Яспис

Ясписът принадлежи към бройката на най-разпространените самоцвети, известни още на първобитния човек. В древността под яспис са разбирали прозрачни халцедони с обикновен зелен цвят. Сега, под понятието „яспис” се разбира цял клас от минерали, основата на които представлява кремниева порода с различни включения, в това число и на халцедона, а също и оксиди на желязото и алуминия. Количеството на тези примеси може да достигне до 20%, което и обуславя значителното многообразие на окраските при различните ясписи. Не случайно, наименованието на камъка възхожда към древногръцката дума iaspis – „пъстър”. В културата на Древна Русия тази дума се е трансформирала в „аспис”. За характерните ивици и разклонения на ясписа, в Русия е бил наричан още „тигров камък” и са говорили, че в този камък се е „смесила кръв”. Различават ахатов яспис, иначе наричан „ясписов ахат”, въпреки че, за разлика от аката, в ясписа няма концентрични кръгове и очертанията на кенарите е по-малко отчетливо. Ясписи с черен цвят от Северна Каролина (САЩ) се наричат базанити. Яспис с тъмен цвят с червеникави включения е наричан „кървав”. Друго наименование е хелиотроп или „месен ахат”. Яспис с характерен рисунък се нарича „пейзажен”. Яспис с примеси на берлински лазур е известен като немски или швейцарски ляпис. Тя често служи за имитация на лазурита. Празема е също разновидност на зеления яспис. В зависимост от характера на разцветките се отделят брокатени или пъстроцветни ясписи. Окраската на ясписа – непрозрачна разновидност на кварца – е много разнообразна. Тя може да бъде червена, синя, виолетова, бяла и даже черна. Срещат се едноцветни ясписи, но често това са пъстри камъни с разноцветни ивици и петна. Искусните резбари често са използвали това качество при изработването на многоцветни геми. Ясписите се различават не само по цвета (червена, сива, виолетова) и по характера на окраската си (пъстра, лентова, ивична, точковидна), но и по мястото на добиването им. За да се изрази индивидуалността на окраската на конкретния образец на ясписа, понякога прибягват към образни сравнения. Така в литературата се срещат споменавания за червено-восъчен, тухлен, кристален ясписи. С други думи, малко са минералите, които са така различно окрасени, както ясписите. Любопитно е да се отбележи също, че понякога ясписи на ричат планински породи, които нямат отношение към истинските ясписи. Например, в Алтай така наричат кремъчните и кварцовите порфири, песачинки и метаморфни шланци. Месторождения на ясписи има в много страни по света. Те съществуват в САЩ, Франция, Германия, Индия, Япония, Средна Азия и Русия.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Още египтяните и древните шумери са правели от яспис печати и амулети. Ясписа не еднократно се споменава в Библията. През ХVІІІ в. с откриването на богати месторождения на яспис в Урал, Алтай и в Забайкалието, историците го свързват с разцвета на каменоделската дейност в Русия.Гравюрни фабрики в Петергоф и Екатеринбург са правели в това време от яспис стотици разнообразни изделия.  Вази, свещници, столешници, писмени прибори, камини, различни поставки и даже колони за храмовете. В Санкт Петербург се съхранява уникална ваза от яспис, чийто диаметър достига 5 м., а масата и 11 тона. Историците на града разказват, че това изделие е било поставено в експозиционната зала още преди поставянето на вратите, защото просто нямало да влезе през тях. Множетво изделия от яспис са изпълнени в Русия през ХVІІІ – ХІХ в. могат да се видят в много музеи и замъци в Европа. С яспис са работили и западните ювелири. Например, известна работа на Бенветуто Челини – кутийка от зелен яспис с червени прожилки. В средните векове от яспис не рядко са правели църковна утвар. В наши дни най-често инкрустации от яспис се използват за изготвяне на пръстени, медальони и висулки. От яспис се правят гердани и гривни.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Ясписът е един от не многото камъни, обладаващи особени тайнствени свойства. Твърде се е ценил ясписа в Корей и Китай, където са го считали за символ на тайната на битието. От яспис са правели всевъзможни украшения, чаши, символи на властта. Вставки от яспис в шлемовете, поясите, ръкохватките на мечовете са се считали за надеждни пазители. Вярват, че украшения от яспис помагат за подобряване на отношенията с началници и колеги, предпазват от зла съдба и помагат за развитието на красноречието. Те също укрепват чувството на дълг и чест. Не случайно първите християни са посветили ясписа на апостол Петър, правейки го емблема за твърдост на духа. В Древен Египет от яспис са правели печати и амулети. Мистиците смятат, че талисман от яспис с хладен цвят дава сила за предсказания и открива скритото от очите, а яспис с тъмни оттенъци прекрасно предпазват от уроки. Зеленикавия яспис помага за концентрация на вниманието и откриват невидимото за окото. В Европа ясписа е символизирал мъжеството и скромността. Считало се е, че този камък е способен да придаде на притежателя си твърдост на духа и да го направи по-мъдър. Амулети от яспис са помагали на нашите пра-деди да печелят победи както на бойното поле, така и в словесните битки.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

В древността, ясписа се е почитал като вярно средство срещу епилепсия и треска. Считало се е, че ясписа обладава възприимчивата енергия Ин. Тя може да подобри зрението, да излекува епилепсия и зъбобол. Китайските целители са смятали ясписа за едно от най-важните фармацевтични средства за пречистване на вътрешните органи. Червеният яспис е бил способен да спре кръвоизливи и да лекува женски болести. Зеленият яспис е бил полезен за концентрация на вниманието, в резултат на което у човека се е отваряло невидимо око. Според даосите, ясписа е бил „камък на живота”, тъй като укрепвал физическото тяло и удължавал живота. В един от храмовете на Тайланд се намира статуя на Буда, направена от монолитен яспис със зелен цвят с маса повече от 5 тона. Тази уникална скулптура притежава силна целителна енергия. В древността ясписа е считан за средство срещу епилепсия и треска. Още знаменития Авицен е съветвал да се носи камък на стомаха, за да се предпази човек от заболявания на стомаха. Изделия от червен яспис са способни да спрат кръвоизливи и са лекували женски болести. На ясписа са приписвали и способност да предпазва от отравяния. Историята е съхранила сведения, че византийския император Мануил е поднесъл подарък на монасите на Атон чаша от яспис, която не само лекувала от различни недъзи, но и противодействала срещу всевъзможни отрови. В Древен Рим болните често са носели на шията си амулет от яспис, на които са били гравирани техните имена.

АСТРОЛОГИЯ

Украшения с яспис се препоръчва да се носят от хора, родени под знака Дева. Планити на ясписа са Юпитер и Меркурий.

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook