Планински кристал

От химична гледна точка планинския кристал е кварц – обикновен двуокис на кремния. Кристалите на този минерал са прозрачни и напомнят на причудливи висулки. Не случайно термина „кристал” е произлязал от гръцката дума krystallos – „лед”. Любопитно е, че думата „кристал” е започнало да се използва към формата на минералите едва в първата половина на ХVІІІ в. – от 1747 г. В Япония планинският кристал се е считал за замръзнал дъх на Дракона. Не толкова отдавна в Европа планинския кристал е бил наричан „арабски” или „бохемски елмаз”. В природата планинския кристал се среща във вид на кристали. Техните размери варират от милиметри до метри. Понякога теглото на друза на планинския кристал достига тонове. Понякога в кристалите на този минерал се срещат игловидни включения на кристали на рутил. Те напомнят на коса и затова такива камъни са наричани „косъмовидни”, „игловидни” или „ежикови” камъни. Месторождения на планински кристал има в Урал, Източен Сибир, в швейцарските и френските Алпи, в Унгария, Бразилия, на островите Мадагаскар и Цейлон.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Планинският кристал е бил известен още на древните хора. Те са правели от него наконечници за стрели. Преди десетки хиляди години ацтеките и маите са изрязвали ритуални черепи от цели кристали на минерала. Такива уникални изделия сега могат да се видят в музеите в Европа и Америка. Женски череп от кристал, с тегло 5 кг. е експониран в Британския музей. Благодарение на своята прозрачност, планинския кристал отдавна е бил използван за производство на лещи. Например, в Монголия и Китай често са обгаряли рани с кристални кълба, през които са преминавали слънчевите лъчи. Също така, олимпийският огън в Древна Гърция е бил запалван с помощта на кристални лещи. Любопитно е, че тази традиция е възродена в наши дни. В Древен Рим от планински кристал са правели вази и са ги украсявали с орнаменти. В оръжейната палата на Московския Кремъл се съхраняват изделия, направени от планински кристал: самовар, мивка и чаша, принадлежащи на Петър І.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Кристална сфера – чест атрибут на маговете и ясновидците. Не случайно, планинския кристал е наричан „камък на ясновидците”. Такива сфери във всички времена са били използвани за предсказване на бъдещето и викане на духове. Смята се, че планинския кристал концентрира вниманието, подобрява речта и обостря мисловните процеси. Такава сфера от планински кристал са използвали тибетските лами и предсказателката Ванга. Подобно кълбо се споменава в романа „Евгений Онегин” на А. Пушкин: „И далечината на свободния роман /аз през магически кристал /все още ясно не различавам”. Най-голямо „магическо” кълбо от планински кристал се съхранява в Националния музей на Вашингтон. Неговият диаметър е 32,7 см. В индийската и тибетската медицина планинският кристал има водеща роля. Смята се, че неговата енергетика лесно се настройва на честотата на вибрациите на човек, като ги регулира и стабилизира. Тибетските лами са използвали кристалните сфери за отваряне на „третото око”. Те наричат кристалите на този минерал „живи”, тъй като техните шест резки символизират шесте чакри на човека, устремени към върха - седмата чакра, която е устремена нагоре, към Космоса. Украшения от планински кристал подхождат особено много на хората от зодиите Овен, Лъв и Дева.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Още в Древен Тибет, Монголия и Китай лекарите са можели да обгарят рани с помощта на слънчевите лъчи, пропускани чрез сфери от планински кристал. Съвременните литотерапевти смятат, че природния кристал стабилизира духовните и физическите сили на човека. Кристалите на този минерал способстват добрата работа на гръбначния и главния мозък, помагат при исхемична болест, варикозни разширения на вените и респираторни заболявания. С помощта на планински кристал може да се отнеме главоболието и да се справим със стреса. Смята се, че той помага за понижаване на температурата. Любопитно е, че още в Древен Рим, патрицианките са носели в горещината (за охлаждане) в ръцете си малки сфери от планински кристал. В съвременен Китай, кристалните сфери се използват за масаж, а дребните остри кристалчета (така наречените „банши”) – за стимулация на биологично активните точки на човешкото тяло.