Лепидолит

Заедно с мусковита, биотита и флогопита, лепидолитът е флуоросъдържащ алумосиликат – една от четирите най-разпространени разновидности на слюдата. Названието на минерала намеква на люспестите натрупвания във вид на каквито лепидолита се среща често (гръцки lepis – «люспа»,  lithos – „камък”). Любопитно е, че тънките люспици на лепидолита могат леко да се превиват. При това, те възстановяват предишната си форма. За разлика от други видове слюда, лепидолита може да образува красиви огънати розетки. Понякога в гранитните пегматити могат да се срещнат необикновени кристали лепидолит, които със своята форма напомнят на сферичен конус. Най-често лепидолитът е оцветен в розови и люлякови цветове, въпреки че се срещат бели, жълтеникави и сиви образци на този минерал. При това, лепидолита не винаги на пръв поглед може да бъде различен от белия мусковит и жълтия флогопит. Не рядко в съседство с лепидолита се срещат и други литий съдържащи минерали: турмалин, амбигонит и сподумен. Най-забележими залежи на лепидолит има на територията на Бразилия, Калифорния, Африка (Зимбабве) и Русия (Урал).

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Литотерапевтите съветват да се поставят късчета лепидолит на болните места на тялото. Битува мнение, че лепидолита е полезен при невралгии, ишиас и сходни нервни разстройства. Пишат, че притежаването на амулет с вставка от лепидолит облекчава страданията на хората с маниакално-депресивна психоза.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Лепидолитът е камък на вътрешното спокойствие. Амулет от лепидолит защитава своя притежател от външни негативни въздействия. Счита се, че виолетовите и люляковите лепидолити помагат да се преживеят душевните травми.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

ЧЕЛНА, оказваща влияние върху органите на главата; тази чакра също е свързана с меридианите на пикочния мехур и червата, тя помага да се реализират идеи, стимулира активността във физическия свят. СЪРДЕЧНАТА, оказваща влияние на сърдечно-съдовата система, гръдния кош, гръбначния стълб и ръцете; тази чакра предизвиква любов към хората, способства откритостта, чувствителността; укрепва волята за преобразуване на света. Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Подходящ е за хора, родени под знака на Везни.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Лавендрин – название на лепидолита, намекващо на разпространения цвят на минерала Лилалит – първото име на лепидолита Лилиантит – старо име на лепидолита