Халиотис - Бижутерия онлайн [ Естествени камъни ]

Халиотис - Бижутерия онлайн [ Естествени камъни ]

Добавен от

На любителите на природата, халиотисите са известни като група морски коремоноги мекотели (род Haliotis) с уплътнена раковина, която по-скоро напомня на нисък калпак, отколкото на изтеглена спирала. С помощта на мускулен крак халиотиса здраво притиска своята раковина към повърхността на камъка, като по този начин спасява себе си от хищници и от енергичните вълни. В англоезичната литература халиотисите са наричани abalone, въпреки че тези дребосъци на много световни езици се наричат морски ушенца. Ювелирите използват термина abalone за обозначаване на необикновенния седеф на морските ушенца. Той се отличава с богатство на оттенъци в окраската и затова често се използва за приготвяне на не скъпи ювелирни украшения. Втората особеност на раковините на абалон-халиотиса, е необикновената здравина на техния седеф. Той се състои от пластинки на обикновения калциев карбонат и белтъчни молекули, които ги свързват. Тази връзка не е неподвижна и отделните пластинки могат леко да се нагласят една към друга. В резултат на това, седефената броня на халиотисите е способна да пружинира в отговор на механични удари. Именно в тази гъвкавост се и крие тайната на нейната необикновена здравина.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

На седефа в страните на Изтока и Запада отдавна са приписвали лечебни свойства. В този план, седефа на халиотисите едва ли с нещо се различават от седефа на другите видове мекотели. По-скоро особената здравина на раковините на халиотисите е била свързвана от жителите на юго-източна Азия с представата за упорита борба с хроничните болести. Следва да се добави, че месото на халиотисите е великолепно диетично средство.  Впрочем, последният факт няма никакво отношение към литотерапията.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

В Япония, с морското ушенце е свързан обичай да се прикрепят към подаръците малки сгънати от хартия кесийки – така наречените носи. Корените на тази традиция се крият в ІХ в. Още тогава в Япония е било прието да се правят символични подаръци на боговете, загръщайки в бяло-червена хартия изсушени парченца риба или месо от морско ушенце. По-късно, реалната храна е била заменена от парченца жълта хартия и носите са се превърнали просто в символ. До ден днешен, изображенията на носите, напомнят на малка книжна кесийка, от която се показва късче жълта хартия. Самата раковина на морското ушенце се асоциира с добрите помисли и пожелания.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

Точно влияние не е установено. Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Подходящи са за хората, родени под знаците Водолей и Риби.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Бял халиотис – раковина на вида H. sorenseni Източно-атлантически халиотис – раковина на вида H. pourtalesii Зелен халиотис – раковина на вида H. fulgens Червен халиотис – раковина на вида H. rufescens Нишков халиотис – раковина на вида H. assimilis Плосък халиотис – раковина на вида H. walaltensis Петнист халиотис – раковина на вида H. kamtschatkana Розов халиотис – раковина на вида H. corrugata Черен халиотис – раковина на вида H. cracherodii

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook