Сапфир – разновидност на корунда. Синята окраска на сапфирите е обусловена от примеси на титан и желязо. Руският писател А. И. Куприн в своята повест „Суламиф” е писал за цвета на сапфирите: „Едни от тях, приличат по цвят на синчец в пшеница, други на есенно небе, трети на море в ясно време”. Срещат се обаче и жълти, зелени, виолетови и даже розови сапфири. Съвременният термин „сапфир” произлиза от гръцката дума sapfeiros, която възможно произхожда от древноеврейски sappir и древноиндийската canipriya – т.е., „любим на Сатурн”. Съгласно друга версия, думата „сапфир”, произхожда от вавилонската дума „сипру” – „драскащ”, което е напълно вероятно, отчитайки твърдостта на този камък. При това, следва да се помни, че в древността сапфири са се наричали всички скъпоценни камъни със син цвят. В Древна Русия сапфирите са наричани „лазореви яхонти”. Месторождения на сапфири отдавна съществуват на територията на Австралия, Бразилия, Бирма, Камбоджа, Тайланд, Мадагаскар, САЩ, Франция, Шри Ланка. Традиционно се добиват сапфири в Индия. В Африка – в Зимбабве, Кения и Танзания. На територията на Русия тези скъпоценни камъни се добиват в басейна на река Кедровка (Приморие).

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Най-голямо количество сапфири с ювелирно качество се доставят на международния пазар от Индия и Австралия. При това, следва да се отчита, че природните прозрачни кристали са достатъчно редки. Не е удивително, че при случаите на големи безупречни камъни, стойността на един карат може да достига до повече от 4000 долара.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Сапфирите с дълбок син цвят отдавна са били „кралски камъни” – символ на мъдрост, власт, победа и справедливост. Смята се, че сапфира прави човека спокоен, утолява страстите и е способен да влияе в течение на времето. За особенно „силни” се смятат камъните, на чиято повърхност, благодарение на включения от рутил, при гравирането възникват три пресичащи се лъча. Те се свързват с великите сили – Вяра, Надежда, Любов. Смята се също, че пръстен със сапфир помага да се усеща лъжата. Той е способен също да помогне на човек да намери цел в живота, да преодолее страха, мързела и бездействието, да събуди жажда за познание. Известно е, че върховните жреци на Древен Египет са носели на гърдите си украшения със сапфири, на които е бил нарисуван символа Истина. Индусите са вярвали, че сапфирите изливат енергията на живота – прана. Съгласно библейските легенди, печата на цар Соломон е бил направен именно от сапфир. В Древна Гърция и в Древен Рим сапфира са посвещавали на висшето божество Зевс или съответно на Юпитер. Шлифовани във вид на кабошони сапфири, напомнящи на небесния свод, са можели да носят в пръстените си само представители на висшето общество. В „Откровения” на Йоан Богослов, със сапфир е отбелязано предпоследното стъпало на пирамидата, водеща към небесния град Йерусалим. В Индия сапфира се е считал за камък, тясно свързан с Космоса. Камъкът сякаш е погълнал в себе си неговия студен астрален цвят. По мнение на известния руски богослов Павел Флоренски, в сапфира може да се види символа на душата, устремяващ се във вечността. Любопитно е, че и в Древен Китай небесно синия цвят символизира душата след смъртта.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

За да се проявят целебните свойства на камъка, неговия притежател трябва да бъде целомъдрен и добър. Не случайно сапфира е наричан „камък на монахините”, който им е помагал да опазят девствеността си. Счита се, че сапфирите обладават възприимчивата енергия Ин. Тези камъни оказват влияние на чакрата Аджна; те понижават кръвното, помагат при безсъние, болки в гърба, простуди и даже при рак. Пръстен или гердан със сапфир е способен да излекува проказа и „всякакви зли израстъци”. Вода, в която са били потопени сапфири помага при очни болести.

АСТРОЛОГИЯ

Украшения със сапфири се препоръчва да се носят от хора, родени под знака Стрелец. Противопоказано е да се носят украшения с този камък от Козирози. За планета на сапфира се счита Юпитер.