Висулка от цитрин

  • Висулка от цитрин
Наличност:
В наличност
Продуктов Код:
SPT-015
Естествен Камък:
Цитрин
15.00лв.

Информация

Терминът „цитрин” е бил въведен в минералологичната литература през 1747 г. от Валериус. Названието на камъка произхожда от латинската дума citreus – „лимонов”, показващ на жълтия оттенък на тази разновидност на кварца, който му придават примеси на тривалентното желязо. Любопитно е да се отбележи, че димчатия кварц може да придобива жълт цвят с червеникав оттенък при нагряване до +300 – 400 градуса по Целзий. Не рядко на пазара се срещат именно такива, термично обработени камъни.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

          В природата, кристали на цитрин се срещат рядко. Затова, още в средните векове са имитирали цитрин искусно, нагрявайки кристали на аметист. От истинските цитрини, тези кристали се отличават с малко по-голямата си здравина и по-малко яркия си блясък. Световен рекорд на истински цитрин принадлежи на кристал с маса 2258 карата.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

          Жълтите цитрини отдавна се използват като магични и целебни талисмани. Те са се считали за камъни на мъдростта и спокойствието, способни да спасят човек от депресии. В Древен Рим оратори и сенатори специално са носели кристали цитрин, тъй като се е смятало, че тези камъни развиват красноречието и укрепват паметта. Считало се е също, че цитрините способстват човешкото взаиморазбиране и помагат да се установят психологически контакти между хората.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

          Цитринът се е почитал много в Древна Индия като камък, обладаващ проективната енергия Ян. В целителната практика на йогите, той се е считал за един от главните камъни на пъпната чакра Манипура, която стимулира слънчевия сплит и работата на стомашно-чревния тракт. Цитрина е полезен при гастрит, пиелонефрит, цистит.

АСТРОЛОГИЯ

          За астрологичен знак на цитрина се счита зодия Близнаци. Не се препоръчва да носят цитрини хора от зодия Телец, тъй като могат да склонят своя притежател към измяна и лъжливост. Планета на цитрина е Меркурий. Прочетете още...

 

Етикети:

Последно разгледани

Подбрани бижута