По време на Древен Рим, воина Обсидиан е донесъл от Етиопия в столицата на империята тъмни, блестящи камъни, които са започнали да наричат обсидиани. Обсидианите са вулканично стъкло и биват с черен, сив, жълт, кафяв или червен цветове. Кафявите, с черни включения камъни се наричат персиани, а сиво-белите – „снежни” обсидиани. Заради тъмния цвят обсидиана е бил наричан „смолист камък”, а заради характерния си блясък – „бутилъчен камък”. Още през палеолита от обсидиан са правели наконечници за стрели, ножове, стъргалки. В наши дни, с инкрустанти от обсидиан се украсяват ювелирни изделия. От този камък правят висулки и медальони.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Древните индуси са вярвали, че черния обсидиан е проводник за тялото на човека на енергията на Земята. Обсидианът поглъща лошите намерения и затова може да се използва като амулет, който памага на човек да осъзнае своите слаби страни. Обсидианът предпазва човек от неправилни постъпки, също и от грехове. Обсидианът има вулканичен произход, затова хората, които носят амулети от този камък не се страхуват от никакви промени – външни и вътрешни. Те винаги са готови да погледнат и да приемат света по нов начин.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

В Индия черния преливащ обсидиан се е свързвал с чакрата Маладхара, чиято енергия принадлежи на Земята. Обсидиана се е почитал като камък-очистител, помагащ в борбата с различни негативни явления на нивото на физическото тяло. Обсидианът може да разтапя „енергетически задръствания”. По препоръка на известният литотерапевт Катрин Рафаел, за енергетическа зарядка на тялото, обсидиан се поставя в областта на слабините или на пъпа. Късчета обсидиан, разположени по централната линия на тялото, способстват за изравняването на енергетиката на меридианите. Полезно е според нея, заедно с обсидиана да се поставят и и малки камъчета планински кристал, като последните помагат да се борим с психическите и емоционалните блокировки. Смята се, че броеници, гердани и висулки от обсидиан, влияят положително на стомаха и червата, а също стимулират работата на бъбреците, стабилизират кръвното и укрепват имунитета.

АСТРОЛОГИЯ

Козирог е зодиакалния знак на обсидиана. Препоръчва се да носят украшения от обсидиан и на хората родени под знаците Близнаци, Лъв, Водолей и Стрелец.Такива накити не подхождат на Рак и Дева.