Рутилов кварц

Сред различните разновидности на обикновения двуокис на кремния, познавачите на минералите обръщат особено внимание на прозрачните кристали на кварца с тънковлакнести включения, напомнящи кокъмчета или много тънки иглички. Това е така наречения рутилов кварц. Уместно е да напомним, че рутил се нарича двуокис на титана. Този минерал с тъмно-кафяв или кафяво-жълт цвят (лат. rutilus – „златисто-червен”, „риж”), чиито кристали имат тетрагонална сингония. Най-често той се среща във вид на гъсти дребнозърнести маси. Въпреки това, игловидните и влакнистите кристали на рутила се оказват включения в състава на други минерали. Дебелината на такива кристали варира от милиметър, до една десета от милиметъра, а цвета може да изглежда златист, сребрист и даже зеленикав. Именно тези много тънки „нишки” и придават на кварца неповторим облик. Не случайно, рутиловия кварц особено се цени от начинаещи колекционери. Красиви образци на този минерал се срещат на територията на Австралия, Бразилия, Мадагаскар, Норвегия, САЩ, Пакистан и Казахстан.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че пръстени и медальони с рутилов кварц забавят процеса на стареене. Те активизират работата на имунната система, а също така, помагат на организма на човека по-барзо да се оправи и възстанови след радиационно облъчване. Рутиловият кварц помага да се справим с натрупаната умора и с депресията. Той е полезен помощник при лечение на различни респираторни заболявания.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Рутиловият кварц е бил известен на хората още преди много хилядолетия. Счита се, че включенията на рутил увеличават магическите свойства на кварца (точно така тези включения усилват действието и на други минерали). В частност, рутиловият кварц прогонва тъгата, болката от самотата, дарява на своя притежател способност да предвижда и му позволява да предсказва бъдещето. В частност, рутиловия кварц се почита като амулет, полезен за сърдечните дела. Не случайно, едно от поетичните имена на тази разновидност на кварца е „стрелите на Амур”.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

ЧАКРА НА СЛЪНЧЕВИЯ СПЛИТ, която влияе на черния дроб, далака и останалите органи на храносмилателната система; тази чакра е свързана с волята, с управлението на емоциите и въображението. Обладава проективната енергия Ян.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Подходящ е за хора, родени под знаците Телец и Близнаци.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Косите на Венера – синоним на рутиловия кварц Сагенит – друго название на рутиловия кварц Стрелите на Купидон – образно название на рутиловия кварц Стрелите на любовта – образно название на рутиловия кварц