Кърваво-червеният шпинел, чийто цвет се обуславя от соли на хрома, много напомня на рубина. От химическа гледна точка шпинела представлява сложен окис на магния и алуминия. При това магния може да се заменя от цинк, желязо или манган, а алуминия – от желязо, манган или хром. В резултат на това цвета на шпинела става син, виолетов, зелен, кафяв или даже черен. Да отделят шпинела в отделен клас минерали са започнали едва през ХІХ в. В Русия и на Изток скъпоценните камъни с червен цвят се наричали лали. В тази категория често попадал и шпинела, докато не са започнали да го отделят в отделна категория скъпоценни камъни. Някои от знаменитите рубини, при проверка са се оказали шпинели. Например, короната на руската империатрица Екатерина ІІ, изработена от ювелира Иеремия Позе, се обвенчава с шпинел с маса почти 400 карата. Два знаменити шпинела украсяват британската корона. Тези камъни са известни като „Рубин на Черния принц” и „Рубин на Тимур”. Големи шпинели се съхраняват в колекциите на Смитсонианския институт във Вашингтон (САЩ), в музея на Естествената история (Ню Йорк), в Британския музей за естествена итория (Лондон) и в Лувъра. Названието на камъка произлиза от латинската дума spinella – „шип”, което указва на формата (октаздрически и додеказдрически) на кристалите на шпинела. Понякога кристалите на шпинела са свързани в друзи. Възможно е също така термина „шпинел” да произлиза от гръцката дума spinos – „искра”. Действително, гравираните шпинели са способни да светят в сумрака. Минералът може да има различна окраска. Тъмно-зеленият и черен непрозрачен шпинел се нарича цейлонит; кафявия – пикотит; жълтия – рубицел. Прозрачните камъни се наричат благородна шпинел; най-ценни от тях са тези, оцветени в червени цветове. Най-големият розов кристал шпинел, с маса повече от 5 кг. е бил намерен в Памир, през 1986 г. Главни месторождения на шпинели има в Бирма и Шри Ланка. Украшения с благороден шпинел се препоръчва да се носят в златен обков, пръстени и халки на показалеца или на безимения пръст на лявата ръка.Зодиакален знак на шпинела е зодия Лъв, а планета – Сатурн.
МАГИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА 
На Изток скъпоценните камъни с червен цвят имат устойчива репутация на мощни стимулатори на сексуална енергия, любов и страст. Именно така са се се отнасяли и към камъните, които сега наричаме шпинел. Считало се е, че те обладават способността да събужда непреодолима страст. Тези камъни подхранват хората с жизнени сили, концентрират в тях въжделение, давайки им щастливата възможност да усетят себе си за миг млади. На хората с изключителна импулсивност шпинел е противопоказен – под негово влияние те могат бързо да изгорят.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че шпинела обладава проективната енергия Ян и е способна да оказва влияние на чакрата Свадхистхана. Камъкът добре въздейства на физическото и емоционалното състояние на организма. Според мнението на литотерапевтите, той укрепва имунитета, усилва кръвообращението, способства регенерацията на тъканите, лекува инфекционни, кожни и стомашни заболявания, а също така повишава потенцията.