През 1703 г. холандските моряци за пръв път са докарали в Европа удължени кристали с лилаво-розов цвят. След жителите на Цейлон те са нарекли тези камъни „туремали”, което на сенегалски значи „минерал”, „скъпоценен камък”. Така е възникнало и съвременното название „турмалин”, с което наричат разновидност на силиката, включващо съединения на алуминия, бора, мангана и магния. Турмалина се отличава с голямо цветово разнообразие, а камъните с различни оттенъци имат свои названия. Рубиново-червените камъни се наричат рубелити или малинови шерли; гъсто-малиновите и лилаво-червените камъни, намерени в Урал – сибирити. Верделит – зеленикав турмалин; индиголит – синия. Жълтеникаво-кафевите камъни с месторождение Драва в Австрия се наричали дравити. Редките безцветни кристали се наричат ахроити. Доста разпространената черна разновидност на турмалина е наричана шерл. Вероятно този последен термин е произлязал от старо немската дума schor – „брак”, „примеси”. Ярките бразилски кристали с гълъбов и зелен цвят според мястото на намирането им са наречени параиба. Съществуват турмалинови „котешки очи” и полихромни кристали, при които могат да се различат участъци с различни оттенъци. При това, светлите турмалини с черен връх се наричат „глава на мавъра”, а с червен – „турска глава”. Турмалини с червен център и зелена периферия се наричат „динени”. Месторождения на турмалини съществуват  на територията на Бирма, Шри Ланка, Мадагаскар, Индия, Цейлон, Афганистан, Гренландия, Германия, Норвегия и САЩ. Най-големите кристали се добиват в Бразилия. През 1978 г. в тази страна е намерен турмалин с дължина 1 м. В Африка турмалини се намират в Зимбабве, Мозамбик, Танзания и Кения. В Русия, местонаходища на турмалини има в Забайкалието.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

По-голямата част от турмалините се оценят не много скъпо – от 20 до 50 долара за карат, но съществуват и по-скъпи камъни. Особено се ценят розовите, червените и зелените турмалини. Цената на турмалините параиба с добро качество достига до 4 – 6 хиляди долара за един карат, но понякога се вдига и до 20 хиляди. От ХVІ в насам, турмалините в Русия често са използвани за украсяване на църковните регалии. В Оръжейната палата на Московския Кремъл се съхранява дарохранителница от ризницата на кремълския Благосвещенски събор. Тя е украсена с голям розов турмалин. Голям турмалин с маса повече от 100 гр. обвенчава и короната на руската империатрица Анна Йоановна. Този камък е бил снет от короната на предшественицата и на руския престол Екатерина І. Историците утвърждават, че този уникален камък е бил купен в Пекин от преводача на Посолския приказ молдованина Николай Спафарий, възглавил руското посолство в Китай през 1676 г. Неспециалистът може да обърка турмалина с много други ювелирни камъни: аметист, изумруд, раухтопаз, рубин, хризоберил, хризолит, цитрин, цирконий. Трябва да се помни, че на пазара може да се сблъскаме и с имитации на турмалин, направени от стъкло.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Счита се, че турмалина действа благотворно на тялото и разума, отстранявайки страховете и тревогите. Турмалините помагат на медитирането, концентрира вниманието и придава ясност на ума. Медальон със син турмалин помага да се заспи спокойно. Камъкът създава чувство на покой и защитеност, помага ни да повярваме в собствените си сили. Особено се цени, в този план, зеления турмалин, способен да събуди творческите сили и да събуди жизнерадостно настроение.Съгласно старите вярвания, турмалина е камък духовен, развиващ творческите способности. Червеният турмалин винаги се е считал за талисман на художниците, зеленият за защитник на творческите хора, а черният за камък на вещиците.Познавачите на камъните препоръчват да се носи инкрустиран в злато или сребро турмалин в медальон на синджир или в пръстен на показалеца на дясната ръка или на средния пръст на лявата ръка. Съветва се, турмалини да се носят от хора, родени под знака на Лъв, Козирог и Стрелец.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че турмалина е силен лечител и очистител. В индийската литотерапия са се използвали различните цветови разновидности на турмалините. При това се е смятало, че червените и розовите турмалини обладават проективната енергия Ян, а зелените, гълъбовите и черните – възприимчивата енергия Ин. Зелените камъни помагат при заболявания на черния дроб, нервната система, кръвообръщението и кожата. Те поддържат кислородния обмен на кръвта и увеличават имунитета. От7 всички скъпоценни камъни със зелен цвят именно турмалина обладава най-силни подмладяващи свойства. Полезно е да се носи от всички (особено при силни нервни и физически натоварвания) за възстановяване на аурата след отрицателно външно въздействие. Гълъбовите турмалини благотворно влияят на лимфната, хормоналната и имунната система на човека. Черният турмалин шерл, образува около себе си защитна аура, отразяваща всички вредни влияния. В американската литотерапия за извеждане на отрицателната енергия от физическото тяло на човека, шерлите се въртят срещу часовниковата стрелка над болното място. Индиголитът се смята за камък на мира и на спокойния сън. Безцветните турмалини създават равновесие в душевните и физическите сили, пречистват съзнанието.