Пиропът е разновидност на граната, чест спътник на елмаза. Името на минерала намеква на тъмно-червения цвят на камъка. В превод от древногръцки pyropos – „подобен на огън” (гръцки  pyros – огън). Монголите наричат пиропите галин чуллуу – „огнен камък”. В древността са вярвали, че това са частички на изригналия от вулкан застинал огън, способни да светят през нощта. Други предания разказват, че пиропите са застинали капки кръв на дракон, която придава на хората необикновена сила и безстрашие. Войните на Тамерлан пред сражение са пиели за храброст сок от нар от чаша, направено от този огнен камък. Понякога се срещат много големи пиропи, с размер на гълъбово и даже на кокоше яйце. Най-добрите пиропи, в течение на много векове са се добивали в Чехия – разработката на местните местонаходища е започнала още в средните векове. Друг източник на пироп с ювелирно качество е южната част на Африка.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Благодарение на наситения им кървав цвят се е появила легенда за това, че пиропите нормализират кръвното налягане и помагат за съсирването на кръвта. Съгласно понятието на йогите, пиропа се налива с наситен кърваво-червен цвят при нормален енергетичен баланс и помътнява при неговото нарушение. Йогите смятат също, че пиропа стимулира кръвообръщението, придава енергия и възбужда страстта. На бременните жени пиропът осигурява благополучно и леко раждане.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Индийските йоги считат, че да носят пиропи е полезно за хора, които са енергични и властни и се намират в постоянно напрежение. Пиропът им помага да съхранят своя енергетичен потенциал. Този камък се счита за символ на сърдечните чувства, носи късмет в любовта и дружбата, също така този камък е бил наричан камък на честността. Пиропът е талисман на влюбените, той се подарява в знак на приятелство, за спомен, за любов. Необходимо е да се помни, че пиропа не трябва да се носи постоянно. Този камък не е препоръчително да се носи от нервни и страстни хора, защото пиропа може да засили тези страни на тяхната натура.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

СЪРДЕЧНАТА, оказваща влияние на сърдечно-съдовата система, гръдния кош, гръбначния стълб и ръцете; тази чакра предизвиква любов към хората, способства откритостта, чувствителността; укрепва волята за преобразуване на света.Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Подходящ е за хората, родени под знаците Стрелец и Лъв.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Аризонски шпинел – синоним на пиропа Бохемски граиати – синоним на пиропа Вогесит – синоним на пиропа Херамантит – синоним на пиропа Капски рубин – пиропи от Южна Африка Фалшив рубин – синоним на пиропа