Ахатите са разнавидност на тънковлакнестите халцедони, за които е характерна слоеста окраска. Тези слоеве могат да бъдат концентрически или линейни. Те, като че ли повтарят очертанията на подземните пукнатини – жеоди, в които обикновено се и образуват самите ахати. Според една от версиите, названието на тези удивителни „слоести” камъни произхожда от името на река Ахатес в Сицилия, където в древността са добивали ахати. Според друга версия, думата „ахат” произхожда от гръцки ahates – „щастлив”. Във всеки случай, думата „ахат” за обозначаване на минерала е било известно още на Теофраст (ІV в. преди н.е.). Следва да отбележим още, че в миналото арабите и персите са наричали всички слоести камъни с думата „джаз”. Цветът на ахата варира от млечно бял, жълтеникав и зеленикав до почти черен. Ако белите слоеве се редуват с жълти, червени, кафяви, черни или други слоеве, то тази разновидност на ахата може да си има собствено име. Например, най-красиви са така наречените „глазкови” или „очни” ахати с концентрични слоеве разположени около една централна точка. Такива камъни понякога са наричани „окото на совата”. Любопитно е, че при някои ахати, зона с ширина от 1 см., може да съдържа до 7000 различни слоеве. Разбира се, такъв строеж на камъка, може да се види само с микроскоп. Хората с развита фантазия могат да видят в ахатите целия свят. В страните от древния Изток особено са били ценени така наречените „мъхести” ахати с рисунъци приличащи на буйни горски гъсталаци. Ахатите с дървоподобни разклоения и включения се наричат „дендритни” камъни (гръцки Dendron – дърво). Камъни с облакоподобен (мъгляв) рисунък са получили названието „ледени” ахати. Понякога разклоненията на повърхността на този минерал имат остроъгълна форма. Те някак си напомнят на план на крепост на старинна карта. Поради тази причина те се наричат „крепостни”, „бастионни” или „фортификационни” ахати. В зависимост от вариантите на окраската се различават „облачни”, „дъгови” и „пламенни” ахати. Според старинното поверие, сив или червеникав ахат може да се намери в  гнездо на лястовички и е бил наричан „лястовичен”. Окраската на ахатите е толкова разнообразна, че още в ХVІІІ в. шведския химик И. Валериус е утвърждавал, че е невъзможно да могат описани всичките му окраски. Тя е индивидуална при всеки камък. Месторождението на ахатите е свързано с вулканичния произход (лави и туфи) и се среща почти във всички страни на света. Най-красивите камъни се добиват на територията на Уругвай, Бразилия, Индия, Арабия и Сицилия. В Русия този минерал се добива от далечни времена в планината Урал.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ 

От древни времена ахатите са се използвали за направата на украшения, гривни, пръстени, обици, брошки и съдове. Често от ахати са правили инталии – камъни с и гравирани резки, които обикновено са се използвали за печати. Цилиндрични печати от ахат са съществували в Междуречието още преди 4000 г. преди н.е. Древногръцките майстори са изработвали от този минерал колиета с релефни (изпъкнали) изображения. Освен това, искусните майстори са използвали слоестия строеж на ахата за подчертаване детайлите на изделието. Лицата са били гравирани от бял слой на ахата, а черния и кафявия са оставяли за косата и дрехите. Размерите на ахатите се колебаят от няколко сантиметра до няколко десетки сантиметри. Най-ценни са ахатите с еднороден състав. Старинното предание разказва, че низвергнутия в ада Сатана изпуснал ахат от короната си и той се превърнал в чаша. Йосиф Арифейски е събрал в нея капки от кръвта на Иисус Христос и с това е станал основател на ордена на светия Граал. Съгласно легендата, именно тази чаша от ахат с диаметър 75 см. се съхранява в една от съкровищниците на виенския Хофбург. Ахата е един от най-евтините полускъпоценни камъни. Даже най-големите камъни от най-ценният мъхест ахат, на международния пазар се оценя за десетки, рядко за стотици долари. Отдавна ахатите са използвани за направата на камеи. Едно от тези знаменити изделия се намира в Държавното хранилище на ценности в Русия. Става въпрос за брошката на третата дъщеря на император Павел І – княгиня Мария Павловна. Брошката е украсена с камея, изобразяваща главата на Атина Палада с маслинова клонка на шлема и главата на медузата Горгона на щита и.Както е известно, времето на император Александър І е определено с любовта към всичко антично. Камеите, които са били символ на обожаваната епоха, които е можело човек да носи със себе си, са били изключително популярни сред висшите знаменитости на държавата. Те, сами по себе си са се считали за скъпоценности и често са се украсявали с диамантени орнаменти. Именно такава е брошката, поднесена като подарък през 1804 г. на Мария Павловна в деня на сватбата и с наследника на веймарския принц Карл – Фридрих. Украшенията с големи брилянти на камеите като че ли намекват на нестандартното поведение и качества на своята притежателка, която съвременниците са считали за една от най-добрите и изключителни жени на своето време. Предполага се, че брошката е създадена в работилницата на братята Дювали между 1800 и 1803 г.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

