През ХVІІІ в. в Урал, недалеч от Екатеринбург, в Преображенския рудник е бил намерен нов минерал. Цветът на неговите необикновени полупрозрачни и тежки кристали с ярко оранжевите си и жълто-червени багри, напомнял цвета на киновара. През 1766 г. петербургския професор по химия И. Г. Леман е доказал, че в състава на минерала влиза оловото. В края на ХVІІІ в., академик П. Палас е донесал в Париж образци на този минерал, който е продължавал да интригува изследователите. През 1797 г. френският химик Луи Никола Воклен го е подложил на щателен анализ, в резултат на който е отделил от „сибирското червено олово” сивкави кристалчета на ново вещество. Приятелите на Воклен са го убедили да го нарече хром (от гръцки chroma – цвят), което намеквало на ярката окраска на изходната руда. Самият минерал, от 1832 г. е започнал да бъде наричан крокоит. Неговото име е било образувано от гръцката дума crocos – „шафран”. Отделни, ярко оцветени и блестящи кристали на крокоита, обикновено се включват в породи. Крокоитът е ценен минерал, който освен в Урал се среща и на територията на Тасмания (Австралия) и Калифорния, в района на Ривърсайд.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че крокоита благотворно влияе върху репродуктивните органи. На жените той помага да се борят с безплодието и ги стимулира напълно да реализират своите майчински функции. Освен на размножителните органи, крокоита въздейства положително на пикочния мехур и на долните отдели на червата.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Познавачите на магичните свойства на минералите приписват на червено-жълтите кристали на крокоита са способни да освобождават хората от тревоги и необосновани страхове. Счита се, че крокоита помага да се направи бърза оценка и анализ на ситуациите, не позволява емоциите да вземат връх над разума на човек. Крокоитът се счита за „женски” минерал, оказващ голямо влияние върху представителките на прекрасния пол, и по-малко върху мъжете. Той помага да си намерим спътник в живота.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

ПЪПНАТА, контролираща червата, бъбреците и пикочо-половата система; тази чакра е отговорна за любовта към противоположния пол и чувствените удоволствия, сексуалността; в нея се концентрират запасите от полова енергия.Обладава проективната енергия Ян.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Точно съответствие не е установено.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Калохром – стар синоним на крокоита Крокоизит – синоним на крокоита Леманит – название на крокоита, дадено на минерала в чест на И. Г. Леман Сибирска червена оловна руда – старинно руско название на минерала Сибирско червено олово – старо име на рудата на крокоита