Гривна от седеф

  • Гривна от седеф
Наличност:
В наличност
Продуктов Код:
SEV-081
8.00лв.

Информация

Седеф – вътрешният слой на раковините на мекотели. Не случайно, в превод от немски перламутр – „майка на бисера”. На английски език (mother of pearl) и на френски (mareperle). Иначе казано на френски език седефа е наричан la nacre. Този термин произлиза от арабската дума nakar – раковина. Бисерът и седефа имат почти еднакъв състав. Те са построени от много тънички пластинки на калциев карбонат (арагонит), потопени в органично вещество – конхиолин. В сферичните бисерни пластинки арагонита е разположен перпендикулярно на повърхността, докато в седефа, те са хоризонтално разположени. Пластинките пречупват светлинните лъчи. Благодарение на този си оптически ефект, седефа има различни цветови оттенъци – от бял до почти черен. Раковини с качествен седеф обитават топлите тропически морета: в Персийския залив, Червено море, до островите на Цейлон и Тихия океан. На международния пазар, седеф се доставя от Япония и Филипините. Красив тъмен седеф дават раковините на морското ухо – халиотис (Haliotis). Бял седеф дават раковините на морската жемчужница (Meleagrina margaritifera), достигаща в диаметър 10 см.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Още от древността седефа се е използвал за инкрустации и изработка на евтини украшения. В Китай най-много се е ценил белия седеф, въпреки че той бива в разни цветове. Историята свидетелства, че стените на двореца на Нерон в Древен Рим са били украсени със седеф. В Европа до ХVІІ в. седефа е бил използван предимно за инкрустации. От монолитни раковини, от които е бил отнет външния слой, са правели инкрустирани в сребро кубчета. Цяла редица от прекрасни кубчета от раковини, инкрустирани в сребро отдавна се съхраняват в Оръжейната Палата в Москва. Европейските ювелири са създавали тънка гравировка на повърхността на раковини на главоноги мекотели – наутилуси, отнемайки нейния тънък външен слой. Такива раковини са слагали в ажурна основа, превръщайки ги в чудни кубчета. Работи от подобен род са били много популярни сред нюрнбергските майстори от края на ХVІІ – началото на ХVІІІ в. В декора на кубчетата – наутилуси, обикновено са се използвали изображения на митични персонажи, свързани по някакъв начин с морските стихии. Изделия от преливащи се седефи са били особено популярни в Европа през ХVІІІ в., която по това време се е увличала от стиловете рококо и рокайл. Такива раковини могат да се намерят на пазара и в наши дни.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Стрит на прах седеф и бисер е можело да бъде купен във всяка средновековна аптека чак до ХVІІІ в. На това средство се е приписвала целителна сила, способна да помогне срещу всевъзможни болести.

АСТРОЛОГИЯ

Счита се, че украшения от седеф действат добре на Риби, Водолеи и се отразяват негативно на Близнаци.

 

Етикети:

Последно разгледани

Подбрани бижута