Александрит

Александрита е разновидност на хризоберила, способен да променя цвета си в зависимост от осветлението. Александритите имат зелена окраска на дневна светлина и стават виолетово-червени при искуствено осветление. За пръв път тази особеност на камъка е забелязана от финският минералолог Н. Норденшелд. В април 1834 г. на 85 версти от Екатеринбург, в коритото на река Токова, той намерил нов минерал. Неговият зеленикав цвят на пламъка на свеща ставал кърваво червен. Отбелязвайки тази особеност на александрита, Н. С. Лесков писал, че в този камък зеленото утро се сменя с кървава вечер. Камъкът е бил наречен александрит по-късно, през 1842 г. в чест на пълнолетието на престолонаследника Александър, който през 1855 г. става руски император Александър ІІ. След неговото убийство през 1881 г., украшения с александрити станали особено популярни сред руските монархисти. Своята меняща се окраска, александритите дължат на примеси от тривалентен хром. Смяната на окраската на минералите при смяна на осветлението, ювелирите наричат „реверс” (лат. versum – „обръщане”). Александритът притежава тази особеност в пълна мяра. Понякога александритите са наричани „уралски хризоберили”. До началото на ХХ в. в Урал са били добити около 80 кг. от този скъпоценен камък. Дълго време, александрита е считан за чисто руски минерал. Едва по-късно негови месторождения са открити и се добиват в Бразилия, Замибия, Зимбабве, Индия, Мадагаскар, САЩ, Танзания и Шри Ланка.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

В ХХ век при разкопки в Запорожието на ханска гробница, датирана към ХІІ в., на безимения пръст на половецкия вожд е бил намерен масивен златен пръстен с голям александрит. Вероятно това е едно от най-древните и надеждно датирани ювелирни изделия с александрит. Най-голямата друза от кристали александрит с маса около 5 кг (25х15 см.) се намира в московския минералогичен музей „Ферсман”, а най-големият гравиран александрит с маса от 66 карата се съхранява в САЩ, в знаменития Смитсонов институт (Вашингтон). В наши дни александритите се ценят доста високо, отстъпвайки само на диаманта, рубина, изумруда и сапфира. Даже малка висулка със скромен натурален камък, може да бъде оценена на стотици долари. Трябва да се отчете обаче, че при покупката на украшения с александрит, трябва да сме внимателни, тъй като неговите свойства да променя цвета си се имитират от синтетичния корунд, които пък от своя страна нямат никакви магични свойства (според преданията). „Александритов” ефект на искуствените камъни придават примеси на ванадия. В първата половина на ХХ в. в Русия за продажба са постъпвали много евтини украшения с изкуствени александрити. По време на втората световна война, много жени, които са носели и такива камъни са изгубили мъжете си. Така се е родила съвременната легенда за александрита „вдовишки камък”. Казват, че да се неутрализира такова съдбовно влияние може, ако камъка се носи заедно в двойка с друг минерал.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Съгласно поверието, появата на жълт отенък в окраската на камъка, предупреждава неговия притежател за опасност или болест. Именно поради тази причина александрита понякога е наричан „руски вещарски камък”. Счита се, че украшение с александрити способства за духовното обновление на собственика си, уравновесявайки неговия разум и емоции. Заради своята меняща се окраска, александрита в Европа се е считал за символ на влюбчивостта и ревността. В Шри Ланка и на територията на Индия, александрита е камък на късмета, процъфтяването и дълголетието. Медиумите използват александрита за усилване на способността интуитивно да виждат в бъдещето.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Александритът обладава проективната енергия Ян и е способен да оказва влияние върху чакрата Анахата. Камъкът влияе положително върху нервната система на човека. Смята се, че  двойствеността на цвета на александрита е магически свързана с двата типа кръв – венозна и артелиална. Затова се вярва, че александрита подобрява кръвообразуването, пречиства кръвта и укрепва съдовете. Литотерапевтите считат също така, че александрита може да помогне при лечението на далака и подстомашната жлеза. Индусите вярват, че александритите предпазват от алкохолизъм, краста и дори от проказа.

АСТРОЛОГИЯ

Украшения с александрити се препоръчва да се носят от хора, родени под знака на Скорпиона.