Раухтопаз

Раухтопаз са наричали в древността димчатия кварц (немски rauch – дим). До днес този термин си остава популярен в средите на ювелирите. Иначе, димчатия кварц е бил наричан димчат планински кристал или димчат топаз. Заедно с планинския кристал, цитрина и аметиста, раухтопаза е най-ценната разновидност на кварца. Особено красиви са неговите златисто-кафяви кристали с включения на рутил, които създават ефект на разпръснати във всички страни звездни лъчи. В природата, понякога се срещат гигантски кристали на димчатия кварц с тегло до няколко тона.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Мистиците считат, че раухтопаз помага да се извикат мисли от тъмнината на подсъзнанието в областа на озарението и свръхсъзнанието. Не напразно будистите наричат този минерал „камък на Буда”. Раутопаз е един от най-енергетичните тъмни камъни в света.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Древните индуси са вярвали, че раухтопаза извежда от организма негативната енергия и шлаките. Индийските легенди разказват за гъсталак от монолитни кристали на димчатия кварц, която лекувала хора от различни болести. Счита се, че украшения от димчат кварц неутрализират злобата и снемат раздразнителността. Раухтопаза ще помогне да се избавите от стреса и от болката. Литотерапевтите съветват за това да се стисне във всяка ръка по един кристал и да се почака докато те не се стоплят.