От химическа гледна точка, циркона е силикат на циркония. Названието на скъпоценния камък произлиза от персийската дума zargun. В превод от персийски zar означава „злато”, а gun – „цвят”. Следователно, циркон на този език означава „златоцветен”. Покрай най-красивите златисто-жълти и червени циркони се срещат и кафяви, жълто-зелени и небесно-гълъбови камъни. Техният цвят се определя от примесите на желязо, мед, цинк, калций, титан и някои други рядко срещани елементи. Срещат се и безцветни и даже черни цирконии. Златисто-червените камъни се наричат хиацинти. Съгласно древно-гръцкия мит, Хиацинт е бил убит с диск, който е хвърлил на състезание бога на светлината Аполон. Падналите на земята капки кръв на юношата се се превърнали в цветя хиацинти. Като се вкаменили, те се превърнали в скъпоценни камъни. В старинните руски ръкописи, скъпоценния камък циркон – хиацинт се е споменавал като иакинф, иацинт или якинт. Сламено-жълтите и димчати цейлонски цирконии, европейските ювелири са именували „цейлонски жаргони” или просто „жаргони”. В ювелирното дело често се използват кафяви циркони, които след нагряване придобиват великолепен гълъбов цвят. Те се наричат старлити. Месторождения на цирконий са известни на територията на Бразилия, Цейлон, Бирма. Местонаходища има и в Австралия, Мадагаскар и в южна Норвегия. В Русия, цирконий се добива в западно Приморие и в Урал.          

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

 В средните векове, червените цирконии са били амулети на търговците, артистите и пътешествениците. Счита се, че циркония подобряват умствените способности и възбуждат стремежа да се занимаваме с наука. Индийците са посвещавали този камък на митичния дракон, предизвикващ слънчево и лунно затъмнение. Астролозите препоръчват, украшения с циркон да се носят от родените под знаците Овен и Водолей. Смята се, че такива украшения са противопокани на Риби и Рак. За небесен символ на циркона се счита Слънцето.          

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА 

Циркона отдавна се е смятал за силен магичен и лечебен камък, обладаващ проективната енергия Ян. Той вселява в човека увереност в своите сили, оптимизъм и бодрост на духа. В индийската практическа йога на циркона, както и на елмаза принадлежи най-висше място в енергетиката на най-висшата чакра Сахасрара. Минералолозите предполагат, че силното енергетическо въздействие на циркона, може да се обясни с дипирамидалната форма на неговите кристали (ефект на двойната пирамида). Счита се, че жълто-червените цирконии, положително влияят на хипофизата, стимулира работата на черния дроб (затова цирконите подобряват апетита). Те помагат при запек, понижена стомашна секреция и атония на червата. Цирконите – хиацинти са универсални целители, способни да пречистят целия организъм. Те способстват достигане на емоционално равновесие и лекуват безсъние. В стари времена са вярвали, че червения циркон може да предотврати бременост. За целта, нагрят камък е поставян в основата на корема за 2-3 часа ежедневно в течение на 8-10 дни.