В Древен Рим, ахатите са се считали за камъни на богинята на плодородието Помона, покровителница на урожая и градинарството. Не случайно топки от ахат са се слагали в градините за защита на растенията. Затова, в наши дни украшения от ахат можете да подарявате на познатите си фермери и градинари. В древността се е смятало, че ахата привлича Божията милост. Той дарява притежателя си с мъжество и дълголетие. В Европа, ахата е бил символ на здравето, процъфтяването и дълголетието, а в Индия на процъфтяването. Хората вярват, че украшение от ахат прави своя притежател приятен в общуването и красноречив, а също така го пази от капаните на враговете му. Ахатът може да защити от енергийни атаки и енергиен вампиризъм, приемаки в себе си отрицателната енергия. Прибирайки се в къщи, този камък задължително трябва да бъде „почистен”, като се подържи в студена вода и да му се благодари за грижата и спасението. Пръстен с ахат придава на мъжете очарование в женските очи. Индийските предания разказват, че украшение от ахат е способно да успокои бебетата и им помага по-рано да стъпят на краката си. Не случайно ахата се е считал за защита от магьосници. В Грузия на новородените при кръщенето им се е слагала гривна от бял ахат, която е пазела бебето от негативните влияния на външния свят. Разказват, че белите и жълтите ахати усилват доброто начало у човека, смегчават характера му, способстват за вътрешно спокойствие и увереност. Черният ахат се смята за мъжки талисман, защитаващ притежателя си от зли сили. Вярва се, че ахата обостря слуха и спомага за подобряване на благосъстоянието. Според индийските представи, ахата е способен да пробуди духовността у човека, настройва го на тънката вълна за възприемане на света, отваря „каналите за ясновидството”. В древността очните ахати са се използвали за ириси на очите на статуите или за направата на талисмани и амулети против уроки. Считало се е, че ахата може да предпази своя притежател от удар от мълния и да го спаси по време на земетресение. Плиний Старши е писал, че ахатите помагат на атлетите да постигат спортни успехи и усмиряват гнева.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Специалистите по литотерапия утвърждават, че ахата притежава възприимчивата енергия Ин. Украшения с ахати увеличават потенцията, помагат при дълга хронична кашлица и болести на гърлото. Вярват, че ахата лекува конвулсии, помага да се борим със страховете си, защитава от инфекции и стомашни болести. В „Аюрведа” е казано, че ахата премахва капха нарушения. На санскрит „капха” означава телесна вода, която присъства в различните органи и тъкани (междоклетъчна течност по съвременните представи). Капха дава енергия на сърцето и белите дробове, поддържа имунитета (припомнете си, че в междуклетъчната течност присъства имуноглобулин). Съгласно „Аюрведа”, ахата съдържа елементи на ефира, огъня и въздуха. В зависимост от окраската, ахатите могат да въздействат на всяка една чакра. В средните векове разтрит с вода ахат се е използвал за компреси при ухапвания от змии и скорпиони. Счита се, че синия ахат оказва положително въздействие на щитовидната жлеза, жълтия лекува дихателните органи и храносмилателния тракт, в частност черния дроб и жлъчните пътища. Червеният ахат влияе положително на съдовата система, помага да се справяме с ендокринните разстройства и вирусните заболявания. В съвременната литотерапия заедно с обикновените украшения се използват ахатови сфери за масаж и ахатови пирамидки.

АСТРОЛОГИЯ

Ахатовите украшения се препоръчват на хора, родени под знаците на Телеца и Близнаците. Ахата е свързан със силата на Венера, Меркурий, Луна и Сатурн.