Лазурита е алумосиликат на натрия и калция с ярко-син, виолетово-син или зеленикаво-гълъбов цвят. Тези оттенъци са обусловени от присъствието на иони на сярата. Отделни кристали лазурит се срещат много рядко и техният размер не е по-голям от грахово зърно. В Асирия, Вавилон и Древен Египет, лазурита се е смятал за един от най-скъпите камъни. Фигурки от лазурит са намерени в египетските пирамиди. В Древен Китай този камък е бил символ на властта. Съгласно легендата, законите на Моисей са били изсечени с корунди върху плочки от лазурит. В Древна Русия от вносен лазурит, иконописците са правели скъпата синя боя – „голубец”. Названието на камъка, появил се през средновековието, се отнася към арабската дума azul – «небе», «синева» и към персийското  lazurite – „син”. Не случайно на Изток, лазурита образно е наричан „камък на небето”. В Древна Русия този камък ласкаво е бил наричан „лазурик”. В Близкия Изток лазурита понякога е бил именуван сапфир. Планинската порода, състояща се почти от 40% лазурит се нарича ляпис на лазура. Най-богатите нейни залежи се срещат в Афганистан, където сред лазуритите се срещат следните сортове: ценен нийли (индигово-син), по-малко ценен асмани (небесно-син) и евтин суфси (зеленикаво-син). Добре известни месторождения на лазурит съществуват в Китай, Тибет, Памир, Индия, Бирма, Африка, Канада и САЩ. Най-богати месторождения на този минерал има в Таджикистан и Афганистан. Лазуритовите копи в Бадахшан се смятат за най-древните от действащите рудници.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Лазуритът е ювелирен и инкрустационен камък, чиято стойност зависи от интензивността на окраската му. Най-ценен е ярко-синия или виолетовия лазурит. През ХІХ в., бадахшанския лазурит с най-високо качество се е оценял по тегло, както среброто. В Росия, в Ермитажа се експонират облицовани с лазурит плотове (столешници) и ваза, направена от монолитен камък. Придобивайки изделие с лазурит помнете, че при изкуствено осветление този минерал изглежда не толкова привлекателно, както на слънчева светлина.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

В древността лазурита се е считал за камък на искреността и истинското дружелюбие. Той помага за осъществяване на планове и проекти, укрепява дружбата. Йогите отдавна използват лазурити за очистване на аурата от негативни влияния. Този камък помага да се борим с тревожните мисли. С негова помощ можем да се избавим от старите, ненужни спомени, миналите огорчения и тем подобни неща, които не си струва да бъдат помнени. За това, практиката на йогите препоръчва да се приложи лазурит в района на „третото око”, да се концентрира човек и да медитира в течение на няколко минути. В Европа лазурита символизира успеха, късмета и благополучието.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Още в Древна Индия лазурита е бил използван не само за направата на свещени атрибути, но и за лечебни цели. В „Аюрведа” е казано, че този „небесен” камък укрепва физическото тяло, ума и съзнанието. Лазуритът се препоръчва както за стимулация на целия организъм, така и за лечение на очни заболявания, в частност. В последния случай се използва вода, в която е бил потопен този камък за определено време. Жителите на Памир са използвали лазурита за зарастване на рани и за борба с минната болест. В стари времена са вярвали, че гривна от лазурит е способен да защити детето от най-различни болести. Съвременните литотерапевти смятат, че лазурита обладава проективната енергия Ян. Украшения с лазурит помагат при мигрена, нервни заболявания, астма и радикулит. Те са способни да понижават артериалното налягане и да отнемат високата температура, съпътстваща различни заболявания. Лазурити се използват при лечение на възпаления и за укрепване на съня. Счита се, че лазурита подобрява протичането на бременността и препятства спонтанните аборти.

АСТРОЛОГИЯ

Традиционно астролозите смятат лазурита за камък на Венера и Уран. Украшения от лазурит се препоръчва да се носят от хора, родени под знака на Стрелеца. На Козерозите този камък не носи никаква полза.