Авантюрин

Авантюринът е разновидност на тънкозърнестия кварц (т.н., кварцит). Обикновено авантюринът е оцветен в жълт, зелен, син или вишнев цвят. Срещат се и почти черни камъни. Отличителни черти на авантюрина придават равномерно разпръснатите включения от люспици на слюда, гетит и хематит. Покрай тях се наблюдават и някои други примеси. Заедно с това, в породата на авантюрина влизат и пронизващи го пукнатинки, запълнени от хидроокиси на желязото. Тези негови особености му придават характерен искристо-златист отенък и известни тайнствени отблясъци.   Благодарение на тази му особеност, авантюрина в древността е бил наричан „златоисрящ”, „златен камък”, „искрящ”. Съставителят на минералогичният речник, издаден в началото на ХІХ в., В. Севергин е написал: „Думата авантюрин, на руски език може да се преведе като „искрящ””. Можем да отбележим също, че според местонаходището на авантюрина в района на Таганайския хребет на Южен Урал, в миналото този минерал е бил наричан таганоит. Стъкло с блясък, напомнящо на авантюрин са можели да правят още древните египтяни, но по-късно тайната за негото изготвяне е била загубена. Червено-кафяво стъкло, имитиращо окраската на авантюрина е било достигнато отново чак в ХVІ в от стъклопроизводителите в местността Мурано, близо до Венеция, когато неголямо количество медни частички попаднали в съд с разтопено стъкло. От тук през 1700 г. е възникнало и наименованието на камъка (на италиански език avventura –  “случай”). В Русия, технологията за изработване на авантюриново стъкло е разработена едва в ХІХ в. В чужбина, авантюрин се добива в Австралия, Австрия, Бразилия, Испания, Китай, Норвегия, Чили и САЩ. Американският авантюрин е наречен „колорадски златен камък”. Отдавна авантюрин се добива и в Китай, където той е наречен „императорски камък”. Местонахождения на авантюрин съществуват във Финландия. В Урал и Алтай има находища на златисто-кафяв авантюрин. В района на Железногорск (Куркската магнитна аномалия), се среща авантюрин със зеленикави отенки. Разновидност на авантюрина е минерала белоречит. Авантюрин, с изумрудно-зелени слюдички, в чест на немския химик и минерололог от Мюнхен И. Н. фон Фукс (1774 – 1856) е наречен фуксит. Зеленият авантюрин, добиващ се в щата Мадрас в Индия е бил известен като „индийски жад”. В индийският щат Джайпур се среща син авантюрин.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

В древен Китай, зеленият авантюрин се е считал за свещен камък.  От него е бил изработен държавния печат на китайския император. Авантюринът се полира добре. През ХІХ век в Русия от този камък са изработвали вази, свещници, дръжки на ножове и вилици. Огромна ваза от авантюрин се съхранява в Британския геологически музей. По всяка вероятност, именно тази ваза е била подарена от император Николай І на Александър Хумболд за неговите научни изследвания на Урал. Друга голяма ваза от авантюрин се съхранява в Ермитажа. Нейният диаметър е почти 2,5 м. От 1810 г. авантюрин се е добивал в Южен Урал. Но, в края на ХІХ в. разработката на местонахождението е прекратена и се възобновила доста по-късно. В днешно време, най-добрите образци на авантюрина се ценят почти така, както и нефрита. Във викторианска Англия са били популярни големи пръстени с обръщаща се централна част, където на задната страна е имало скрит портрет или кичур от коса. Обикновено те са били украсени с някакъв полускъпоценен или синтетичен камък – ахат, нефрит, авантюрин. От авантюрин се правят гердани, гривни, брошки, копчета и колиета. От него и изработват различни фигурки. Цените на изделията от този камък са относително ниски. Например, стойността на синжир за гривна от късчета авантюрин, може да се колебае от 8 до 25 долара.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Авантюринът отдавна се счита за щастлив талисман, който се носи за съхраняване на радостно настроение. Този камък е способен да помогне на човек да придобие бодрост на духа и ясност на ума. Той увеличава оптимизма и увереността в собствените сили на своя притежател. Понякога, този радващ очите минерал е наричан „камък на любовта” защото се смята, че спомага за възникването на взаимна симпатия и изостря емоциите и чувствата. Индусите пък напротив, вярват, че авантюрина успокоява емоциите и развива у хората творческото начало. Този камък символизира творческите пориви и рицарството. Медитация с пирамида от авантюрин дава чувство за дълбочина, топлота и вечност.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Литотерапевтите утвърждават, че авантюрина притежава проективната енергия Ян. Той помага да се борим с алергичния дерматит и косопада. Изделия от авантюрин понижават кръвното налягане, лекуват бронхити и простуди, прилагат се при заболявания на сърдечно съдовата система и болести на кръвообръщението. Има доказателства, че авантюринът помага при вяло течащи хронични заболявания, ускорява зарастването на раните и премахва брадавици. В индийската йога зеленият авантюрин се е използвал за стимулация на сърдечната чакра, за укрепване на зрението и за развитието на интелекта. Той може да се използва и като апликация върху паталогично изменени части от тялото.  За много полезни се считат масажи с топки от авантюрин. Богатството в окраската на този минерал позволява да се избере кълбо с определен цвят, усилващ ефекта на лечението.

АСТРОЛОГИЯ

Авантюринът е особено подходящ за хора родени под знака на Телец, Дева и Рак. Украшения от авантюрин са способни да донесат усещане за за покой. Не се препоръчват за хора родени под знаците на Овен, Козирог и Скорпион. Авантюринът е свързан с магията на Луната. За достигане на успех, астролозите съветват да се сложи пръстен с жълто-червено-кафяв авантюрин на двайсет и първият ден от лунния месец. Въобще, украшения с авантюрин се препоръчва да се слагат в една от фазите на намаляваща Луна., т.е., в нейната трета и четвърта четвърт. Дългото носене на украшения с този камък не се препоръчват, защото той е способен да променя своята енергетика.

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook