Титанитът е силикат на титана и калция, важен минерален източник за добиване на титан. Титанитът се използва също и за направата на титанови белила. В природата най-често се срещат дребни клиновидни или ромбовидни кристали на титанита. Големи кристали се срещат много рядко. Обикновено те могат да се срещнат в пегматитите и алпийските жили. Рекорд държи кристал с дължина почти 50 см. Колекционерски кристали на титанита се намират на територията на Пакистан, Китай, Швейцария, Италия и САЩ (щатите Мейн, Масачузец, Ню Йорк). В Русия, титанит е намерен на Колския полуостров, Урал и Якутия. Въпреки, че кристалите на титанита имат елмазен блясък, тяхното използване в ювелирното дело е ограничено. Работата е в това, че тези кристали не са достатъчно твърди и трудно се поддават на гравиране. Цветът на кристалите на титанита варира от зелен и жълт до кафяв и почти черен. Срещат се и безцветни кристали.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

За лечебните свойства на титанита не е известно много. В литературата, посветена на литотерапията, може да се намери утвърждение, че кристалите на титанита помагат при възпаления на устната кухина и венците. Приемайки на доверие такива твърдения, трябва да се помни, че става въпрос за информационно въздействие, а не за прием на титанита като медикаментозно средство.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Кристал на титанит се съветва да имат хора, които се занимават с интензивен умствен труд и по-точно на тези, които с дейността си са свързани с теории или с преработка на големи обеми информация. Титанитът помага на тези, които се готвят за сериозни дебати да се концентрират.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

Точно влияние не е установено. Обладава проективната енергия Ян.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Точно съответствие не е установено.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Гриновит – синоним на титанита, намекващ на зеления цвят на кристалите Лигурит – стар синоним на титанита Сфен – синоним на титанита, намекващ на клиновидната форма на кристалите