Сапфир

Сапфир – разновидност на корунда. Синята окраска на сапфирите е обусловена от примеси на титан и желязо. Руският писател А. И. Куприн в своята повест „Суламиф” е писал за цвета на сапфирите: „Едни от тях, приличат по цвят на синчец в пшеница, други на есенно небе, трети на море в ясно време”. Срещат се обаче и жълти, зелени, виолетови и даже розови сапфири. Съвременният термин „сапфир” произлиза от гръцката дума sapfeiros, която възможно произхожда от древноеврейски sappir и древноиндийската canipriya – т.е., „любим на Сатурн”. Съгласно друга версия, думата „сапфир”, произхожда от вавилонската дума „сипру” – „драскащ”, което е напълно вероятно, отчитайки твърдостта на този камък. При това, следва да се помни, че в древността сапфири са се наричали всички скъпоценни камъни със син цвят. В Древна Русия сапфирите са наричани „лазореви яхонти”. Месторождения на сапфири отдавна съществуват на територията на Австралия, Бразилия, Бирма, Камбоджа, Тайланд, Мадагаскар, САЩ, Франция, Шри Ланка. Традиционно се добиват сапфири в Индия. В Африка – в Зимбабве, Кения и Танзания. На територията на Русия тези скъпоценни камъни се добиват в басейна на река Кедровка (Приморие).

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Най-голямо количество сапфири с ювелирно качество се доставят на международния пазар от Индия и Австралия. При това, следва да се отчита, че природните прозрачни кристали са достатъчно редки. Не е удивително, че при случаите на големи безупречни камъни, стойността на един карат може да достига до повече от 4000 долара.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Сапфирите с дълбок син цвят отдавна са били „кралски камъни” – символ на мъдрост, власт, победа и справедливост. Смята се, че сапфира прави човека спокоен, утолява страстите и е способен да влияе в течение на времето. За особенно „силни” се смятат камъните, на чиято повърхност, благодарение на включения от рутил, при гравирането възникват три пресичащи се лъча. Те се свързват с великите сили – Вяра, Надежда, Любов. Смята се също, че пръстен със сапфир помага да се усеща лъжата. Той е способен също да помогне на човек да намери цел в живота, да преодолее страха, мързела и бездействието, да събуди жажда за познание. Известно е, че върховните жреци на Древен Египет са носели на гърдите си украшения със сапфири, на които е бил нарисуван символа Истина. Индусите са вярвали, че сапфирите изливат енергията на живота – прана. Съгласно библейските легенди, печата на цар Соломон е бил направен именно от сапфир. В Древна Гърция и в Древен Рим сапфира са посвещавали на висшето божество Зевс или съответно на Юпитер. Шлифовани във вид на кабошони сапфири, напомнящи на небесния свод, са можели да носят в пръстените си само представители на висшето общество. В „Откровения” на Йоан Богослов, със сапфир е отбелязано предпоследното стъпало на пирамидата, водеща към небесния град Йерусалим. В Индия сапфира се е считал за камък, тясно свързан с Космоса. Камъкът сякаш е погълнал в себе си неговия студен астрален цвят. По мнение на известния руски богослов Павел Флоренски, в сапфира може да се види символа на душата, устремяващ се във вечността. Любопитно е, че и в Древен Китай небесно синия цвят символизира душата след смъртта.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

За да се проявят целебните свойства на камъка, неговия притежател трябва да бъде целомъдрен и добър. Не случайно сапфира е наричан „камък на монахините”, който им е помагал да опазят девствеността си. Счита се, че сапфирите обладават възприимчивата енергия Ин. Тези камъни оказват влияние на чакрата Аджна; те понижават кръвното, помагат при безсъние, болки в гърба, простуди и даже при рак. Пръстен или гердан със сапфир е способен да излекува проказа и „всякакви зли израстъци”. Вода, в която са били потопени сапфири помага при очни болести.

АСТРОЛОГИЯ

Украшения със сапфири се препоръчва да се носят от хора, родени под знака Стрелец. Противопоказано е да се носят украшения с този камък от Козирози. За планета на сапфира се счита Юпитер.  

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook