Хризопраз

Познавачите на историята утвърждават, че Александър Македонски е носил на своя пояс зеленикав кварц – празем. Възможно е под това име да се е имало впредвид именно хризопраз, тъй като точно този камък в древността са считали за символ на успеха. Не случайно хризопраз е бил любимия камък на Фридрих Велики, който го е носел постоянно в пръстен.          Хризопразът е най-ценната разновидност на полупрозрачния кварц – халцедон. Названието на минерала произлиза от гръцките думи chrysos – „злато” и prosos – „праз”. В действителност, хризопраза има обикновено зеленикава или синьо-зелена окраска, която се определя от съединения на никела. В Древна Гърция и Рим от хризопрази се изработвали красиви геми.           Имайте предвид, че на ярка светлина, окраската на хризопраза може да избледнее. За да се възстанови първоначалния цвят на камъка се препоръчва да се покрие с мокра тъкан.           Месторождения на хризопрази има на територията на САЩ (Калифорния), Полша, Казахстан, Австралия.          

МАГИЧНИ СВОЙСТВА          
Камъкът се смята за пазител от опасности, от уроки, срещу завистници и клеветници. Хризопраз – камък на изобретателите и новаторите. Той е благоприятен за всяко ново начинание и за привличане на приятели. Той ще донесе късмет на хората с неспокоен дух, стремящи се към обновление. Вярва се, че хризопраза помага да се развие красноречието и да се привлекат пари.
  Когато човек гледа жизнерадостно-зеления хризопраз, настроението му се подобрява. Украшения с хризопраз са носили като амулети, защитаващи от негативна енергия. В средновековна Европа, хризопраза се е считал за камък, донасящ пари и прогонващ кошмарите. Също така са го смятали за символ на дружбата и късмета. Вярвали са, че мътнеещия хризопраз предупреждава притежателя си за надвиснала опасност. За зодиакален знак на хризопраза се смята Водолея.          

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА          
Отдавна се е считало, че яркият зелен цвят на камъка, подобрява настроението и укрепва зрението. При човек, гледащ зеления хризопраз, разположението на духа се подобрява. Смята се, че хризопраза укрепва очите, пречиства кръвта и намалява болките при ревматизъм. Пръстен с хризопраз е способен да увеличи устойчивостта на организма на човек. Хризопраза благотворно въздейства на работата на мозъка и стимулира обмяната на веществата. Той е способен да съживи дейността на жлезите с вътрешна секреция. Хризопраза намалява артериалното налягане и помага да се борим със стреса. Лечебно въздействие оказва не само камъка, но и вода, в която са били потопени хризопрази за 4-5 часа.
           Индийските магове са отнасяли хризопраза към стихията Въздух, а йогите са считали този камък за силен стимулатор на сърдечната чакра Анахата. От тяхна гледна точка, хризопраза обладава възприимчивата енергия Ин и е способен да подмлади уморено сърце. Благотворното въздействие на хризопраза върху този важен орган на тялото на човека се усилва в съчетание с друг важен „сърдечен камък” – розовия кварц.

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook