той ще им помогне да направят избор къде да се запишат да учат.Този камък може да се носи от всички. Той е свързан с пътуванията, пътешествията безстрашието и храбростта.Също така от древността той е се е считал за камък на развлеченията, баловете, маскарадите. Този камък може да направи целият живот на човека един непрекъснат празник. Особено леко с негова помощ се получава да се хармонизира обстановката, отражението.
Пироп – червен гранат. Много интересен камък, който носи щастие само на страстните хора, на активните, на хората с огромен емоционален потенциал, на подадените изцяло на някакво дело. Поради тази причина камъкът носи само нещастие на инертните, без инциативни ленивите хора и за тях не е препоръчително да го носят. То може да се използва само в динамиката в делата. Това е камъкът на динамичното напрежение. Той ще ви помогне да съхраните тази енергия а дългото носене на ръката прави безстрашния човек емоционално възбудим и граната губи яркостта си. По ярък граната става само на ръката на много страстен човек като по този начин реагира на неговото състояние.
Гесонит – това е разновидност на граната с медно жълт или оранжев цвят. От далеч оранжевия цвят на гесонита може да се възприеме за червен. Той е с по ниско качество по ценност от другите гранати. Със своят цвят гесонита напомня на минерала геацинт – червеникаво тъмно кафява разновидност на циркон. Този камък е активен защитник на слабите, на прокурорите и адвокатите, на борците за справедливост. Ако сте уверен в своята правота носете гесонит! Това е един от малкото камъни които не са противопоказни за никого и е широко употребяем.

Таг: Гранат , гердан от гранат, висулка от гранат, гривна от гранат, пръстен от гранат, обици от гранат