Заедно с кехлибара и бисера, черният непрозрачен гагат е органогенен камък. Неговият произход е свързан с дейността на живите организми. Гагата е разновидност на кафявите въглища, образуван от хвойновите дървета от семейството Араукариеви в Палеозойската ера. С други думи, гагата е разновидност на каменните въглища. Заради способността му да се наелектризира в резултат на триене, бива наричан също „черен кехлибар”. Месторождения на гагат има в Кавказ, Крим, на територията на Северна Фергана, Англия, Испания, Франция, Германия и на територията на щатите Юта и Колорадо в САЩ. Според Плиний, названието на камъка произлиза от града или реката Гагас в Ликия. В древността гагата е бил известен и като „гишер” (арм. гешири – нощ) или като „черен яспис”.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

От стари времена в будизма, християнството и исляма, гагата се е използват за направата на броеници, гривни и амулети. В Древен Рим от гагати са правели амулети за отблъскване на демоничните сили. На тях често са били изобразявани човешки ръце, главата на медузата Горгона или фигурка на Прозерпина. Под названието „гишер”, гагата отдавна се е добивал в Кавказ (района Кутаиси) и се е използвал от монасите на манастира Гелати за изготвянето на ритуални изделия. Гагата се използва и за направата на пръстени, гривни и гердани, фиби за коса и дръжки на ножове. Златният век на гагата е в края на ХІХ в., когато в занаята са били заети повече от 1000 човека. В средата на ХІХ в., от лекия гагат са изготвяли големи и обемни украшения. Брошки дълги до 15 см. и дълги обици от гагат са били носени от дамите без никакъв дискомфорт.

МАГИЧЕСКИ СВОЙСТВА В Индия, гагата е бил почитан като „камък на Великата Майка на Света”, способен да помогне за достигане на своята карма, за разкриването на тайни за предходни човешки превъплащения. Индийските магове са смятали, че гагата пази човек от тъмни сили, приема в себе си неговата болка и разсейва в своята чернота неговите страхове. Не е удивително, че благодарение на своя дълбок черен цвят, гагата е станал „камък на нощта” и свързаните с нея тайни. Смята се, че гагата поглъща негативната енергия и това негово качество го прави своеобразен пазител, защитен камък. Всички зли мисли, насочени срещу притежателя на камъка, потъват в дълбините на гагата, правейки го още по-черен. Смята се също така, че гагата пази собственика си от нощни кошмари, особено ако се положи под възглавницата. Той способства разкриването на семейни тайни и постигането на мъдростта на предците. В средните векове в Европа са изгаряли късче гагат, за да изгонят от дома злите духове и са го привързвали за новородените, за да ги предпазят от уроки.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

 В китайската медицина, гагата се е считал за един от най-силните „ински” камъни. В литотерапията, гагата се използва във вид на сфери за масаж, амулети, гривни, а също така и във вид на пластини за снемане от дланта на отрицателната енергия. В стари времена са вярвали, че гагатите могат да предотвратят конвулсии, да облекчат раждането (въпреки, че на бременните не се препоръчва да носят тези камъни). Счита се, че гагатите помагат при подагра и за облекчение на треска. Казват, че положен върху бъбреците гагат повишава артериалното налягане. Битува мнение, че гагата спасява от отравяния и от болести на стомаха.

АСТРОЛОГИЯ

На Телци и Везни не се препоръчва да носят украшения с гагати, тъй като той може да повлияе отрицателно върху тяхната уравновесеност. Гагатите добре подхождат на Скорпиони и Риби.