Чароит

Чароитът се счита уникален камък, тъй като той е намерен само на територията на Русия. В други държави залежи до сега не са открити. Своето име чароита е получил в чест на намереното месторождение в средата на ХХ в. на река Чара (в Сибир, между Иркутска и Читинска област). Заедно с кремния, в състава на чароита влизат окиси на алуминия, бария, натрия и стронция. Окраската на камъка се определя основно от примеси на мангана. Тя варира от кафява и нежно-люлякова до наситено виолетова с плавни преходи от светли оттенъци до почти черните тонове на виолетовия цвят. При полиране на чароита добре се изявява неговия тънко-влакнест строеж, който дава красив, преливащ рисунък, състоящ се от тънки жилчици с различни оттенъци. Понякога дългите жилки в състава на чароита сякаш се разбягват от един център, образувайки красиви структури. Съществуват камъни с ефект „котешко око”. Заради уникалните черти и богатата гама на окраската, чароита е наричан „люляково чудо на Сибир” и се счита за непрозрачен двойник на аметиста.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Не е удивително, че благодарение на своята уникалност и красива окраска, чароита бързо е станал не само един от популярните ювелирни камъни на Русия, но е успял да придобие и международно признание. От чароит се правят украшения за представители на елита на бизнеса и изкуството. Чароита е рядък камък на международния пазар за скъпоценни камъни, затова и се цени много високо. От чароит се правят вази, кутийки, настолни украшения, декоративни пана, пръстени, гривни и медальони. Любопитно е, че на международните кинофестивали 1979 – 1980 г., призивите за победителите на главните конкурси са направени точно от чароит. Лимита, установен от правителството на Якутия, ограничава добива на чароит до 100 тона в година. При това, търсенето много превишава предлагането и стойността на изделията от чароит може да бъде висока в сравнение с аналогични украшения с други подобни камъни. Килограм необработен чароит, в зависимост от окраската се оценя за 30 – 150 долара. Цената на пръстен или обици от чароит може да достига до 25 – 30 долара. Стойността на мъниста от чароит, средно е 5 долара за грам. Настолни часовници от чароит струват минимум 1000 долара. Ваза от чароит с височина 30 см., в зависимост от сорта и цвета на камъка на международен търг може да струва от 12 до 16 хиляди долара. Полирани чароити се препоръчва да се инкрустират в злато или сребро. Пръстените с чароит се носят на безимения пръст на дясната ръка, според препоръките. Чяроита не е много здрав, затова трябва да се пази от удари. Изделията с чароит, могат да бъдат мити с топла вода.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Чароитът се счита за камък на очарованието, на душевната чистота и благоразумие. С приливите на своя омагьосващ цвят, той създава покой в душата на човека и способства хармонията в човешките взаимоотношения. Чароитът предизвиква умиротворяващо състояние и подобрява настроението. Украшения от чароит дават на своя притежател спокойствие, издръжливост и са способни да укрепят брака. Те възбуждат яснота на мисленето, усилват благоразумието и разсъдителността, а също помагат да се изработи философски възглед върху живота.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Литотерапевтите утвърждават, че чароита обладава проективната енергия Ян. Той е способен да оказва стимулиращо въздействие на чакрите Анахата, Вишудха и Сахасрара. Специалистът от Санкт Петербургския Институт за помощ и лечение С. А. Бугров, съветва чароита да се използва при заболявания на бъбреците, сърцето, черния дроб и различни възпалителни процеси. Чароитови гердани или медальон помагат да се справите с главоболието. Те способстват за усилването на имунитета и снемат умственото напрежение. За усилване на защитните сили на организма, полиран чароит се поставя на съответната област на тялото. За лечебни цели, могат да се използват чароитови гердани или медальони.

АСТРОЛОГИЯ

Чароита е свързан с Верера и с зодия Везни. Особено е полезно да се носи украшение с чароит от хора, родени под знака Близнаци. За планета на чароита се счита Нептун.

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook