Гривна от жадеит

  • Гривна от жадеит
Наличност:
В наличност
Продуктов Код:
Аv-026
Естествен Камък:
Ахат
22.00лв.

Информация

Жадеитът външно прилича на нефрит. Започнали са да отличават тези два камъка в минералогичната практика едва след откриването на Новия Свят. Не случайно и до днес в англоезичната литература и двата минерала се обединяват понякога с общия термин „жад”. Нещо повече, в житейската практика жад са наричали също и змийския камък, и гранатите гросуляри. Терминът „жадеит” е бил въведен в практиката от френския минералолог А. Демур едва в 1863 г. И жадеита, и нефрита са съединения на силиция. И двата минерала са много здрави благодарение на плътното сцепление на иглените кристали и радиално-лъчистите агрегати, от които се състоят. Както и инефрита, лепкавия и твърд жадеит се полира добре до блясък и затова се счита за ювелирен и дребен камък от висок клас. Изумруден или светло-зелен цвят на полупрозрачния жадеит придават примеси на съединението на хрома и желязото (за нефрита – магния, натрия, никела и ванадия). Срещат се жадеити с други оттенъци – беловат, розов, виолетов. Намират се даже сини жадеити. Черно-зеленият жадеит се нарича хлоромеланит. Дългото подлагане на изветряване довежда до появата в природата на жадеити с червен или жълт оттенък. Този ефект е предизвикан от прехода на двувалентното желязо в тривалентно. Особена разновидност на жадеита е почти прозрачния благороден или както още го наричат „императорски жад”. Добива се на територията на Бирма. Названието на камъка е дошло от съчетанието на испанските думи piedra de jada – т.е., „камък на гърба”, тъй като се смятало, че този минерал е способен да отнеме болките в кръста. В Русия месторождения на жадеит съществуват в Северен Урал и в Западните Саяни. Жадеит се добива и в Казахстан, Италия, Индонезия, Китай, Мексико, САЩ и Япония.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Още в каменния век от жадеит са правели стъргалки и ножове. В доколумбова Америка жадеита е бил култов камък за маите, ацтеките и толтеките. Този камък се е ценил и на Изток, където е бил използван за направата на чаши, вази, кубове, брошки, гривни и други украшения. В Шанхай едно от изображенията на Буда (почти в реален човешки ръст) е било направено изцяло от жадеит. До нас са достигнали множество старинни фигурки от жадеит, направени от китайски и японски майстори. Жадеитът е бил добре известен в Индия. В един от музеите на Берлин се съхранява флейта от жадеит, индийска изработка от ХVІ – ХVІІвв. И до днес, за най-ценна се счита изумрудно-зелената полупрозрачна разновидност на жадеита – „императорския жад”. Именно такива камъни се използват най-често в ювелирното дело. По своята цена той е съпоставим с изумруда. На един от световните аукциони, проведен през 1980 г., жадеит с маса 350 карата е бил оценен на два милиона щатски долара. По-евтиният ярко-зелен, непрозрачен жадеит е наричан „утилити” от професионалистите. Трябва да споменем, че в света е разработена методика за оцветяване на белия и сивия жадеит в ярко-зелен цвят, което позволява използването и на непородисти камъни в ювелирното дело. За любителя е сложно да отличи такива оцветени камъни от натуралните.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

На ярко-зеленият жадеит приписват същите достойнства, както на нефрита: предпазва от всички неприятности и нещастия. Смята се, че украшения с жадеит донасят на човек емоционално разреждане и са способни да го направят щастлив. В стари времена на Изток се е считало, че стиснат в ръка къс жадеит помага за сключване на изгодна търговска сделка. Медальони и кулони с жадеити можете да подарите на познатите си, които обичат да отглеждат растения, защото благотворното влияние на камъка се разпространява върху растителния мир.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Заедно с нефрита, жадеита се използва в китайската и тибетската медицина, като добър енергетичен стъбелизатор, обладаващ възприимчивата енергия Ин. Целителите смятат, че благородния жадеит, със своята енергия Ци, изравнява нарушената биоенергетика на човек, дава му емоционален заряд и регулира артериалното налягане. Енергетиката на жадеита е способна да изравни и да успокои емоционалните избухвания. Счита се, че помага в борбата с безплодието. Не е излишно да се напомни, че испанските колонизатори са наричали жадеит „бъбречен камък” и са го считали за талисман срещу заболяванията на бъбреците. Гердани и гривни от жадеит положително влияят на работата на сърцето, изравнявайки артериалното налягане, защитават от влиянията на времето. Пръстен с жадеит може да снеме умората на очите и е полезен при медиативно лечение на късогледство.

Още статии:

Последно разгледани

Подбрани бижута