Названието на този твърд и тежък камък произлиза от гръцката дума haimatos – «кръв», на руски не случайно е наричан «кровавик» (кръвен камък). Друго, по-малко употребявано име е сангвин (от лат. sanqua – кръв).хематит зодии, хематит свойства, хематит лечебни свойства, хематит значение, бижута хематит, хематит находища, хематит камък, хематит астрология Хематитът наистина има цвят на запечена кръв, който му придават оксидите на желязото в него. Понякога кафяво-червения оттенък на хематита става почти черен. Такива камъни са получили названието „черни елмази”. Кафеникаво-червените разновидности на хематита се наричат червен железняк. Тънките пластинки на хематита са полупрозрачни, а самите камъни преливат в метален, стъклен блясък. Не случайно причудливите образования, които се срещат в хематитните залежи, са били наричани „червена стъклена глава”. В древността плоските късове от хематит са се използвали за огледала и са ги наричали спекуларити (от гръцки specula – съзерцание). В Русия местонахождения на хематит има в Криви Рог в Украйна, на територията на Куркската магнитна аномалия, в Урал. Също така хематит се добива в Туркистан, Бразилия, Италия, Швейцария и САЩ. 
МАГИЧЕСКИ СВОЙСТВА Хематитът се споменава в съчиненията още на Теофраст (315 г. преди н.е.). В Индия хематита е бил символ на храброст и мъдрост. Този камък способства съхраняването на оптимизма и волята. В Европа хематита се е смятал за талисман на чернокнижниците, които са изчертавали с тях магически кръгове и символични знаци.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Характерният цвят на хематита логично го е свързал в съзнанието на хората с кръвта. В стари времена се е смятало, че украшения от хематит помагат да се спира кръвта и да зарастват раните. И в наши дни някои хора считат, че хематите обладават възприемчивата енергия Ин, „пречистват” кръвта, погамат при заболявания на кръвта и благотворно въздействат върху бъбреците, черния дроб и далака. Не случайно едно от имената на хематита е „железен бъбрек”. В източната литотерапия, амулети от хематит са били използвани за лечение на абцеси, за борба със запушването на кръвоносните съдове, за спиране на кръвотечения. Смята се, че хематита влияе благотворно върху кръвообразуването, може да помогне при пикочни и хормонални разстройства, препятства заболяванията на кръвта. Хематита стимулира сексуалната енергия. Литотерапевтите утвърждават, че този камък повишава кръвното налягане, влияе положително на енергетиката на опорната чакра, а също така стимулира прилива на кръв в половата чакра.

АСТРОЛОГИЯ

Хематит – камък на Раците и Скорпионите. На Деви, Риби и Везни не се препоръчва да носят украшения от хематит.