Терминът „цитрин” е бил въведен в минералологичната литература през 1747 г. от Валериус. Названието на камъка произхожда от латинската дума citreus – „лимонов”, показващ на жълтия оттенък на тази разновидност на кварца, който му придават примеси на тривалентното желязо. Любопитно е да се отбележи, че димчатия кварц може да придобива жълт цвят с червеникав оттенък при нагряване до +300 – 400 градуса по Целзий. Не рядко на пазара се срещат именно такива, термично обработени камъни. Природните цитрини, обикновено са по-малко ярки – те са бледно-жълти. Тяхната окраска напомня цвета на топаза. Не случайно, златисто-жълтите цитрини понякога са наричани „златисти топази”, а кафеникаво-жълтите – „испански топази”. Въобще, оттенъците на цитрина варират от светло-жълт до кехлибарен.           Месторождения на цитрини са открити на територията на Бразилия, Испания, Франция, Русия (Урал), Казахстан, САЩ (Колорадо) и на Мадагаскар.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

          В природата, кристали на цитрин се срещат рядко. Затова, още в средните векове са имитирали цитрин искусно, нагрявайки кристали на аметист. От истинските цитрини, тези кристали се отличават с малко по-голямата си здравина и по-малко яркия си блясък. Световен рекорд на истински цитрин принадлежи на кристал с маса 2258 карата.           Цитрините се отнасят към скъпоценните камъни от ІV ред. В ювелирното дело, обикновено се използват прозрачни, интензивно оцветени камъни без дефекти. От тях правят брошки, обици, медальони, инкрустират ги в пръстени. В стари времена от цитрин са правели пръстени-печати, но в наши дни тези украшения се срещат рядко.           В сравнение с много други скъпоценни камъни, цитрините са относително евтини. Украшения с тях са достъпни за почти всички желаещи. Заедно с това, правилно гравираните цитрини играят с преливащи оттенъци на жълтия цвят на светлината.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

          Жълтите цитрини отдавна се използват като магични и целебни талисмани. Те са се считали за камъни на мъдростта и спокойствието, способни да спасят човек от депресии. В Древен Рим оратори и сенатори специално са носели кристали цитрин, тъй като се е смятало, че тези камъни развиват красноречието и укрепват паметта. Считало се е също, че цитрините способстват човешкото взаиморазбиране и помагат да се установят психологически контакти между хората.           В антични времена хората са вярвали, че цитрина защитава както от ухапвания на отровни змии, така и от зли клопки. Украшения с цитрин се препоръчва да се носят от гравьори, ювелири, часовникари – хора изпълняващи тънка работа с ръце. На брокерите, агентите и търговските пътници, той помага да извлекат полза от получената информация и контакти. На измамниците, нечестните играчи и на аферистите, той служи така, както и на честните хора.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

          Цитринът се е почитал много в Древна Индия като камък, обладаващ проективната енергия Ян. В целителната практика на йогите, той се е считал за един от главните камъни на пъпната чакра Манипура, която стимулира слънчевия сплит и работата на стомашно-чревния тракт. Цитрина е полезен при гастрит, пиелонефрит, цистит. Цитрина активизира работата на главния мозък и акумулира в организма жизнена енергия. Освен това, със своите вибрации цитрина създава около тялото защитна аура, която е способна да предпази човека от външни неблагоприятни въздействия.

АСТРОЛОГИЯ

          За астрологичен знак на цитрина се счита зодия Близнаци. Не се препоръчва да носят цитрини хора от зодия Телец, тъй като могат да склонят своя притежател към измяна и лъжливост. Планета на цитрина е Меркурий.