От химическа гледна точка, рубините са окис на алуминия. Минералолозите считат рубините за разновидност на корундите, към които принадлежат и сините сапфири. Не случайно, рубините ги наричат още и благородни червени корунди. Своето название тези камъни са получили заради характерния си цвят (лат. rubeus – червен), който им се придава от окиси на хрома. Червеният цвят често се асоциира с дълбоки чувства, затова рубина в древността е считан за символ на страстта, а неговата розова разновидност са свързвали с въплъщението на нежната любов. На Изток, рубина отдавна е смятан за най-ценен скъпоценен камък. Неговото название на санскрит „маникия” се превежда като „цар на самоцветите”. Индийците са ценили рубина много високо, считайки ги, заедно с елмаза и бисера за „най-великите” камъни на света. Не случайно, другото име на рубина на санскрит е „ратнанайана”, т.е., „вожд на самоцветите”. Прието е да се смята, че жителите на Европа, за пръв път са се запознали с източните рубини след походите на Александър Македонски, т.е., не по-рано от ІV в. преди н.е., въпреки че тези камъни са можели да попадат в Европа от Африка под името карбункули. Терминът „рубин”, в неговото съвременно значение е бил въведен в употреба през 1747 г.  от минералолога Валериус. До тогава, с думата „рубер” или „руберус” са обозначавали и червените гранати, и рубините, и шпинела. В Древна Русия, рубините, заедно с други скъпоценни камъни с червен цвят са се наричали „лали” и „яхонти”.Богати месторождения на рубини съществуват на територията на Бирма, Пакистан, Шри Ланка, Индия, Тайланд. В Африка тези камъни традиционно се добиват в Зимбабве и Кения. В Русия рубините се срещат само в Полярен Урал.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Най-ценни са рубините с чист червен цвят (така наречения „гълъбова кръв”) с леки виолетови оттенъци. Понякога се срещат рубини с включения на рутил, които придават на камъка ефекта астеризъм. Такива „звездичкови” рубини се ценят особено. Въобще, стойността на рубин с безупречно качество, може да бъде доста висока. В историята е зафиксиран факт на продажба през 1979 г. на бирмански рубин с маса 4,12 карата за 100 639 долара за карат. Друг бирмански рубин с маса 15,97 карата е бил продаден през 1988 г. за още по-голяма сума – по 227 301 долара за карат. Рубини украсяват знаменитата „Шапка на Мономаха”, с която от 1498 г. са се венчавали за царството всички руски царе до Петър І включително. На всяка от нейните осем триъгълни златни пластини е инкрустиран голям рубин или изумруд.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Маговете са смятали рубина за съсирек кръв на Дракон, способен да дава неограничена власт и да оказва непреодолимо въздействие на хората. Не случайно рубина е бил любим камък на руския цар Иван Грозни. Много хора вярват, че рубина придава умствена сила и храброст на своя притежател, укрепва неговото сърце. В Индия рубина е бил един от най-почитаните магически камъни. Считали са го за най-добър изразител на стихията Огън и мощен концентратор на силното начало Ян. Съществува мнение, че украшения с рубини помагат да се концентрира сексуалната енергия. В Индия е било известно силно вино, в което са добавяли стрит на прах рубин. Смята се, че рубините са способни да въодушевят човек на велики дела. В стари времена са вярвали, че промяната на цвета на рубина е предупреждение за притежателя му за надвиснала опасност.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

На рубина в древността са приписвали свръхестествени свойства, в това число и да предпазва от тежки заболявания и да дава на организма енергетическа храна. Считало се е, че рубините лекуват сърцето, мозъка, подобряват силата и паметта на човека. В стара руска книга, посветена на скъпоценните камъни е ббило казано, че този камък „тялото на човека за здраве от всякакви болести пази”. На рубина са приписвани и антитоксични действия: тези камъни са спасявали притежателите си от различни отрови. Съвременните литотерапевти отдават на този камък голямо значение при изцеляването на различни недъзи. Смята се, че той способства лечението на заболявания на кръвта, хроничен тонзилит, заболявания на гръбначния стълб и ставите. Освен това се отбелязва способността на рубина да предотвратява епилептични пристъпи, положително да влияе на нервната система. Този камък е способен да снеме депресията, помага при безсъние и шизофрения. При излишък в организма на „янско” начало, при нервни сривове и при повишено артериално налягане не се препоръчва да се носи рубин. В тези случаи е уместно той да бъде заменен с камък на Водната стихия за „охлаждане” и хармонизация на енергетическия баланс.

АСТРОЛОГИЯ

За зодиакален знак на рубина се смята зодия Лъв.