Халцедон

Халцедони се наричат групи от минерали, които са разновидност на полу прозрачния кварц. Затова, познавачите на талисманите наричат халцедоните, заедно с ахатите и ониксите „майки на кристала”. Своето название камъка е получил по всяка вероятност от името на местност в Мала Азия – Халкедона. Халцедоните, които имат особено красив рисунък или цвят, се считат за полу-скъпоценни камъни. В зависимост от окраската си те имат собствени названия. Хелиотропи, обикновено се наричат халцедони с ярко-червени петна; сердолики – розовите халцедони. Карнеолът има червен цвят; сардера – кафеникав; хризопраза – изумрудено-зелен. Ако цветовите различия в слоевете не са големи, се говори за ахат. Рязко отличаващи се слоеве в камъка, говорят за оникс. За споменатите по-горе разновидности на халцедоните вече говорихме в книгата до сега. Собствено халцедони се наричат обикновено камъни с по-бледи тонове (млечно-гълъбов, зеленикаво-гълъбов, жълтеникав цвят). Халцедон (калкидо), като отделен камък се споменава в Апокалипсиса (Новия Завет) при описанието на стените на Небесния град. Разновидност на полу-прозрачния кварц е гълъбовия халцедон с небесен цвят. Друго наименование на този камък е сапфирин. Халцедоните с небесен цвят са наричани още мекски камъни, гълъбовите – лунни камъни, калифорнийски лунни камъни и камъни на Свети Стефан. Гълъбовите халцедони са известни на хората още от антични времена. Заедно със сардониксите и карнеолите, гълъбовите халцедони често са се използвали за изготвяне на камеи, огромна колекция от които се съхранява в Санкт Петербург в Ермитажа.
МАГИЧНИ СВОЙСТВА Съгласно древните манускрипти, халцедона, както и ахата, е бил пазител за мореплавателите. Халцедона е считан също за камък на любовта, привличащ към жените мъжките сърца. Той сякаш е избавял от гневни изблици и от пристъпи на меланхолия. Халцедона носи в себе си изначалната женска същност, даряваща любов и в същото време противоречива. Монголците наричат намерените в пустинята Гоби, гълъбови халцедони „камъни на радостта” и вярват, че те са способни да прогонят тъгата и да създадат добро настроение. В Индия, Монголия и Китай, гълъбовите халцедони също са се почитали и като магически камъни, обладаващи възприимчивата енергия Ин. В един от древните Индийски трактати е казано, че този камък има цвят на чистото съзнание. Съгласно древните представи, той съдържа в себе си елементи на въздуха и ефира, затова халцедона оказва успокояващо въздействие на психоемоционалната сфера на човеа. Украшения с гълъбов халцедон са способни да отстранят страха, да внушат у притежателя си вяра в собствените сили. Халцедони се препоръчва да се носят от хора, родени под знака Стрелец.

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook