Аквамарин

Терминът „аквамарин”, за пръв път е бил въведен в използване в началото на ХVІІ в. от Боеций де Боот. Аквамарините са разновидност на прозрачния берил, притежаващ цвят на морска вода (лат. aqua – вода и marinius – морски). Не случайно аквамарините се наричат благородни берили. Окраската на аквамарина, варираща от зеленикава до тъмно синя, зависи от съдържанието в минерала на йони на желязото. Цветът на аквамарина може да бъде по-ярък при вечерно или изкуствено осветление. Добиваните в Урал и Задбайкалието аквамарини имат характерни сини тонове. През 1917 г. в Бразилия, в рудника Максикс са намерени аквамарини с необикновен дълбок сапфирово син цвят. Те получили названието максикс – аквамарини. Понякога в аквамарините се срещат бели включения, така наречените „хризантеми” или „снежни знаци”. Срещат се камъни с жълтеникав център и гълъбово синкави краища. Под въздействието на слънчева светлина, цвета на камъка може да избледнее с времето. Известно е, че устойчива, дълбока окраска при берилите може да се получи при нагряването им до температура +400 – 500 градуса по Целзий, което е свързано с трудностите за диагностика на аквамарините с природен произход. Не е лесно да се отличат аквамарините от природните сини топази и от синтетичните кварцове.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Eдин от най-големите аквамарини е бил открит в Бразилия. Неговата маса се равнявала на 110 кг., а дължината му достигала до 48,5 см. Част от този кристал се намира в музея на Ню Йорк. Останалата част от него е била разбита и от нея са се получили гравирани камъни с прекрасно качество. През 1796 г. аквамарин с маса 82 кг. е бил открит В източното Задбайкалие. В Алтай са намерени аквамарини с дължина повече от 60 см. Един от най-големите гравирани аквамарини (920 карата), украсява короната на английската кралица. През 1891 г. великденско „яйце”, подарено на Александър ІІІ от Карл Фаберже е съдържало модела на крайсера „Азов”, на който престолонаследника Николай през 1890 – 1891 г. е плавал по протежение на източните граници на Империята. Моделът на крайсера изненада с илюминатори от диаманти е бил закрепен на пластина от аквамарин, която е имитирала морска вода. Най-много се ценят камъни с максимално наситена окраска. Любопитно е да се отбележи, че цвета на аквамарина може малко да се променя, в зависимост от ъгъла от който се гледа и това обикновено се отчита при гравирането. Цените на пръстени и други украшения с аквамарин, могат да се колебаят в зависимост от размера на камъка от няколко десетки до няколко стотин долара.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Аквамаринът е амулет на моряците и флотовладелците. Не случайно, древните римляни и гърци често са изобразявали върху аквамарини морските богове Нептун и Тритон. При това, аквамарина е и камък на дружбата, справедливостта и смелостта. Според древните предания, аквамарина си променя цвета, в зависимост от настроението на своя притежател и според времето. В тибетската и монголската медицина, аквамарина се счита за добър биостимулатор и стабилизатор на душевното равновесие. Той помага да се снеме нервното напрежение и да се постигне душевно равновесие. Аквамаринът предпазва своя притежател от опасности и измама, укрепва духовността и придава разсъдливост. Камъкът охлажда бурните емоции на хората, гаси гнева и раздразнението. Аквамарините помагат да се снеме стреса и страха. На безчестните хора е противопоказно да носят аквамарин, защото техните уловки лесно могат да бъдат разобличени. От древни времена на Изток се считало, че окраската на аквамарина се променя в зависимост от атмосферното състояние и от настроението на своя притежател. Чисто син камъкът е само в ясно време или когато в душата на собственика му царят мир и покой. По време на буря, аквамарина помътнява и зеленее, също както морето пред щорм. Той също така променя своята окраска тогава, когато собственика му е завладян от тъга и безпокойство.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Съвременните литотерапевти утвърждават, че гравираните аквамарини притежават целителната възприимчива енергия Ин. Индийските йогитрадиционно смятат, че този камък е един от най-важните стимулатори на гърлената чакра. Тя пък от своя страна е свързана с щитовидната жлеза и така пряко управлява емоциите на човека. Аквамарините укрепват защитните имунни сили на организма, помагат при различни кожни заболявания и заболявания на белите дробове, лекуват зъбобол. Също така се смята, че аквамарините благотворно влияят на работата на стомаха и черния дроб. Вярва се, че украшение с аквамарин помагат да се справим с морската болест.

АСТРОЛОГИЯ

Смята се, че аквамарина е амулет за хората, родени под знака на Водолея. В средновековието, астролозите са отнасяли този камък към знака Везни. Украшения с аквамарин, могат да носят хората, родени под знаците Везни, Риби и Рак. Не се препоръчват украшения с този камък за родените под знаците на Скорпион и Близнаци.