Стеатит

Стеатитът е наричан още „сапунен”, „леден”, „восъчен камък” или „жировик”, тъй като минерала на пипане изглежда мазен, толкова е гладка повърхността му! Минералолозите и геолозите го именуват стеатит талкохлорит, 40 – 50 % от неговия обем е талк. Всъщност, стеатита е плътен тип талк, необработена талкова руда. Цвета на минерала може да бъде бял, сив или кафеникав със зеленикав или жълтеникав оттенък. По-рядко се среща червен или тъмно-вишнев стеатит.„Маслеността” не е единствената отличителна черта на стеатита. Минерала, макар и плътен е толкова мек, че оставя черта върху тъмен плат. Всъщност, със стеатит може да се пише както с тебешир. От стеатит отдавна ваят най-различни изделия: миниатюри, фигурки на животни и даже украшения за фасадите на домовете. Минералът, който ние наричаме стеатит е бил добре известен на древните египтяни. Археолозите постоянно намират изделия от стеатит в гробниците от времената на Древното Царство. Любопитно е, че след нагряване до 1000 градуса по Целзий, стеатита придобива толкова голяма твърдост, че с него може да се драска по стъкло. Стеатит се среща на всички континети  на нашата планета. Най-големи местонаходища има във Финландия. В Русия, залежи на стеатит са намерени в Карелия.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Жителите на Финландия считат стеатита за свой национален минерал и го наричат туликиви – „горещ камък”. Такова наименование фините са дали на стеатита не случайно. Минералът притежава висока топлоустойчивост. Това е идеален огнеупорен материал, който бързо се нагрява и бавно се охлажда. Късче стеатит, пуснато в гореща вода само за 5 минути, изстива цял час. Благодарение на това му свойство, стеатита се явява природна грейка. Във финската и карелската медицина, стеатита се използва за лечение на радикулит, ишиас, остеохондроза, травматични повреждения на ставите и други подобни заболявания, за лечението на които е полезено продължително и равномерно нагряване. От стеатит се правят минерални грейки, удобни за използване в домашни условия. Установено е, че стеатита обладава също силна Ян енергетика с честота на вибрации близка до вибрациите на главния мозък. Това свойство на стеатита лежи в основата на работата на биостимулаторите, които се правят от този уникален минерал.

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook