Броеница от оникс

22.00лв.

Наличност:
На склад
Код:
S110-001
Минерал:
Оникс
Оникс – разновидност на ахата с ивици с различна окраска. Дебелината на ивиците, които са се формирали под въздействието на температурните промени, варира от микрон до няколко милиметра.  Преливащите светлинни ефекти придават особена привлекателност на оникса и изработените от него фигурки. Названието на камъка идва от гръцката дума опух – „нокът”. Старинното име на оникса – ногат – вероятно е буквален превод от гръцки. Оникса се споменава в самото начало на Библията (Битие 2:12) и по-нататък често фигурира на нейните страници. Свещената книга разказва, че оникси са украсявали трона на легендарния цар Соломон. Различават се халцедон-оникси с черни и бели ивици; Сардоникси – с кафяви и бели ивици. За карнеол-ониксите са характерни челвени и бели ивици. При това, следва да се помни, че мраморен оникс обикновено наричат съвсем друг минерал – полу-прозрачни калцити с различна окраска. Любопитно е също да се отбележи, че в англо-американската и немската литература, думата „оникс” почти не се използва, тъй като този камък се разглежда само като разновидност на ахата. Месторождения на оникси съществуват в Алжир, Египет, Аржентина, Афганистан, Австралия, Бразилия, Мексико, Уругвай, Индия, Пакистан, САЩ.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Преливащите се светлинки придават особена привлекателност на полупрозрачния оникс и изрязаните от него фигурки. Колкото са по-разнообразни и по-тънки ивиците на повърхността на камъка, толкова той е по-ценен. Древните шумери, египтяни и индуси са правели от черно-белите оникси очи за статуите. При това, камъка е бил обработван така, че на белия фон да изпъква черна „зеница”. Древните майстори са правели от оникс геми. Любопитно е, че самият термин „гема”, произхожда от санскрит „джема”, а именно така в древността са наричали оникса.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Смята се, че оникса способства натрупването на жизнена енергия, тъй като е способен да поглъща негативната енергия. Казват, че ониксите помагат да се избавим от нерешителността и мнителността. Това е камък на уверените в себе си хора, умеещи да отстояват себе си. Пръстен с оникс предпазва собственика си от внезапна смърт.  У ацтеките от доколумбова Америка, просветкащият зеленикаво-жълт оникс се е считал за свещен, а в Древна Индия с оникс са успокоявали своята страст любовниците, встъпили в незаконна връзка. Също така, в тази страна, оникса е бил символ на вървене и късмет.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Оникса се използва при заболявания на нервната система и депресия. Вярва се, че той снема стреса, облекчава болката, способства емоционалното равновесие и самоконтрола. Изделия с оникс повишават потентността, обострят слуха, подмладяват и укрепват паметта. Литотерапевти съветват да се прилагат ивични оникси към възпалените места. АСТРЛОЛОГИЯ Тъмният оникс се счита за амулет за хора, родени под знака на Козирога. Той е подходящ също за Телци, Раци, Водолеи и Везни. Противопоказен е за зодия Овен.

Тагове: оникс находища, оникс зодии, оникс астрология, оникс лечебни свойства, оникс свойства, оникс значение, оникс камък, бижута оник

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook