Броеница от опал

  • Броеница от опал
Наличност:
В наличност
Продуктов Код:
E28-3002
Естествен Камък:
Опал
37.00лв.

Информация

Названието на минерала се отнася от латинската дума opalus  към санскритската дума upala – „скъпоценен камък”. От физическа гледна точка, опалите са хидрогелни двуокиси на кремния. С други думи, опала е аморфен кварц, съдържащ от 6 до 10% вода. Опалите са украсени доста разнообразно – с всички цветове на дъгата (срещат се тъмно-сиви и даже черни камъни). Съществуват повече от сто разновидности на този минерал в най-различни цветови оттенъци,  които са обусловени от примеси на желязо, манган, никел и други елементи.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Опалите отдавна са се отнасяли към достатъчно скъпите камъни. Историята е донесла до нас сведения за опали на древноримския сенатор Ноний – този камък е бил оценен на 2 милиона сестерции. В наши дни големи опали с ювелирно качество са отново на мода. Благородните опали обикновено не се гравират. Придават им форма на кабошон и се влагат в пръстени и висулки, брошки и обици.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Може би, поради разнообразието на своята окраска, опала в древността е бил символ на непостоянство. Опалът символизира променливата съдба. Те обострят интуицията и способства вдъхновението. На Изток, особено в Индия, отдавна са обожествявали благородните опали, считайки ги за камъни на любовта, вярата и състраданието. Опалите просветляват разума с играта на светлината на своята повърхност, прогонвайки мрачните мисли и страхове.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

В „Аюрведа” е казано, че опала съдържа три елемента: вода, огън и жар и може да бъде полезен като лекар за хората. Индусите са вярвали, че опалите помагат на растежа на децата. През ХVІІ в. Боецит де Боот – придворен лекар на богемския император Рудолф – е писал, че опала „успокоява нервите, помага при сърдечни заболявания, меланхолия, припадъци, съхранява от бурни страсти, раздразнения, възвръща остротата на зрението и блясъка в очите”. В Индия са вярвали, че опалите способстват общуването между хората и подобряват дружеските взаимоотношения.

АСТРОЛОГИЯ

Благодарение на облачния блясък и високото съдържание на вода, опалите се считат за камъни на Луната и съответстват на знака Риби в зодиакалния кръг. 

Етикети:

Последно разгледани

Подбрани бижута