Сагилит – нов минерал за ценителите на скъпоценните камъни. От множество други минерали го отличават богатите виолетови оттенъци, които варират от нежно-розови до тъмно-лилави. Впрочем, срещат се и жълтеникави сагилити. За пръв път, този камък е бил намерен през 1944 г. от японския професор по минералология Кеничи Суджи на остров Ивага, разположен в района на южния край на Японския архипелаг. Втори екземпляр от минерала е бил намерен в централната част на Индия почти 10 години по-късно – през 1955 г. Впрочем, широка известност минерала е получил едва през 1975 г., след откриването на негово месторождение в пустинята Калахари (Южна Африка). Южноафриканските шахти са станали източник на повече от пет хиляди килограма от минерала, годен за ювелирна обработка. В днешно време тези шахти са почти изчерпани, което увеличава пазарната цена на добитите вече камъни. Сагилитите често се полират във вид на кабошони. От тези камъни правят висулки, гердани и накити. В продажба могат да се намерят пръстени и обици с инкрустирани сагилити.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Смята се, че сагилита обладава определени метафизични свойства. Украшения със сагилит помагат да се разширят границите на съзнанието. Този камък е способен да стабилизира взаимодействието на духа и тялото. Сагилитите могат да смегчат физическата и душевната болка, да погълнат негативните емоции и гнева. Сагилитът помага на човека да усети единство с Вселената и да прояви своите скрити таланти и способности. Този камък вселява увереност в собствените сили и увеличава чувството за вътрешна свобода.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Сагилитът може да оказва въздействие върху сърдечната чакра. Украшения със сагилит способстват укрепването на защитните сили на организма. Литотерапевтите смятат, че сагилита е превъзходно средство срещу главоболие и мигрена.