От химическа гледна точка, топазите са флуоросъдържащи силикати на алуминия. Своето название камъка е получил от старинното название на остров Топазос в Червено море (сегашен Сент Джоунс). Съгласно друга версия, съвременната дума „топаз”, произхожда от санскрит tapas – „огън”, „пламък”, „топлина”. Такава версия е възможна, въпреки че трябва да се помни, че в древността в Индия, не рядко са наричали топази всички скъпоценни камъни с жълт цвят. Топазите често са украсени в розови, жълти, вишнево-жълти и златисти тонове. Но се срещат и гълъбовати камъни. Съществуват безцветни топази и жълти камъни с характерен рисунък - тях ги наричат топазови „котешки очи”. Много красиво изглеждат така наречените полихромни камъни, при които едната част може да бъде гълъбова, а другата вишнева. Цвета на камъка се определя от примеси на титана, желязото и хрома. Плътността на топазите е доста висока, за което са били наречени от каменосекачите на Урал, „тежки”. Топази се добиват в Бразилия, Шри Ланка, Бирма, Индия, Монголия. Съществуват топази, добити в Шотландия, Ирландия и Япония. На територията на Русия се срещат в Приморие, Урал, в източен и северо-източен Сибир.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Топазите са известни на хората отдавна. Уместно е да се напомни, че според Библията, топаз е бил един от камъните, закрепени в нагръдното украшение на първосвещеника Аарон. За най-скъпи и качествени се приемат розово-жълтите бразилски камъни от провинция Минас Жерайжи в окръг Минас Новас. Не случайно те са наричани още империали. Цената на такива гравирани камъни достига до 100 – 300 долара за един карат. Но, това не е предел. Стойността на някои лилави и червени топази често надвишава 750 долара за карат. Заедно с това, безцветните или гълъбови камъни, също и тези с вишнев цвят могат да струват доста евтино. Такива са например украинските топази Волини. При цена 3 – 6 долара за карат, стойността на камъка с напълно приличен размер може да бъде 50 долара. Така че, топазът е камък с много широк ценови диапазон.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

В средните векове са считали топаза за най-добро средство срещу отравяния. Смятало се е, че ако в храната или питието има отрова, то топаза ще промени своя цвят. Не е странно, че с тези камъни често са украсявали скъпите големи чаши.Смята се, че човек, носещ топаз е винаги оптимистично настроен, той е способен да се наслаждава на живота и да се радва на чувството за безметежен покой. Не случайно, топаза е наричан „камък на вътрешното просветление”. На жените той носи красота, на мъжете – мъдрост. Камъкът гони гнева и ненавистта. Да носят топаз се препоръчва на хора, които са нападнати от неопределени страхове, като той е способен да ги прогони. Топазите помагат на съсредоточването и привличат материален достатък. В магията, топазите се считат за скъпоценни камъни, способни да защитят от уроки, омагьосване и други негативни въздействия. Топаза помага при борбата с депресията и страховете. Той развява съмненията и отстранява гнева. Индийските йоги са смятали топази за стимулатор на най-висшата чакра Сахасрара. В тяхната практика топаза се използва при медитация за достигане на всепроникващо видение, в резултат на което личността се съединявала с Висшия разум.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

В древна Индия топаза се е считал за един от 12 най-важни самоцвети, обладаващи лечебни свойства. Този камък многократно се споменава в „Аюрведа”. Съвременните литотерапевти смятат, че топазите обладават проективната енергия Ян. Те предпазват човек от простуда, ускоряват регенерацията на тъканите, лекуват храносмилателните органи, черния дроб, жлъчката, далака. Топазите помагат при безсъние и нервно изтощение, премахват стреса. Тези камъни укрепват имунната система и се употребяват за защита от психични заболявания. Гурманите трябва да помнят, че топазите обострят вкусовите усещания.

АСТРОЛОГИЯ

Украшения с топаз се препоръчват на хора, родени под знака Скорпион. Планета на топаза е Слънцето.