Гривна от карнеол

  • Гривна от карнеол
Наличност:
В наличност
Продуктов Код:
А-415
Естествен Камък:
Карнеол
11.00лв.

Информация

Карнеол – разновидност на халцедона, скротокристалическа разновидност на двуокиса на кремния. Названието на камъка произхожда от гръцката дума sardoith, което означава „камък от Сарда” (столица на древна Лидия). Сардери обикновено наричат кафяво-червения, кестенов карнеол. Наименованието на оранжево-червения карнеол – карнеол – се отнася към латинското carnis – „плът” и показва топлият, „телесен” цвят на камъка, който му се придава от съединения на желязото. Оранжево-жълтите и жълтите карнеоли се наричат линкурии (гръцки lynx – рис). Образно, карнеола бива наричан „камък на слънцето”. Известни са били и като „кървави ахати”. В Древен Египет карнеола се е сравнявал със „застинал в камъка залез на слънцето”.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Карнеолите са били известни на хората още по време на палеолита (800 – 60 хил. г. преди н.е.). В далечни времена, карнеолите са били използвани не само за направата на гердани, амулети и висулки. В античните времена от карнеол са ваяли статуетки, кубчета, печати и красиви геми. В наше време, украшенията от този камък са сравнително евтини, въпреки че в древността карнеола е заемал почетно място заедно с елмаза и изумруда.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Древните египтяни са считали карнеола за камък на богинята Изида (майката на всички богове). Те са вярвали, че карнеола може да предпази от зли магии и опасности както на този, така и на онзи свят. Не случайно, много изделия украсени със карнеол са били намерени в гробницата на фараон Тутанкамон (ХІV в. преди н.е.). Арабите и персите през ХVІІ – ХVІІІ в. са носели карнеоли във вид на амулети и изсечени в тях молитви от Корана и са вярвали, че такива защити ги предпазват от завист и уроки. Пръстен със карнеол, на който е било гравирано името на притежателя му се е считал за личен талисман.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

За лечебни цели карнеола се е използвал още от целителите на Древен Египет, които са считали този камък за един от най-магическите и оздравителни. Разтрит на прах карнеол те са добавяли в прахчета и микстури, които са оказвали успокоително действие и са помагали за възстановяване на силите. За лечебни цели са го използвали и древните народи на Централна Азия: китайци, хуни, монголи.

АСТРОЛОГИЯ

Карнеолът е амулет за хора, родени под знака Дева. Могат да го носят и Близнаци, Козирози, Лъвове и Овни.Карнеол не се препоръчва като украшение за Раците. За планета на карнеола се счита Слънцето. Прочетете още...

 

Етикети:

Последно разгледани

Подбрани бижута