Оникс – разновидност на ахата с ивици с различна окраска. Дебелината на ивиците, които са се формирали под въздействието на температурните промени, варира от микрон до няколко милиметра.  Преливащите светлинни ефекти придават особена привлекателност на оникса и изработените от него фигурки. Названието на камъка идва от гръцката дума опух – „нокът”. Старинното име на оникса – ногат – вероятно е буквален превод от гръцки. Оникса се споменава в самото начало на Библията (Битие 2:12) и по-нататък често фигурира на нейните страници. Свещената книга разказва, че оникси са украсявали трона на легендарния цар Соломон. Различават се халцедон-оникси с черни и бели ивици; Сардоникси – с кафяви и бели ивици. За карнеол-ониксите са характерни челвени и бели ивици. При това, следва да се помни, че мраморен оникс обикновено наричат съвсем друг минерал – полу-прозрачни калцити с различна окраска. Любопитно е също да се отбележи, че в англо-американската и немската литература, думата „оникс” почти не се използва, тъй като този камък се разглежда само като разновидност на ахата. Месторождения на оникси съществуват в Алжир, Египет, Аржентина, Афганистан, Австралия, Бразилия, Мексико, Уругвай, Индия, Пакистан, САЩ.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Преливащите се светлинки придават особена привлекателност на полупрозрачния оникс и изрязаните от него фигурки. Колкото са по-разнообразни и по-тънки ивиците на повърхността на камъка, толкова той е по-ценен. Древните шумери, египтяни и индуси са правели от черно-белите оникси очи за статуите. При това, камъка е бил обработван така, че на белия фон да изпъква черна „зеница”. Древните майстори са правели от оникс геми. Любопитно е, че самият термин „гема”, произхожда от санскрит „джема”, а именно така в древността са наричали оникса.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Смята се, че оникса способства натрупването на жизнена енергия, тъй като е способен да поглъща негативната енергия. Казват, че ониксите помагат да се избавим от нерешителността и мнителността. Това е камък на уверените в себе си хора, умеещи да отстояват себе си. Пръстен с оникс предпазва собственика си от внезапна смърт.  У ацтеките от доколумбова Америка, просветкащият зеленикаво-жълт оникс се е считал за свещен, а в Древна Индия с оникс са успокоявали своята страст любовниците, встъпили в незаконна връзка. Също така, в тази страна, оникса е бил символ на вървене и късмет.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Оникса се използва при заболявания на нервната система и депресия. Вярва се, че той снема стреса, облекчава болката, способства емоционалното равновесие и самоконтрола. Изделия с оникс повишават потентността, обострят слуха, подмладяват и укрепват паметта. Литотерапевти съветват да се прилагат ивични оникси към възпалените места.АСТРЛОЛОГИЯ Тъмният оникс се счита за амулет за хора, родени под знака на Козирога. Той е подходящ също за Телци, Раци, Водолеи и Везни. Противопоказен е за зодия Овен.