Авантюрин

Авантюринът е разновидност на тънкозърнестия кварц (т.н., кварцит). Обикновено авантюринът е оцветен в жълт, зелен, син или вишнев цвят. Срещат се и почти черни камъни. Отличителни черти на авантюрина придават равномерно разпръснатите включения от люспици на слюда, гетит и хематит. Покрай тях се наблюдават и някои други примеси. Заедно с това, в породата на авантюрина влизат и пронизващи го пукнатинки, запълнени от хидроокиси на желязото. Тези негови особености му придават характерен искристо-златист отенък и известни тайнствени отблясъци.   Благодарение на тази му особеност, авантюрина в древността е бил наричан „златоисрящ”, „златен камък”, „искрящ”. Съставителят на минералогичният речник, издаден в началото на ХІХ в., В. Севергин е написал: „Думата авантюрин, на руски език може да се преведе като „искрящ””. Можем да отбележим също, че според местонаходището на авантюрина в района на Таганайския хребет на Южен Урал, в миналото този минерал е бил наричан таганоит. Стъкло с блясък, напомнящо на авантюрин са можели да правят още древните египтяни, но по-късно тайната за негото изготвяне е била загубена. Червено-кафяво стъкло, имитиращо окраската на авантюрина е било достигнато отново чак в ХVІ в от стъклопроизводителите в местността Мурано, близо до Венеция, когато неголямо количество медни частички попаднали в съд с разтопено стъкло. От тук през 1700 г. е възникнало и наименованието на камъка (на италиански език avventura –  “случай”). В Русия, технологията за изработване на авантюриново стъкло е разработена едва в ХІХ в. В чужбина, авантюрин се добива в Австралия, Австрия, Бразилия, Испания, Китай, Норвегия, Чили и САЩ. Американският авантюрин е наречен „колорадски златен камък”. Отдавна авантюрин се добива и в Китай, където той е наречен „императорски камък”. Местонахождения на авантюрин съществуват във Финландия. В Урал и Алтай има находища на златисто-кафяв авантюрин. В района на Железногорск (Куркската магнитна аномалия), се среща авантюрин със зеленикави отенки. Разновидност на авантюрина е минерала белоречит. Авантюрин, с изумрудно-зелени слюдички, в чест на немския химик и минерололог от Мюнхен И. Н. фон Фукс (1774 – 1856) е наречен фуксит. Зеленият авантюрин, добиващ се в щата Мадрас в Индия е бил известен като „индийски жад”. В индийският щат Джайпур се среща син авантюрин.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

В древен Китай, зеленият авантюрин се е считал за свещен камък.  От него е бил изработен държавния печат на китайския император. Авантюринът се полира добре. През ХІХ век в Русия от този камък са изработвали вази, свещници, дръжки на ножове и вилици. Огромна ваза от авантюрин се съхранява в Британския геологически музей. По всяка вероятност, именно тази ваза е била подарена от император Николай І на Александър Хумболд за неговите научни изследвания на Урал. Друга голяма ваза от авантюрин се съхранява в Ермитажа. Нейният диаметър е почти 2,5 м. От 1810 г. авантюрин се е добивал в Южен Урал. Но, в края на ХІХ в. разработката на местонахождението е прекратена и се възобновила доста по-късно. В днешно време, най-добрите образци на авантюрина се ценят почти така, както и нефрита. Във викторианска Англия са били популярни големи пръстени с обръщаща се централна част, където на задната страна е имало скрит портрет или кичур от коса. Обикновено те са били украсени с някакъв полускъпоценен или синтетичен камък – ахат, нефрит, авантюрин. От авантюрин се правят гердани, гривни, брошки, копчета и колиета. От него и изработват различни фигурки. Цените на изделията от този камък са относително ниски. Например, стойността на синжир за гривна от късчета авантюрин, може да се колебае от 8 до 25 долара.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Авантюринът отдавна се счита за щастлив талисман, който се носи за съхраняване на радостно настроение. Този камък е способен да помогне на човек да придобие бодрост на духа и ясност на ума. Той увеличава оптимизма и увереността в собствените сили на своя притежател. Понякога, този радващ очите минерал е наричан „камък на любовта” защото се смята, че спомага за възникването на взаимна симпатия и изостря емоциите и чувствата. Индусите пък напротив, вярват, че авантюрина успокоява емоциите и развива у хората творческото начало. Този камък символизира творческите пориви и рицарството. Медитация с пирамида от авантюрин дава чувство за дълбочина, топлота и вечност.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Литотерапевтите утвърждават, че авантюрина притежава проективната енергия Ян. Той помага да се борим с алергичния дерматит и косопада. Изделия от авантюрин понижават кръвното налягане, лекуват бронхити и простуди, прилагат се при заболявания на сърдечно съдовата система и болести на кръвообръщението. Има доказателства, че авантюринът помага при вяло течащи хронични заболявания, ускорява зарастването на раните и премахва брадавици. В индийската йога зеленият авантюрин се е използвал за стимулация на сърдечната чакра, за укрепване на зрението и за развитието на интелекта. Той може да се използва и като апликация върху паталогично изменени части от тялото.  За много полезни се считат масажи с топки от авантюрин. Богатството в окраската на този минерал позволява да се избере кълбо с определен цвят, усилващ ефекта на лечението.

АСТРОЛОГИЯ

Авантюринът е особено подходящ за хора родени под знака на Телец, Дева и Рак. Украшения от авантюрин са способни да донесат усещане за за покой. Не се препоръчват за хора родени под знаците на Овен, Козирог и Скорпион. Авантюринът е свързан с магията на Луната. За достигане на успех, астролозите съветват да се сложи пръстен с жълто-червено-кафяв авантюрин на двайсет и първият ден от лунния месец. Въобще, украшения с авантюрин се препоръчва да се слагат в една от фазите на намаляваща Луна., т.е., в нейната трета и четвърта четвърт. Дългото носене на украшения с този камък не се препоръчват, защото той е способен да променя своята енергетика.